Charlize Theron pravi, da je odraščanje v času apartheida nanjo naredilo močan vtis, zaradi česar se še danes goreče zavzema za enakost in človeške pravice. Foto: Reuters
Charlize Theron pravi, da je odraščanje v času apartheida nanjo naredilo močan vtis, zaradi česar se še danes goreče zavzema za enakost in človeške pravice. Foto: Reuters

"Velikokrat se zgodi, da pogledam svoje otroke in pomislim, če se bo tako nadaljevalo, bom verjetno morala zapustiti Ameriko," je za revijo Elle povedala v Los Angelesu živeča igralka južnoafriških korenin. "Zadnja stvar, ki si jo želim za svoja otroka, je, da bi se počutila ogroženo," je pojasnila.

42-letna igralka je namreč mama dvema posvojenima otrokoma 6-letnemu dečku Jacksonu in 2-letni deklici August. "Bila sem vzgojena v Južni Afriki v času apartheida, zaradi česar danes veliko pozornosti namenim enakosti in človekovim pravicam. Seveda tudi zato, ker imam dva temnopolta otroka, vendar sem se za enakost zavzemala tudi pred tem," je dejala.

"Sploh ne vem, kaj naj povem o zadnjem letu pod novo ameriško administracijo. Rasizem je veliko bolj živ in močan, kot smo mislili ... So kraji v ZDA, kamor se, četudi bi tam dobila ponudbo za delo, ne bi preselila. S svojimi otroki določenih predelov Amerike ne bi niti obiskala in to je zelo problematično."

Theronova je nadaljevala: "Želim, da se zavedata, kdo sta, in želim, da sta zelo ponosna na to. Ob tem bosta morala spoznati, da je to okolje zame drugačno kot zanju in da je to zelo nepravično. Če bom to lahko na kakršen koli način spremenila, bom to tudi storila."

Vendar pa z oskarjem nagrajene igralke ne skrbi zgolj rasizem. Prejšnji mesec je spregovorila tudi o strelskih pohodih in uporabi orožja v ZDA in izrazila mnenje, da oborožitev učiteljev ne bo prineslo željenih učinkov. "Zaradi orožja sem izgubila svojega očeta," je dejala. "Preprosto ne razumem, kako lahko ljudje trdijo, da bo probleme rešilo še več orožja. To je zame nezaslišano."