Nasmešek do ušes Georgea Busha starejšega. Foto: Reuters
Nasmešek do ušes Georgea Busha starejšega. Foto: Reuters

Nekdanji ameriški predsednik, ki je iz Ovalne pisarne Bele hiše vladal med letoma 1989 in 1993, je prvič s padalom skočil pred več kot pol stoletja, ko je med drugo svetovno vojno moral skočiti iz pokvarjenega letala.

Reportažo BBC-ja o podvigu Busha starejšega si lahko ogledate tukaj.

Adrenalin!
Na ta občutek "letenja" se je znova spomnil pred desetimi leti, ko si je za darilo za svoj 75. rojstni dan omislil skok v tandemu. Nato je skočil še ob 80-letnici, v petek pa, z višine 3.200 metrov, še ob praznovanju 85. rojstnega dne. "Še vedno je dober občutek. Še vedno te napolni," je Bush dejal po skoku v Kennebunkportu v zvezni državi Maine, kjer ima poletno domovanje. Svojo usodo je zaupal v roke članu padalske ekipe ameriške vojske.

Skok v globino so spremljali tudi soproga Barbara ter sinova George in Jeb, nekdanji ameriški predsednik in nekdanji guverner Floride.

A Bush starejši še vedno nima dovolj in upa, da si bo lahko enako darilo poklonil tudi ob 90. rojstnem dnevu. S to potezo pa je želel tudi spodbutiti druge starejše Američane, rekoč: "Samo zato, ker si star, še ne pomeni, da ne moreš početi zabavnih reči."

A. P.

V galeriji si oglejte skok s padalom Georgea Busha starejšega iz leta 2004, ko je praznoval 80. rojstni dan.