Teorije zarot o njegovi smrti še danes burijo domišljijo Američanov. Foto: EPA
Teorije zarot o njegovi smrti še danes burijo domišljijo Američanov. Foto: EPA
JFK, Jackie, teksaški guverner in njegova žena
Ena izmed teorij pravi, da naj bi ga ustrelil njegov voznik, kar naj bi se jasno videlo tudi na posnetku.
Natalie Wood
Natalie se je na smrt bala vode. Menda je bil vzrok tudi v tem, da je vedeževalka njeni mami napovedala, da bo umrla v vodi.
Njegovih morilcev oziroma naročnikov umora niso nikoli odkrili.
Grace Kelly
Grace Kelly je po uradnih poročilih med vožnjo doživela srčno kap in zato zapeljala s ceste. Foto: EPA
Jim Morrison
Jim po mnenju nekaterih še vedno živi, saj naj bi svojo smrt le uprizoril.
James Dean
Nenavadno je, da je James, ki je bil sicer znan po hitri vožnji, takrat vozil po predpisih.

Mnogi slavni so umrli v sumljivih okoliščinah, po njihovi smrti pa se je pojavilo nešteto teorij zarot, obtožb in namigovanj o "pravi resnici". Največ takšnih zgodb, ki pogosto celo presegajo mejo zdravega razuma, se je zagotovo spletlo okoli umora Johna F. Kennedyja, a drugi primeri za njegovim ne zaostajajo kaj dosti.

John F. Kennedy, umrl 22. 11. 1963, vzrok: strelna rana
Zagotovo največja teorija zarote se je spletla okoli nenavadnega atentata na 35. ameriškega predsednika Johna Fitzgeralda Kennedyja, ki ga je po uradnih podatkih ustrelil Lee Harvey Oswald. Tragedija se je v Dallasu, zvezna država Teksas, zgodila ob 12.30 po krajevnem času. JFK, njegova žena Jacqueline in teksaški guverner John Connally so se vozili v odprti predsedniški limuzini skozi mesto in pozdravljali ljudi ob cesti, ko so se zaslišali trije streli - vsaj po besedah večine očividcev. Uradna razlaga namreč zagovarja le en strel. Krogla je zadela predsednika v zgornji del hrbta, potovala skozi njegovo grlo, prebila sapnik in nato zadela še pred njim sedečega guvernerja v hrbet. Prav zaradi tako nenavadne poti izstrelka so mnogi balistiki prepričani, da je šlo za več krogel.

Umor je pozneje preiskovala t. i. Warrenova komisija, ki je leta 1964 izdala poročilo, v katerem so ovrgli kakršno koli možnost, da je pri umoru šlo za zaroto, in za atentat obtožili izključno Oswalda, ki pa je zavrnil vsakršno krivdo. Dva dni pozneje, ko so Oswalda s policijskim spremstvom peljali v zapor, ga je na poti med policijsko postajo in zaporom ustrelil Jack Ruby. Dogodek je bil v živo prikazan po televiziji.

Natalie Wood, umrla 29. 11. 1981, vzrok: utopitev
Znana hollywoodska igralka ruskega rodu, ki se je na filmskih platnih pojavljala že od otroških let, se je na smrt bala vode. Ko je bila stara devet let, se je na snemanju zgodila nesreča - brv nad vodo se je nenadoma sesedla in Natalie (s pravim imenom Natalja Nikolajevna Zakarenko) se je skoraj utopila. Pri tem si je huje poškodovala zapestje, zato je do konca življenja vedno (tudi na snemanjih) na levi roki nosila zapestnico. Po tem dogodku se je izogibala vode. Pri 43 letih se je spet opogumila in se z možem Richardom Wagnerjem ter prijateljem Christopherjem Walkenom odpravila na jadranje. Tiste noči so se zasidrali ob obali otoka Catalina.

Še danes se ne ve, kaj se je zgodilo, da je Natalie padla v vodo in se utopila. Nekateri namigujejo na to, da sta se z Wagnerjem (poročila sta se dvakrat in oba njuna zakona sta bila precej burna) spet sprla in da je hotela splezati z jahte, pri čemer ji je spodrsnilo in je padla v vodo. Wagner ima svojo zgodbo: Natalie naj bi poskušala zategniti eno izmed vrvi, a je izgubila ravnotežje. Tretja, najbolj drzna teorija pa namiguje, da je imel pri njeni smrti prste vmes njen mož. Christopher Walken je o dogodku spregovoril več kot deset let pozneje (leta 1992 v intervjuju za New York Times) in zagotovil, da niti on niti Richard nista videla njenega padca.

