Lani je Oktoberfest obiskalo več kot šest milijonov obiskovalcev, tudi letos računajo na naval. Foto: Reuters
Lani je Oktoberfest obiskalo več kot šest milijonov obiskovalcev, tudi letos računajo na naval. Foto: Reuters
Pivo se je tudi letos "tradicionalno" podražilo. Tako bo treba za litrski vrček odšteti od 10,80 evra do 11,50 evra. Foto: Reuters
Začel se je tradicionalni Oktoberfest

Število udarcev, potrebnih za odprtje soda, je vsako leto predmet ugibanj in stav, Reiter pa je z dvema udarcema uresničil večino pričakovanj.

Pivo se je tudi letos "tradicionalno" podražilo. Tako je treba za litrski vrček odšteti od 10,80 evra do 11,50 evra. V povprečju se je tako liter podražil za več kot tri odstotke. Točaji so podražitve utemeljili s tem, da morajo letos za najem prostora odšteti več kot prejšnja leta. Cena najema pa se je dvignila zaradi poostrene varnosti.

Na drugi strani pa so se v povprečju pocenile brezalkoholne pijače, kot sta na primer limonada in gazirane pijače, piše na spletni strani festivala.

Na prizorišču v velikosti 42 hektarjev je kar 16 hal z okoli 119.000 sedeži, popestrili pa ga bodo tudi z različnimi temami, med drugim je del festivalskega prizorišča spominjal na džunglo, drugi pa bolj na vesolje.

Policisti s telesnimi kamerami
Medtem je münchenska policija pripravila več ukrepov, s katerimi bo zagotovila še dodatno varnost za obiskovalce tradicionalnega Oktoberfesta. Med drugim bodo postavili novo ograjo in namestili dodatne nadzorne kamere, na festivalu pa bodo tudi policisti, opremljeni s telesnimi kamerami. Policisti bodo prvič preizkusili tudi t. i. superprepoznavalce človeških obrazov – ljudi, ki si nadpovprečno dobro zapomnijo obraze. Ti bodo na festivalu budno spremljali sumljive osebe.

Za varnost na festivalu, ki se ga je lani udeležilo okoli 6,2 milijona ljubiteljev piva, skrbi okoli 600 policistov.

Le 24-krat brez Oktoberfesta
Prireditev, ki velja za enega od simbolov Nemčije, izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Pozneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo. Od leta 1810 Oktoberfesta niso pripravili le 24-krat. Odpovedali so ga v obdobju obeh svetovnih vojn, med epidemijo kolere in v obdobju hiperinflacije v 20. letih prejšnjega stoletja.

Oktoberfest se bo končal 7. oktobra.

Začel se je tradicionalni Oktoberfest