Živali se skupaj igrata, a prave iskrice med njima še niso preskočile. Foto: EPA
Živali se skupaj igrata, a prave iskrice med njima še niso preskočile. Foto: EPA
Pandi Čuang Čuang in Lin Hui
Bo lažji Čuang Čuang bolj všeč Lin Hui? Foto: EPA

Čuang Čuang tehta 150 kilogramov, njegova prijateljica Lin Hui pa "samo" 115 kilogramov, je povedala Kanika Nimtragol, veterinarka v živalskem vrtu v mestu Čiang Mai na severu Tajske.

Upanje je tudi umetna oploditev
"Čuang Čuang je pretežek. Ne bi smel imeti več kot 140 kilogramov. Če ne bo shujšal, bo Lin Hui trpela, ko se bosta parila," je razložila veterinarka. Čeprav naj bi bile pande zelo izbirčne živali, to za šestletnega debeluščka ne velja. Rad ima tudi kruh, a zdaj se mu je moral skoraj odreči, saj ga hranijo skoraj samo z bambusom. Njegovo hujšanje skrbno nadzorujejo znanstveniki. Ker se približuje sezona parjenja, pa se pripravljajo tudi na umetno oploditev Lin Hui s Čuang Čuangovim semenom.

"Filmov za odrasle" nista videla
Nesojena ljubimca sta v tajski živalski vrt prispela pred tremi leti - za deset let so ju Tajcem posodili Kitajci. Ker prave strasti med pandama za zdaj še ni bilo, so veterinarji, ki si zelo močno želijo, da bi Lin Hui zanosila, poskusili že marsikaj - decembra so pandi ločili v upanju, da se bosta zaradi razdalje bolj ogrela drug za drugega. Taktika ni bila uspešna, zato zdaj stavijo na obtesano postavo samca.

Načrt, da bi jima pokazali "pornografski" film s pandami v glavnih vlogah, so pred časom opustili, ker so jih opozorili, da to pri večini pand ne deluje. Novembra 2005 so pandi tudi simbolično poročili - mesto je praznovalo, a pandi potomca nista zaplodili.

Biologi že dolgo vedo, da je parjenje pand zapleteno in le redko uspešno, tudi zato, ker naj pande ne bi čutile dovolj poželenja.