Khagendra je imel rad pozornost javnosti. Veliko je potoval in nastopal s plesno skupino, kadar je bil doma, pa je pomagal staršem v trgovini s sadjem. Foto: EPA
Khagendra je imel rad pozornost javnosti. Veliko je potoval in nastopal s plesno skupino, kadar je bil doma, pa je pomagal staršem v trgovini s sadjem. Foto: EPA

Khagendra Thapa Magar je bil s 67,08 centimetra višine v Guinnesovi knjigi rekordov zabeležen kot najmanjši človek na svetu, ki je lahko hodil. Njegova družina je sporočila, da je Nepalec, ki se je v javnosti vedno pojavil z nasmehom na obrazu, preminul pri starosti 27 let. "Večkrat je bil hospitaliziran zaradi pljučnice, tokrat pa je bilo prizadeto tudi njegovo srce," je po smrti Khagendre dejal njegov brat Mahesh Thapa Magar.

Khagendra, ki je s svojimi starši živel v Katmanduju, je naziv najmanjšega človeka prvič prejel pri 18 letih. Pozneje je ta naziv prevzel njegov rojak Chandra Bahadur Dang, ki je bil visok zgolj 54,6 centimetra. Ko je Chandra leta 2015 umrl pri starosti 75 let, pa je kot najnižji človek na svetu ponovno obveljal Khagendra.

Kolumbijec Edward Nino Hernandez si je Guinnessov rekord lastil tudi pred Khagendrovo polnoletnostjo.  Foto: Reuters
Kolumbijec Edward Nino Hernandez si je Guinnessov rekord lastil tudi pred Khagendrovo polnoletnostjo. Foto: Reuters

Pred tem si je sicer lastil tudi naziv najnižjega najstnika na svetu. To mu je prineslo slavo, kot gost se je pojavil v številnih televizijskih oddajah v Evropi in ZDA, postal pa je tudi obraz kampanje nepalske turistične agencije.

Po smrti 27-letnika je glede na razpoložljive podatke najnižji človek, ki lahko hodi, Kolumbijec Edward Nino Hernandez, ki se preživlja kot reaggeton DJ. Visok je 70,21 centimetra. Najnižji človek, ne glede na to, ali je zmožen hoje ali ne, pa je trenutno Jurney Balawing s Filipinov, ki v višino meri 59,93 centimetra.