Podjetnik Ivo Boscarol z nagrado. Foto: BoBo
Podjetnik Ivo Boscarol z nagrado. Foto: BoBo

Slovenci lažje oproščamo lopovščino kot pa uspeh, morda tudi zaradi tega, ker imamo nekaj tihotapskega v genih, od Martina Krpana naprej. Dejstvo pa je, da Slovenci oprostijo vse, le uspeha ne!

Bob leta 2015
false
Tadej Toš je prireditev vodil šestič. Foto: BoBo

V SNG-ju Maribor so na večeru pogumnih misli, ostrih besed in močnih sporočil še sedemnajstič podelili bob leta avtorju najodmevnejše izjave, skozi večer pa je šestič zapored krmaril komik in igralec Tadej Toš.

"Veste, prizadevam si, da delam po najboljših močeh. Odgovoren sem za precej družin v Sloveniji, in če seveda eden od pogojev, da moremo neposredno prodajati na največji svetovni trg, ni izpolnjen, potem moram najti rešitev. Nisem človek, ki bi šel jokat pred parlament. Najlepša rešitev, ki se je kazala, je bila ta, da smo pred petimi leti odprli podjetje v Italiji in tam začeli graditi tovarno, ki bo kmalu dokončana. Glede na to, da smo vsi v Evropi in da se tega premalo zavedamo, da smo vsi državljani Evrope, in da ponovno nabiramo žico na mejah, mislim, da bi morali razmišljati drugače. Ovire imamo v glavah. Smo Evropejci, in če je tovarna v lasti Slovencev malo čez avstrijsko mejo ali 100 metro čez bivšo italijansko, to ni ravno katastrofa," je v svojem govoru ob prejemu nagrade dejal Boscarol.

Drugi finalisti so rekli bobu bob z naslednjimi izjavami:

Karel Gržan, pater: "V nebesih ne bodo samo naši. Ker če bi bili, bi pa res bil dolgcajt."

Matjaž Gruden, direktor strateškega načrtovanja pri Svetu Evrope: "Ljudje pri nas, ki so na robu, ki nimajo za zajtrk, in begunci so žrtve istega zloma solidarnosti in človeškosti."

Marko Radmilovič, publicist: "Učili so nas o Evropi državljanov, bajali o enotnosti v različnosti, a begunska kriza je pokazala, da je Evropa zgolj nadnacionalna soseska prestrašenih birokratov."

Dejan Zavec, boksar: "Saj kdo reče, njemu je lahko, ko pa je rojen za to. Toda razliko dela volja, delo premaga vsak talent."

Andrej Trampuž, zdravnik: "Zdravi vsakega bolnika, kot da je tvoj družinski član. Tako enostavno je vzpostaviti vrhunski zdravstveni sistem."

Manca Košir, publicistka in prostovoljka Slovenskega društva hospic: "V domu starostnikov se človek ne meri po tem, koliko je bogat ali slaven, marveč koliko ima obiskov."

Tone Partljič, pisatelj: "Leta 1941 je okupator prišel s puškami, zdaj pa z bančnimi posojili."

Franci Pivec, kulturnik in filozof: "Večji problem od praznine v blagajnah je praznina v glavah."

Katja Zgoznik, transspolna oseba: "Če nisi zadovoljen sam s seboj, te nobena tableta ne pozdravi."

Lani je bob leta pripadel predsedniku pohorskih gostincev Maksimiljanu Klančniku za izjavo "Nekdo, ki zasluži 20 tisoč evrov, težko razume, kako se počuti nekdo, ki nima za kruh."

Od leta 1999, odkar poteka Večerova akcija Bob leta, so zmagovalne izjave podali glasbenik Vlado Kreslin, sociolog Matjaž Hanžek, tedanja generalna državna tožilka Zdenka Cerar, urednik pri Cankarjevi založbi Zdravko Duša, igralec Polde Bibič, univerzitetni profesor prava Lojze Ude, primarij Kurt Kancler, tedanji predsednik vlade Janez Janša, kardinal Franc Rode, sekretar Društva gluhih in naglušnih Podravja Maribor Milan Kotnik, igralec Matjaž Javšnik, pravnik Ciril Ribičič, igralec Peter Boštjančič, čistilka Jelka Bobonja, učiteljica Bojana Potočnik in lani Maksimiljan Klančnik.

Slovenci lažje oproščamo lopovščino kot pa uspeh, morda tudi zaradi tega, ker imamo nekaj tihotapskega v genih, od Martina Krpana naprej. Dejstvo pa je, da Slovenci oprostijo vse, le uspeha ne!

Bob leta 2015