Ekipa znanstvenikov z univerze v Liverpoolu je opazovala več sto odraslih, od katerih jih je imela približno tretjina v gospodinjstvu psa. Foto: Reuters

Kdor se redno giba, živi bolj zdravo in ima manjše možnosti, da zboli za kroničnimi boleznimi. Zaradi tega Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, da se odrasli srednje ali bolj intenzivno gibljejo najmanj 150 minut na teden.

A mnogi ne izpolnijo priporočenega minimuma gibanja dveh ur in pol na teden. V Sloveniji, ki sledi WHO-ju glede priporočene aktivnosti, glede na raziskavo Evropske komisije iz leta 2018 izpolni priporočeno kvoto gibanja 77 odstotkov odraslih.

Osebe, ki se le stežka spravijo s kavča, bi tako lahko razmislile o štirinožnem prijatelju. Da živali pripomorejo k pogostejšemu gibanju, je dokazalo že več študij. Tako je švedska raziskava iz leta 2017 pokazala, da lastniki psov živijo dlje in redkeje zbolijo za boleznimi srca in ožilja. Glede na britansko študijo iz istega leta se ljudje s kosmatinci celo pri zelo slabem vremenu v povprečju gibljejo več kot ljudje brez psov pri lepem vremenu.

Najnovejša raziskava britanskih znanstvenikov
Ekipa znanstvenikov z univerze v Liverpoolu je zdaj opazovala več sto odraslih, od katerih jih je imela približno tretjina v gospodinjstvu psa. Pozorno so spremljali telesno aktivnost in v znanstveni reviji Scientific Reports poročali, da lastniki psov štirikrat verjetneje izpolnijo priporočeno normo gibanja. Tudi otroci v gospodinjstvih s psi so v povprečju aktivnejši.
Britanski znanstveniki so ugotovili še, da lastniki svoje pse peljejo na sprehod poleg svojih rednih telesnih aktivnosti, kot je na primer tek.

Lastniki psov naj bi živeli dlje in redkeje zboleli za boleznimi srca in ožilja. Foto: Reuters

Nekaj udeležencev raziskave, okoli deset odstotkov, pa ima psa, a z njim ne hodijo na sprehod, ker žival živi zunaj hiše. Ti lastniki se glede na izsledke gibljejo še manj kot osebe brez psov.

Neznanka ostaja, ali je pes tisti, ki lastnika motivira h gibanju, ali je bolj verjetno, da si bo aktiven človek omislil psa, pišejo znanstveniki. Opozorili so še, da je raziskava potekala na podlagi intervjujev in po principu samoopazovanja in izpolnjevanja vprašalnika.

Kljub pozitivnim ugotovitvam glede telesne aktivnosti lastnikov psov znanstveniki svarijo, da je treba najprej pomisliti na dobrobit živali in si ne omisliti psa le zaradi lastne koristi.