Zanimivosti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 24 glasov Ocenite to novico!
Ekipa Tednika je preverjala kakovost kuhanega vina po stojnicah v Ljubljani. Foto: BoBo
Kuhano vino
Strokovna ekipa je vzorce preizkušanega vina odnesla v laboratorij Biotehniške fakultete v Ljubljani. Foto: EPA

Kakšna je kakovost kuhanega vina na ljubljanskih stojnicah?

Raziskovali kuhano vino v Ljubljani
18. december 2017 ob 17:21,
zadnji poseg: 18. december 2017 ob 20:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Kuhano vino – zagotovo najbolj priljubljena pijača na božično-novoletnih stojnicah. Toda ali res vemo, kaj pijemo, ko ga naročimo?

Ekipa oddaje Tednik je s tremi odličnimi poznavalci vina pokusila vino na različnih ljubljanskih stojnicah, v laboratoriju Biotehniške fakultete pa so opravili tudi analizo. V Nemčiji predpisano mero 7 volumskih odstotkov alkohola za kuhano vino pa je v kemični analizi dosegel le en vzorec.

V oddaji Tednik so v strokovno komisijo, ki je pod drobnogled vzela kuhano vino z ljubljanskih stojnic, povabili priznano živilsko strokovnjakinjo Tatjano Košmerl, etnologa Janeza Bogataja in prvo slovensko vinsko kraljico Lidijo Mavretič. Po prvih postojankah komisija ni bila navdušena. Za dva evra nekateri namreč marsikje ponujajo kozarec vina neznanega porekla z veliko dodane vode in sladkorja.

"Temu se s starim poimenovanjem reče krščeno vino. To je pomenilo, da ga je ponudnik mešal s preveliko količino vode," je opozoril etnolog Janez Bogataj. "Trpko, neharmonično in občutno preveč sladko," je dodala Tatjana Košmerl.

Prav vsako preizkušeno vino je prijetno segrelo roke, okusi in kakovost pa so bili zelo različni. Če so ponekod kuhano vino očitno obilno zalili z vodo, so drugod dodali le toliko vode, kolikor je med kuhanjem izhlapi; spet tretji pa je sploh niso dodajali.

Strokovna ekipa je vzorce preizkušanega vina odnesla v laboratorij Biotehniške fakultete v Ljubljani. "Rezultati laboratorijske analize so pokazali kar dvakratne razlike v vsebnosti sladkorja in alkohola pri izbranih vzorcih. Od 40 do 97 gramov sladkorja na liter in od 4 do 8 volumskih odstotkov alkohola na deciliter," je povedala Tatjana Košmerl z Biotehniške fakultete. Samo en vzorec pa je dosegel mejo 7 volumskih odstotkov alkohola, ki je na primer v Nemčiji predpisana za kuhano vino.

Strokovna ekipa je poleg ponudbe kuhanega vina preverila tudi preostalo gostinsko ponudbo na ljubljanskih stojnicah. Več o tem, kje boste dobili najbolj sladko, kje najbolj vodeno in kje najbolj močno kuhano vino, pa ob 20.00 v oddaji Tednik.

VIDEO
Kuhanček - vino ali voda?
VIDEO
Kakšna je kakovost kuhanega vina na stojnicah?
Novinar Žan Dolajš in uredništvo Tednika
Prijavi napako
Komentarji
tonccy
# 18.12.2017 ob 18:35
Bil v soboto. Zadnjič. To ni nikakršen Božicni ali Novoletni sejem temveč navadna balkanska čaršija. Prva stvar, ki sem jo zaslišal so bili trubači. Res žalostno. Da bil pil kuhano vino...me je minilo vse za karkoli.
iluvatar
# 18.12.2017 ob 17:25
Škrtice ene, da vas ni sram.
baklo
# 18.12.2017 ob 17:28
Zanimiva raziskava. Se že veselim rezultatov
Dejci
# 18.12.2017 ob 19:57
S tem kar pravi tonccy se popolnoma strinjam. Sicer ne bom rekel, da nikoli več ne bom prišel, ampak mine, mine te ko se sprehodiš in slišiš tiste trubače. Za nagnat! Kvari slovensko glasbo. Sramota da sploh dobijo dovoljenje. In še vsiljivi potem in pridejo ter pobirajo kovance. No, od mene niso dobili centa, sem pa zato raje stopil k možakarju s harmoniko, mu dal kovanček in sva nazdravila s pravim vinom in ne s tistim umetnjakom ki ga prodajajo kot zakuhanček.
.
Banban
# 18.12.2017 ob 18:25
slovenska kultura in postenje v vsem svojem sijaju. Oderi kolikor le mores, pol pa se malo.
SsDrag
# 18.12.2017 ob 22:02
To so pravi jezusi. Iz vode delajo vino. :P
evropa
# 18.12.2017 ob 18:26
Vsi se zavedamo, da tak vino vrhunec kvalitete pač ne bo ampak nas zanima predvsem kolk nas nategujejo :)
trolicnez
# 18.12.2017 ob 17:35
A je tezko napisat v članku celo raziskavo? Nekateri nimamo časa bedeti pred tvjem eno uro zvečer in gledati tednik.
rokjarc
# 18.12.2017 ob 18:24
Bi pa v komisiji poleg etnologa pričakoval vsaj še enologa :)
feminist
# 18.12.2017 ob 20:07
Prva stvar, ki sem jo zaslišal so bili trubači.

