Priimek Klobučar ni ravno pogost in zdaj vsi, ki se pišejo tako, ugibajo, ali so v sorodu s senatorko.

Demokratska senatorka iz Minnesote slovenskega rodu Amy Klobuchar je v Minneapolisu napovedala kandidaturo za predsednico ZDA na volitvah leta 2020. Klobucharjeva je že peta demokratka, ki se poteguje za predsedniško nominacijo. Foto: EPA

Raztegnjena vas, posejana s hišami in vinogradi. Tanča Gora. Odkar se je razvedelo, da naj bi z domačije sredi vasi izviral rod kandidatke za ameriško predsednico, nas novinarji že oblegajo, pove domačinka. So iz hiše, ki kaže, da v njej že dolgo ni življenja, odšli s trebuhom za kruhom? V daljno Ameriko?

Je šel takrat na dolgo pot tudi belokranjski prednik morda prihodnje ameriške predsednice? Z župnikom pokukamo v cerkvene matične knjige. In najdemo tole ime. "Mihael Klobučar je sin Štefana in Katarine," je povedal črnomeljski župnik Gregor Kunej.

Izbrskamo še, da je bil Mihael Klobučar poročen. "Je pa tudi dejstvo, da v nobeni izmed knjig ni vpisanih njihovih otrok. Sklepamo lahko, da sta kmalu po poroki odpotovala," je še pojasnil župnik.

Priimek Klobúčar, kot ga naglasijo v Beli krajini, ni pogost. Zdaj ugibamo, ali smo v sorodu z ameriško predsedniško kandidatko, pravi Urška Klobučar: "Z očetom sva se pogovarjala, da je ogromno naših sorodnikov, njegovih prednikov odšlo v Ameriko, tako da sorodstvena vez bi znala biti."

No, drži pa, da Belokranjci s tem priimkom izvirajo iz župnije v Dragatušu.

Ameriška predsedniška kandidatka z belokranjskimi koreninami