Kosmati robotki sami tekajo naokoli, lahko pa se tudi vozijo z avtomobilom. Foto:
Kosmati robotki sami tekajo naokoli, lahko pa se tudi vozijo z avtomobilom. Foto:

Lori Fowlkers se spominja, da je nenavadno igračo prvič videla že septembra, ko sta jo videla tudi njena otroka, pa sta navdušeno začela skakati in jo prosila, naj jima jo kupi. Ker je bilo hrčkov na policah še veliko, se je odločila, da jima bo igračo raje podarila ob božiču. "Tako sem se odločila, ker nisem vedela, da bodo hrčki razprodani in bolj iskani kot cepivo proti novi gripi," razloži Lori.

Igračo, ki je videti kot kosmat avtomobilček na baterije, je trenutno skoraj nemogoče dobiti. Na spletnih straneh so se cene robotkov dvignile nad 40 dolarjev, medtem ko so jih v trgovinah prodajali za 10 dolarjev, kar je slabih 7 evrov. Poleg hrčka je mogoče kupiti tudi dodatke, kot sta avto in zabavna hiška.

Nepričakovano visoko povpraševanje
V poplavi vseh mogočih igrač preprostemu in ljubkemu hrčku, ki teka naokoli, spušča zvoke in vozi avtomobil, morda ne bi pripisali takega uspeha. Gerrick Johnson, ki se ukvarja z dogajanjem na trga, pravi, da ne razume, zakaj je igrača sprožila takšno povpraševanje. Vendar to ni bistveno, je dodal in kot prednosti hrčka navedel tudi razmeroma nizko ceno, mobilnost in pripomočke.

Podjetje, ki je hrčke izdelalo, je ustanovil industrijski veteran Russ Hornsby, ki je navdušen nad roboti, kot so mali kužki, ki delajo salte. Russ je izdelal svojo igračo, ki pa jo je prodal v veliko večjih količinah, kot je sprava predvideval.

Veliko povpraševanje spravlja starše ob živce, saj nikjer ne najdejo igrače za svoje otroke. Nekateri so celo tako vztajni, da so izbrskali Russovo telefonsko številko in ga klicali sredi noči. Pritožujejo se, da podjetje ni dovolj dobro, saj v trgovinah ni mogoče dobiti robotskih hrčkov. Hornsby odgovarja, da so na Kitajskem odprli še tri dodatne tovarne. Predvidevajo, da bodo do konca leta prodali za več kot 66 milijonov evrov igrač, naslednje leto pa naj bi bilo leto hrčkov.