ce bi prisel s sosednjega trge bi bilo prvo, kar bi slisal slovenska narodno zabavna glasba.
ne mores pac pricakovat, da bo samo in edino frajtonarca razbijala.

sam sem spil tri razlicne; dva sta bila tako sladka, da mi je rit skup potegnilo, en je bil pa dejansko fajn.
levak12
# 18.12.2017 ob 18:01
Stari oštirji naj bi za liter vina potrebovali 7 dcl vina, 2 dcl vode in 1 dcl sladkorja....
IsoGrifo
# 18.12.2017 ob 19:29
Velika večina ne loči slabo od dobrega. Važno, da je toplo in ima vonj po vinu, ne? Hvala lepa za tak užitek.
povzetek
# 18.12.2017 ob 18:43
@evropa
nič ne nategujejo, saj ni predpisana kvaliteta vina. Prodaja se izdelek. Žalostno je le, da se varčuje pri strankah. Ko odšteješ najem, materialne stroške in plače, je surovina relativno nizek strošek. Razen, če so plače tako mizerne, da je varčevanje pri surovini odločujoče. Na podoben način nisem nikoli razumel, kako lahko gostinci točijo pomarančne sokove, ki niso 100%.
čik
# 18.12.2017 ob 18:13
@trolicnez
oddajo imaš potem v arhivu
SsDrag
# 18.12.2017 ob 22:00
moji "frendi" na fejsbuku se pa važijo, kako uživajo na "kuhančku" na prostem v Ljubljani. :D
one_half1
# 18.12.2017 ob 20:33
Kaksno dovoljenje pa imajo ulicni trubaci ? :)
gushtr
# 18.12.2017 ob 19:30
Poznavalci, kje je torej najboljši (ali, sodeč po komentarjih, najmanj slab) kuhanček, če se slučajno znajdem v LJ med prazniki? Včasih smo imeli vse pod kontrolo, zdaj pa...
brehme
# 18.12.2017 ob 17:39
Povsod adventni sejmi, v Ljubljani pa lučke ali veseli december al karkoli že. Kuhano vino je na tem dogodku povsod zanič, sploh tista na kongresnem trgu in pa nekatera ob Ljubljanici. Izjema je štant pri znanem poetičnem lokalu, vendar ker ni čisto v središču dogajanja, je malce slabše obiskano, pa še tisto ni nič posebnega.
majster11
# 19.12.2017 ob 07:10
Saj sem vedel - v močvirju pijete kuhančka(bolj vodo) , pri nas na štajerskem pa kuhano vino(z vinom).
E Komentator
# 18.12.2017 ob 19:36
Ne pijem kuhanega vina na štantih in lokalih ker ne pustim da bi mi prodajali vodo obarvano z odtenkom malinovca z polno sladkorja.Kuhano vino pijem samo doma liter vina in tri deci vode , cimetova palčka , klinčki malo limone in pomaranče po želji.
dmejz
# 19.12.2017 ob 09:30
Bolj kot vino mene motijo trubači in čevapi?! Imaš harmonikarje, ki niso moteči, ker pač niso glasni, ampak trubače se pa sliši, kot da si v Guči, čez pol centra. Tiste trube ne spadajo v novoletno Ljubljano.
Ramus
# 19.12.2017 ob 08:08
Bolj slab kuhanček se servira,...
mend055
# 19.12.2017 ob 07:53
Človek je kar zmeden. Toliko ugotovitev, toliko teorij...