Tupac Amaru Shakur, umrl 13. 9. 1996, vzrok: strelne rane
Legendarnega pevca rapa so neznanci ustrelili 7. septembra zvečer v Las Vegasu. Zvečer si je v družbi prijateljev ogledal boksarski dvoboj med Mikom Tysonom in Bruceom Seldonom, nato pa so se posedli v avtomobile in se odpeljali proti klubu 662. Ko so se okoli 23. ure in 15 minut ustavili na križišču, so se mimo pripeljali neznanci in Tupaca večkrat ustrelili - dvakrat v glavo in po enkrat v roko in stegno. Zaradi hudih poškodb je glasbenik čez šest dni umrl v bolnišnici. Njegovih morilcev niso nikoli našli, govoric o mogočih krivcih za njegovo smrt pa je bilo mnogo. Največkrat so namigovali na to, da je umor naročil njegov tekmec tako v zasebnem kot tudi v poslovnem svetu, Notorious B.I.G.

Grace Kelly, umrla 14. 9. 1982, vzrok: prometna nesreča
Monaška kneginja je umrla zaradi posledic prometne nesreče, ki se je v sumljivih okoliščinah zgodila en dan prej. 13. septembra sta se Grace in njena hči Stephnie peljali po ovinkastih cestah Monaka iz njihovega podeželskega doma proti Monte Carlu. Po uradnem poročilu naj bi 52-letna Grace doživela srčno kap in zaradi tega zapeljala s ceste navzdol po pobočju. Pri tem se je huje poškodovala, tako da se sploh ni več zbudila. Stephanie je v nesreči dobila le manjše telesne poškodbe. Pozneje so se pojavile govorice, da avtomobila sploh ni vozila Grace, ampak Stephanie, a je knežja družina namigovanja zavrnila kot absurdna.

Jim Morrison, umrl 3. julija 1971, vzrok: srčni napad
Legendarni frontman skupine The Doors je umrl 3. julija 1971 v kopalni kadi v Parizu, star 27 let. Nekateri menijo, da je umrl zaradi prevelikega odmerka mamil, a na uradnem mrliškem listu piše, da je bil vzrok smrti srčni napad. Edina, ki je videla njegovo truplo, je bila žena Pamela, ki naj bi nato poklicala nekega zdravnika, ki je podpisal mrliški list. Pogreb je potekal hitro in stran od oči javnosti.

Po njegovi skrivnostni smrti se je pojavilo mnogo teorij in govoric. Najširše sprejeta je ta, da je Jim umrl zaradi heroina, a težava je v tem, da naj bi Jim, kljub jemanju vseh drugih drog, heroin močno sovražil. Nekateri zato predvidevajo, da mu je Pamela ponudila heroin pod pretvezo, da je kokain. Druge teorije pravijo, da je umrl zaradi drugih substanc, na primer kokaina in alkohola, ali pa se je zadušil zaradi bruhanja. Pojavljajo se celo govorice, da je zaradi svojih uporniških idej postal nevaren, zato ga je usmrtila Cia.

Obstaja pa še ena možnost: da Jim Morrison sploh ni umrl. Pevec naj bi namreč nekaj dni pred odhodom v Pariz prijateljem zaupal, da načrtuje uprizoritev lastne smrti, da bi tako pobegnil slavi in vsem nevarnim vplivom.

James Dean, umrl 30. 9. 1955, vzrok: prometna nesreča
Soigralec Natalie Wood v Uporniku brez razloga, James Dean, je umrl star 24 let zaradi posledic prometne nesreče, ki se je zgodila v malce nenavadnih okoliščinah. Znano je bilo, da je bil James ljubitelj hitrih avtomobilov, a rekonstrukcija nesreče je pokazala, da je Dean vozil po omejitvah. Nesreča se je zgodila, ko je Dean svojega porscheja vozil proti Salinasu, nenadoma pa je proti njemu pripeljal študent Donald Turnupseed in čelno trčil vanj. Obe vozili sta bili popolnoma uničeni, Dean pa je umrl na poti v bolnišnico.

C. R.