Klein ni skrival, da nasprotuje udeležbi Izraela na letošnjem izboru – ko je na novinarski konferenci po drugem polfinalu besedo dobila Eden Golan, se je pokril z zastavo. Foto: Reuters
Klein ni skrival, da nasprotuje udeležbi Izraela na letošnjem izboru – ko je na novinarski konferenci po drugem polfinalu besedo dobila Eden Golan, se je pokril z zastavo. Foto: Reuters
Sorodna novica V finalu bo Slovenija nastopila med zadnjimi. Izrael na stavnicah na drugem mestu za Hrvaško.

Letošnjo Evrovizijo, ki poteka pod sloganom "Združeni v glasbi", sta zasenčili vojna v Gazi in krvava vojaška agresija Izraela v tej palestinski enklavi, ki je v sedmih mesecih spopadov zahtevala že skoraj 35.000 palestinskih življenj, največ umrlih je žensk in otrok.

Konflikt se je prelil tudi v zaodrje tekmovanja, kjer naj bi v petek izbruhnil fizični spor med nizozemskim predstavnikom Joostom Kleinom in predstavnikom izraelske delegacije – enim od novinarjev.

Klein je zaradi incidenta ostal brez petkove generalke, v zraku pa je visel tudi njegov nocojšnji nastop. A zdaj je jasno – kot je sporočila Evropska radiodifuzna zveza (EBU), ki organizira tekmovanje, 26-letni Nizozemec v finalu ne bo nastopil in je bil s tekmovanja izključen.

Joost Klein je bil eden od favoritov za zmago. Foto: Reuters
Joost Klein je bil eden od favoritov za zmago. Foto: Reuters

Razlog naj bi bila prijava članice produkcijske ekipe, zaradi česar je zadevo prevzela švedska policija, čeprav ni znano, članica katere produkcijske ekipe je bila ali česa obtožuje Kleina. "Dokler traja pravni postopek, ne bi bilo primerno, da Joost nadaljuje tekmovanje," je sporočil EBU.

Sorodna novica Nizozemec Joost Klein zaradi incidenta ostal brez generalke. Žirije ocenile njegov četrtkov nastop.

"Ob tem bi bili radi jasni, da kljub nekaterim medijskim poročanjem in špekulacijam na družbenih omrežjih v incident ni bil vpleten noben drug izvajalec ali član delegacije," so poudarili.

In še: "Na naši prireditvi imamo ničelno toleranco do neprimernega vedenja in smo predani zagotavljanju varnega delovnega okolja za vse osebje na tekmovanju. V okviru tega je vedenje Joosta Kleina do članice ekipe kršenje pravil tekmovanja."

Kleinov predstavnik izjave za javnost še ni podal, je pa nizozemska radiotelevizija Avrotros sporočila, da je pretresena zaradi odločitve EBU-ja in da meni, da je "nesorazmerna".

Nizozemski RTV: Čeprav je jasno nakazal, da ne želi, da ga snemajo, snemalka tega ni upoštevala

Na nizozemski javni televiziji so v izjavi za javnost zapisali, da se je incident zgodil v četrtek, ko je Klein po svojem nastopu odhajal z odra v t. i. zeleno sobo (green room). "Kljub jasnim dogovorom je bil Joost sneman, ko je šel z odra in hitel proti zeleni sobi. Joost je večkrat jasno nakazal, da ne želi, da ga snemajo. To ni bilo spoštovano. Vse skupaj je vodilo h grozilni kretnji proti snemalki. Joost se snemalke ni dotaknil," so zapisali in dodali, da je bila nato podana prijava incidenta, sledila je preiskava EBU-ja in policije.

Na radioteleviziji Avrotros so ob tem pojasnili še, da so v petek in danes ves dan potekali pogovori z EBU-jem glede sankcij, ponudili so jim več možnosti ustrezne kazni, vendar se je "EBU vsemu navkljub odločil, da Joosta Kleina diskvalificira", kar na nizozemski radioteleviziji označujejo za "zelo težko in nesorazmerno kazen". Poudarili so še, da se zavzemajo za primerno vedenje na tekmovanju, vendar menijo, da je "diskvalifikacija povsem nesorazmerna kazen za ta incident".

Sorodna novica Ali Izrael ni bil izključen, ker je glavni pokrovitelj in partner Evrovizije izraelsko podjetje?

Skladbo posvetil umrlim staršem

Kleinovi skladbi Europapa so stavnice napovedovale visoko sedmo mesto. Pevec je skladbo posvetil svojim staršem, ki so umrli, ko je bil še otrok. Izvajalec jim je namreč obljubil, da bo nekoč tekmoval na Evroviziji. Spor z izraelsko delegacijo naj bi po nekaterih navedbah izbruhnil zato, ker so se člani delegacije posmehovali Kleinu prav na račun umrlih staršev.

Protesti se v Malmöju nadaljujejo tudi danes, med transparenti so zdaj tudi taki v podporo Joostu Kleinu. Foto: Reuters
Protesti se v Malmöju nadaljujejo tudi danes, med transparenti so zdaj tudi taki v podporo Joostu Kleinu. Foto: Reuters

Po drugih podatkih, ki pa se ne nujno izključujejo med seboj, naj bi Klein vzkliknil "Free Palestine" ("Osvobodite Palestino", op. p.), ko je šel mimo delegacije, ta pa ga je nato začela verbalno napadati in ga nadlegovati.

Nizozemska televizija je prva poročala, da je bila proti Kleinu vložena prijava in da ga je pozno ponoči v povezavi s tem primerom zaslišala policija. Po navedbah policije je bil to incident med Kleinom in članico televizijske produkcije, ki naj bi ji Klein "grozil". Primer so predali švedskemu tožilstvu, kar pomeni, da bi celotna zadeva lahko trajala nekaj tednov do končnega razpleta.

Eden Golan pravi, da je ponosna, da zastopa Izrael,
Eden Golan pravi, da je ponosna, da zastopa Izrael, "še posebej letos". Foto: Reuters
Sorodna novica RAI se opravičuje za razkrite rezultate s premočno zmago Izraela

Pritožbe nad vedenjem izraelske delegacije

Napeto je bilo tudi med izraelsko delegacijo in predstavnico Grčije, ki na novinarski konferenci prav tako ni mogla skriti svojih čustev do izraelske udeležbe in je hlinila zehanje, ko je na vprašanja odgovarjala Eden Golan.

O tem, da naj bi ga izraelska delegacija žalila, poroča španski poročevalec z Evrovizije.

Portugalci potrdili, da so podali prijavo zaradi nadlegovanja

Da so se tudi sami pritožili nad vedenjem izraelske delegacije, so potrdili tudi člani portugalske ekipe. Novinar portugalskega časopisa Expresso je tako na X-u poročal, da je bila portugalska delegacija tudi sama prisotna na nujnem sestanku članic EBU-ja v petek zvečer, na katerem so vodstvo EBU-ja opozorili, da člani izraelske delegacije nadlegujejo in izzivajo druge delegacije.

Kot še navaja novinar, je EBU težavo "rešil" tako, da je garderobo izraelske predstavnice premaknil v predel, kjer ni drugih delegacij.

Bambie Thug, predstavnik_ca Irske, je že predtem razkril_a, da je bilo na EBU podanih več pritožb proti delegaciji izraelskega nacionalnega medija KAN zaradi nadlegovanja.

Na današnjih protiizraelskih protestih pa je videti tudi kar nekaj transparentov v podporo izključenemu Nizozemcu.