S soprogo pa imava svoje mnenje. In sicer dobrega starega kuhančka na ljubljanskih ulicah v centru ne bova kupila nikoli več (verjetno tudi drugje .... saj vemo, praški itd.... z glavoboli).
Par let nazaj nama je bilo po enem od teh kuhančkov tako slabo, da sva imela pokvarjen cel drugi dan.
Poduk: če je le možno, si kuhančka skuhaj sam, ga daj v termovko (tisto ki ne ohladi prehitro) in nesi s seboj na praznovanje.... na prostem. A pij z mero!
Tisto o bio-pomarančnih olupkih pa si zataknimo za klobuk...
dmejz
# 19.12.2017 ob 09:27
V Nemčiji imajo predpisano, tako kot imajo predpisano za pivo, kaj mora vsebovati. Ljubljana mesto bi lahko izvajalo te teste in prihodnje leto pač ne dalo v najem hišic gostincem, ki prodajajo vodo. Včasih so peke, ki so goljufali namakali v Ljubljanico, danes pa nič.
Guztl
# 18.12.2017 ob 21:55
No no, v Nemčiji ( Passau) mi je hotu na štantu prodat kuhano vino oz. vrelo vodo v kateri so bile filter vrečke z okusom kuhanega vina!!
Nein danke in aufiderzen...
Celjan27
# 18.12.2017 ob 21:41
Pohvale rtvslo. Da vemo koga podpreti in koga ne!
akcijaaa
# 19.12.2017 ob 09:18
Najmanj in največ ... Naj točno napišejo, kakšne so bile vrednost pri vsakem štantu in kakšnega okusa je bilo po njihovi strokovni oceni. S takega prispevka pa izvem le, da so se ga na naše stroške napili ...
Horst
# 19.12.2017 ob 07:06
Ne samo kuhano vino,tudi kebabein čevapčiče bi morali poslati v laboratorij na pregled. Zanimivo bi bilo videti koliko pokvarjenega mesa podtaknejo.
naš človek
# 19.12.2017 ob 02:34
Tukaj je še ena raziskava letošnjega kuhanega vina. Najbrž komisija ni tako strokovno podkovana, imajo pa izkušnje :)
E Komentator
# 18.12.2017 ob 19:38
Pa še malo malo sladkorja...
Haloo
# 18.12.2017 ob 18:39
Morali bi ga zaščititi v Bruslju, sicer bo izumrl zaradi prevelike, nekontrolirane potrošnje.
ps11
# 20.12.2017 ob 00:48
Lopovska drzava, lopovski narod. Folk pako ovce, samo da gremo na tiste bebave lucke in kaj sploh kupi za pit. Nobenega vec ne moti, ce je kvazi kuhano vino zmesano iz "vina" iz hofra (plasticna flasa 5 litrov, cca 2 eura), voda pa pet zlick cukra na kozarec, plus umetne arome. Prej pa zenska zbercna celo leto pije mlek brez laktoze pa take bedarije.
prizemljen
# 19.12.2017 ob 19:18
Me ni bilo v Ljubljani, še sreča, če je treba prenašat nekakšno ljubljansko Gučo. Kdor hoče Gučo gre najbrž tja. V Ljubljani pričakuješ Ljubljano, pa ne le harmonikarsko.
ginza
# 19.12.2017 ob 09:39
Pri Zlati Ribici je sama voda.
kingeston
# 19.12.2017 ob 09:59
dobra raziskava, upam da je poštena, če je sploh možno to določiti.

ker v zagrebu sem na enem štantu dobil nekaj za kar sem dvomil da je kaj vina noter...
muki-1
# 18.12.2017 ob 22:26
Planinski dom Komenda :(
Tudi sam lahko potrdim...pocukrana voda.
death666
# 18.12.2017 ob 22:20
Baje so eno leto Ljubljančani celi halo gnali, češ, da je kuhano vino iz vina ne pa iz "Etolovega ekstrakta" ;)
bistri08
# 18.12.2017 ob 20:23
Medtem ko so nekatere primerljive prestolnice polne turistov, da mimo ne moreš, je v Ljubljani prav prijetno prazno.
K_ris
# 18.12.2017 ob 21:46
Jaz sem nad rezultati v bistvu kar pozitivno presenečen. Pravzaprav je bilo le na eni stojnici vino preveč razredčeno.
0001
# 18.12.2017 ob 21:31
Hehe, koliko ljudi govori, da nikoli več ne gredo v center Ljubljane, da so bili letos zadnjič bla bla bla, vseeno pa je vsako leto več ljudi, vsa slovenska narečja, turisti.
evropa
# 18.12.2017 ob 18:20
Tkole je...

Receptura za vino, ki sem ga sam kuhal za prodajo. 10 delov vina ter 3 dele začinjene in sladkane vode.
Po mojih podatkih je bil ta kuhan vin med kvalitetnejšimi v prodaji
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 04:58
In take bedarije moramo gledati v TV Dnevniku.

Pa še mesečno plačevati za poneumljanje.
seven7
# 18.12.2017 ob 18:22
Pjanci
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 06:21
Namesto, da bi uživali v decembru in imeli v mislih, da je kuhano vino le postranska stvar in ga posameznik ne spije pet litrov na večer ampak le par kozarcev. Tako ni sploh pomembno kaj dobiš. Važno je le druženje ob tem vinu. Ne pa da s takimi neumnostmi sprevrženo dajete vse v nič.
Kazalo