Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Tesla model Y si bo tri četrtine sestavnih delov delil z limuzino model 3, a bo šlo za nekoliko večji avtomobil, v katerem se bo lahko v treh sedežnih vrstah peljalo sedem potnikov. Model Y bo oblike po drugi strani povzel po velikem križancu model X, a na bolj poenostavljen način, predvsem pa brez znamenitih dvižnih bočnih vrat. Na predstavitvi so poudarili predvsem veliko stekleno streho in velik prtljažnik ter visoko stopnjo varnosti.

Na cestah čez poldrugo leto

Pri Tesli sicer niso sporočili natančnih tehničnih podatkov o avtomobilu, ki bo na ceste navsezadnje zapeljal šele čez dobro leto in pol, a so kljub temu navedli, da bo na voljo v štirih različicah. Kupci bodo tako lahko zbirali med standardno in različico z dolgim dosegom in zadnjim pogonom ter dvema različicama s štirikolesnim pogonom: dolgoprogaško in zmogljivo, ki bo do 100 kilometrov na uro pospeševala vsega 3,5 sekunde. Sicer se bodo pospeški gibali med 4,8 in 5,9 sekundami, dosegi pa med 370 in 480 kilometri, v skladu z ameriškim standardom EPA.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Tesla model Y sicer prihaja v pomembnem trenutku za kalifornijsko podjetje. Po obdobju težav z Muskovim netaktnim tvitanjem in s težavnim začetkom dobav modela 3, je proizvodnja Teslinega najmanjšega in tudi najpomembnejšega modela končno stekla, tovarna pa je končno imela dobiček. Po drugi strani novinec prihaja v precej drugačno okolje kot drugi Teslini modeli, saj se je v tem času zganila tudi konkurenca in trg električnih avtomobilov postaja veliko zahtevnejši.