Zvezdnika sta Zayi tudi javno izrekla popolno podporo. Foto: Reuters
Zvezdnika sta Zayi tudi javno izrekla popolno podporo. Foto: Reuters

V intervjuju z Ellen DeGeneres je razložil, da je njegov 12-letnik Zion nekega dne prišel domov in starša prosil, da se z njim pogovorita o uporabi zaimkov. Hkrati ju je prosil, da zanj uporabljata drugačno ime, kot mu je bilo dodeljeno ob rojstvu – Zaya.

"Ko otrok pride domov z vprašanjem, težavo, čemer koli, je naša starševska naloga, da ga poslušamo, mu omogočimo najboljše informacije, kot mu lahko, in seveda najboljši odziv," je razložil voditeljici. "Mišljenje v povezavi s tem se ne sme spremeniti zgolj zaradi tega, ker je vpletena seksualnost."

Z ženo – igralko Gabrielle Union – sta po pogovoru začela iskati več informacij, saj sta se želela čim bolje izobraziti o LGBTQ+-skupnosti.

"Tudi sam sem odrasel z enako perspektivo kot številni, ki je seveda malenkost ignorantska. Moral sem se pogledati v ogledalo in samega sebe vprašati, kako se bom odzval na tovrstne teme. Ne gre zanj, saj otrok dobro ve, kdo je. Gre za nas," je priznal.

Poleg pogovora z Ellen je še na družbenem omrežju Twitter delil videoposnetek, v katerem je predstavil Zayo, ki ji je bil ob rojstvu pripisan moški spol. Zaya se v videoposnetku med drugim sprašuje o smislu življenje, če se ves čas trudiš biti nekdo, ki preprosto nisi. "Občutek imaš, da ne živiš svojega pravega jaza, kar se mi zdi naravnost neumno," med drugim v videu pojasni Zaya.

Svojo podporo je javno delila tudi njegova žena Gabrielle: "Spoznajte Zayo. Je sočutna, ljubezniva, pametna, nanjo smo izjemno ponosni.''

Zayi so ob rojstvu nadeli ime Zion, rodila pa se je v Wadovi zvezi s Siohvaughn Funches. Poleg nje ima košarkarski zvezdnik iz prejšnjega zakona še 18-letnega sina Zaira in 6-letnega sina Xavierja, leta 2018 pa se je družini s pomočjo nadomestne matere pridružila še deklica Kaavia James.