Ryan Adams in Mandy Moore sta bila poročena med letoma 2009 in 2016. Foto: Instagram
Ryan Adams in Mandy Moore sta bila poročena med letoma 2009 in 2016. Foto: Instagram

Skupno 44-letnega Adamsa zlorab obtožuje okoli 15 žensk, razkriva preiskava New York Timesa.

Ženske so za časnik opisale "vzorec manipulativnega vedenja, pri čemer je Adams ženske mamil z obljubami kariernih priložnosti, hkrati pa je glasbene kolegice nagovarjal k seksu".

Še posebej odmevne so navedbe mlade oboževalke, ki je povedala, da je imela pri 14 letih s takrat skoraj 40-letnim pevcem spletno razmerje, ki je vključevalo na tisoče "nazornih SMS-ov" in telefonski seks prek videoklica, med katerim ji je Adams razkril svojo moškost.

Moorovi, nekoč relativno uspešna pevka, je prodor v svetu televizije zares uspel leta 2016, ko je dobila vlogo Rebecce Malone v seriji This is Us. Foto: AP
Moorovi, nekoč relativno uspešna pevka, je prodor v svetu televizije zares uspel leta 2016, ko je dobila vlogo Rebecce Malone v seriji This is Us. Foto: AP

Megan Butterworth, Adamsova nekdanja zaročenka, je za časnik povedala, da je bil pevec oblastniški in jo je čustveno zlorabljal. Pevka Phoebe Bridgers je dejala, da je bila stara 20 let, ko je začela zvezo z Adamsom, ko pa se je ta končala, jo je pevec nadlegoval prek SMS-ov in grozil s samomorom. Pevka Courtney Jaye pa je dejala, da ji je Adams ponudil glasbeno sodelovanje, a ko sta se sestala, ji je on predlagal spolni odnos.

Mandy Moore: Imel je nadzor nad mano

Za časnik je spregovorila tudi 34-letna Moorova, pevka in zvezdnica serije This is Us, ki je bila z Adamsom poročena med letoma 2009 in 2016. "Vedno mi je govoril, kako nisem prava glasbenica, ker ne igram nobenega instrumenta," je povedala Moorova, kako je Adams nenehno omalovaževal njene glasbene sposobnosti.

Morrova je še dejala, da je njen nekdanji mož leta 2010, tri leta po tem, ko sta se spoznala, prevzel nadzor nad njeno glasbeno kariero. Trdi, da jo je odvračal od dela z drugimi producenti in menedžerji, a ko je nastopil trenutek za snemanje skladb, je Adams Moorovo zamenjal z drugimi pevkami.

Igralka, ki se je jeseni drugič poročila s pevcem skupine Dawes Taylorjem Goldsmithom, Adamsa obtožuje tudi psiholoških zlorab. "Njegovo oblastniško vedenje mi je nazadnje onemogočilo sklepanje novih poznanstev v industriji v zelo ključnem in potencialno dobičkonosnem obdobju," je dejala Moorova, katere glasbena kariera je bila na vrhuncu med letoma 1999 in 2002.

"Obtožbe so netočne"

Adams se je že odzval na obtožbe v seriji tvitov. "Kot nekdo, ki si je vedno prizadeval širiti veselje prek glasbe in svojega življenja, me zelo žalosti, ko slišim, da nekateri ljudje menijo, da sem jih prizadel. Odločen sem, da si bom prizadeval biti kar najboljša oseba. In želim vsem sočutje, razumevanje in okrevanje," je zapisal Adams.

Ryan Adams se brani, da so obtožbe
Ryan Adams se brani, da so obtožbe "pretirane". Foto: AP

"A podoba, ki jo slika ta članek, je vznemirjujoče netočna. Nekatere podrobnosti so napačno predstavljene; nekatere pretirane; nekatere naravnost lažne. Nikdar ne bi imel neprimernih odnosov z nekom, za katerega bi mislil, da je mladoleten. Pika."

"Nisem popoln in sem delal napake. Globoko se opravičujem vsem, ki sem jih kdaj prizadel, čeprav nenamerno," je sklenil.

Ločeno, prek odvetnika, je Adams naslovil tudi obtožbe Moorove in dejal, da je njena "karakterizacija" njunega odnosa "popolnoma neskladna z njegovim pogledom".

Vojna nekdanjih zakoncev

Moorova je oktobra, ob poroki z Goldsmithom, za revijo Glamour spregovorila tudi o svojem prvem zakonu.

"Ne čutim se krive za ločitev. Ko so mi ljudje govorili, žal mi je, sem jim odgovarjala, ne, žal bi vam lahko bilo, če bi ostala v zelo nezdravi zvezi. Pa nisem. Našla sem pot iz nje. In ko sem, so se mi stvari ponovno odprle."

Ob tem je dejala še, da ko se je takrat odločila za poroko, preprosto "ni izbrala prave osebe".

Adams je nekdanji ženi posredno odgovoril na Twitterju, s kratkim, a ciničnim pojasnilom. "Ni marala ne Melvinsov ne Iztrebljevalca. Zveza je bila očitno obsojena na propad od samega začetka. Ko bi se le lahko spomnil začetka, LOL," je tvitnil.

Moorova je od lani poročena z glasbenikom Tylerjem Goldsmithom. Foto: AP
Moorova je od lani poročena z glasbenikom Tylerjem Goldsmithom. Foto: AP

Ob tem je razkril še, da se začetka in celo poroke ne spominja, ker je takrat jemal toliko mamil. "Ko mi je nekdo povedal, da sva se poročila, sem mislil, da se šalijo. Potem pa sem se zavedel, koliko protibolečinskih tablet jemljem. Iskreno, ne dovolj, da bi omilile šok," je zapisal.

Še hujša je bila njegova analogija zakona z Moorovo: "Kot da bi obtičal z duhovnim ekvivalentom razmočenega kosa kartona."

Kolegice v bran

Po objavi članka v New York Timesu je Moorovi stopila v bran vrsta njenih kolegic iz glasbenega in filmskega sveta. "Tako ponosna sem nate, Mandy Moore. Si močnejša in pogumnejša od večine. Kakšno veselje je bilo opazovati, kako se v zadnjih treh letih vzpenjaš. In šele začela si," je tvitnila igralka Minka Kelly.

Pevka Vanessa Carlton pa: "Hvala, Mandy, Phoebe, Courtney in druge, da ste spregovorile. To je pomemben članek, ki razkriva, kaj se dogaja v industriji. Ni samo Ryan Adams, več je takih. Hvala, New York Times, da nadaljujete ta pomembna razkritja. Vse smo že site tega."