Otoček Budelli slovi po rožnatih peščenih plažah. Foto: Google Maps
Otoček Budelli slovi po rožnatih peščenih plažah. Foto: Google Maps

79-letni Mauro Morandi je skoraj tri desetletja neuradni varuh na otoku Budelli, ki je del arhipelaga La Maddalena med Sardinijo in Korziko ter je znan po čudovitih plažah z rožnato mivko.

Nekdanji učitelj telovadbe, ki so ga italijanski mediji označili za modernega Robinsona Crusoeja, se je s tremi prijatelji in prijateljico, s katerimi se je odpravil na plovbo proti Polineziji, na otoku izkrcal leta 1989.

"Želel sem pobegniti iz družbe, ki je ne maram, in oditi na zapuščen otok v Polineziji. Svojo Polinezijo sem našel tu," je povedal Morandi za Radio 24.

Otoček mu je bil tako všeč, da ni nikoli več odšel, njegovo življenje na otoku pa so oblasti skoraj tri desetletja tolerirale.

Namesto bivališča okoljski observatorij
Budelli, ki je bil nekoč v zasebni lasti, je leta 2016 postal del nacionalnega parka La Maddalena. Uprava parka zdaj poudarja, da je treba porušiti Morandijevo na črno zgrajeno prebivališče. Na tem mestu naj bi zgradili "okoljski observatorij", od koder bodo uslužbenci nacionalnega parka nadzirali obisk na otoku.

"Januarja ga bomo morali zaprositi, da odide," je dejal vodja nacionalnega parka Fabrizio Fonnesu in poudaril, da naj bi s projektom otoku vrnili sijaj, ki si ga zasluži.

Na svoji strani na Facebooku je Morandi zapisal, da še ni prejel poziva, da mora zapustiti otok, ter obenem dal jasno vedeti, da se ne namerava vrniti domov v Modeno.