Spotify ima trenutno več kot 113 milijonov uporabnikov v 79 državah po svetu. Foto: Pixabay
Spotify ima trenutno več kot 113 milijonov uporabnikov v 79 državah po svetu. Foto: Pixabay

Spotify, največji ponudnik pretočnih glasbenih vsebin na svetu, je ustvaril podkast s pomirjevalno glasbo, zgodbami, ambientalnimi zvoki in pohvalami za pse, ki bodo zmanjševale stres štirinožcev, ko so sami doma. Seznami glasbe za pse pa so ustvarjeni s pomočjo algoritmov na podlagi ljubljenčkovih značilnosti.

Kot je za CNN povedal Alex Benjamin, živalski psiholog z Univerze v Yorku, ki je sodeloval pri izdelovanju podkasta, bi predvajanje vsebin ljubljenčkom pomagalo tudi zato, ker bi prikril zvoke iz zunanjega sveta, kot je zvok prometa ali praznjenja košev za smeti.

Po Spotifyjevi anketi naj bi vsak četrti lastnik živali svojemu ljubljenčku predvajal glasbo, ko ga ni doma, 42 odstotkov pa jih trdi, da ima njihov ljubljenček najljubši žanr glasbe. Kar četrtina lastnikov živali je še dodala, da ob poslušanju glasbe njihovi ljubljenčki plešejo.

Spotify je bil ustanovljen leta 2006, kljub stalni širitvi pa vsaj za zdaj še ni dostopen v Sloveniji. Trenutno ima več kot 113 milijonov uporabnikov v 79 državah po svetu, med drugim tudi v Avstriji, Italiji, Bolgariji, na Madžarskem, Češkem in na Slovaškem.