Boril se bo za vse glasbenike. Foto: EPA
Boril se bo za vse glasbenike. Foto: EPA

Za izražanje svojega mnenja se je Kanye West ponovno zatekel na družbeno omrežje Twitter. V novem izbruhu se je tokrat obregnil ob nepoštenost glasbene industrije.

43-letnik je v svojih tvitih zahteval, da se izvajalcem podelijo avtorske pravice za originalne različice njihovih pesmi (master records). Tako bi pridobili nadzor nad finančnimi pridobitvami, ki bi jih pesem prinesla. Poleg tega bi odločitve o tem, kaj se z njimi zgodi v prihodnosti (objave na različnih platformah za predvajanje glasbe, izdaja CD-jev, vključitev v film), padla v njihove roke. Vse to je namreč licencirano pri tistem, ki si lasti avtorske pravice.

Ravno glasbene založbe pa naj bi si lastile te avtorske pravice. Tako naj bi bili izvajalci prikrajšani za kar precejšen delež dobička in naj bi imeli po mnenju Westa premalo moči.

"Izvajalci si zaslužimo imeti v lasti svoje originalne posnetke. Izvajalci stradajo brez turnej. Pridobil bom vse originalne posnetke, za vse izvajalce. Molite zame," je zapisal v enem izmed mnogo tvitov. Opozoril je tudi, da so pogodbe glasbenih založb velikokrat past, saj so sestavljene tako, da založbe od dela glasbenikov dobijo še več denarja kot sicer. Obljubil je tudi, da ne bo izdal nove glasbe, dokler ne bo razrešen svojih založbenih pogodb.

"Verjemite mi, ne bom se ustavil."

Poleg številnih tvitov in fotografij svojih pogodb z založbo Def Jam Music, ki spada v skupino Universal Music Group, je zvezdnik v znak protesta objavil tudi video, v katerem urinira na enega izmed svojih 21 grammyjev. V opisu je zapisal: "Verjemite mi, ne bom se ustavil." Poleg založbi Universal je zagrozil tudi Sonyju. Za obe založbi namreč ne želi, da prevzameta pravice za njegovo glasbo.

Poudaril je tudi, da ga nihče ne more utišati in da bo glas tistih, ki bi radi kaj rekli, a jim to ni dovoljeno. Izrazil je tudi željo, da bo svoje pesmi, ki naj bile vredne več kot 300 milijonov evrov, od založb odkupil sam, saj je dovolj bogat, poroča Daily Mail.

V duhu svojega boja je na pomoč poklical tudi druge ustvarjalce glasbe, kot so Bono, Drake, Paul McCartney in Taylor Swift.