Voight je prejel odlikovanje za dosežke v umetnosti. Foto: Reuters
Voight je prejel odlikovanje za dosežke v umetnosti. Foto: Reuters

"Sijajen igralec ste," je Trump polaskal 80-letnemu Voightu na slovesnosti v Beli hiši. "John je izjemno kakovosten igralec in po naključju tudi nekdo, ki ga imam zelo rad," je dodal.

Oskarjevec, sicer oče Angeline Jolie, je zaslovel z vlogo v Polnočnem kavboju, kjer je leta 1969 zaigral skupaj z Dustinom Hoffmanom. "Fantastičen film!" je vzkliknil Trump, ko se je po salonu Bele hiše razlegla glasba z originalnega filmskega traku, Voight pa je takrat vstal s stola in uprizoril nekaj plesnih korakov, kar je ameriškega predsednika sploh razveselilo.

Voightov ples za Trumpa. Foto: Reuters
Voightov ples za Trumpa. Foto: Reuters

Goreč podpornik Trumpa
Štirikratni nominiranec je enkrat oskarja odnesel tudi domov (za vlogo v Coming Home, 1978), v spominu pa je ostal tudi po vlogi v Odrešitvi skupaj z Burtom Reynoldsom leta 1972.

Že v predsedniški kampanji leta 2016 je Voight Trumpa goreče podpiral. "Jaz, John Voight, lahko brez dvoma rečem, da je Donad zabaven, rad se šali, je originalen, predvsem pa časten človek," je v republikanskem milijarderju videl rešitev za Ameriko.

Podelitev medalj za zasluge izstopajočim ljudem iz sveta umetnosti je bila tradicija v dveh predsedniških mandatih Baracka Obame, tokrat pa jo je prvič po prihodu na oblast januarja 2017 prevzel tudi Donald Trump.

Foto: Reuters
Foto: Reuters