Proizvodnja čokolade v Lescah se je začela leta 1922. Foto: BoBo
Proizvodnja čokolade v Lescah se je začela leta 1922. Foto: BoBo

Gorenjkina trgovina v Lescah je prenovo dočakala po 25 letih, dve leti pred 120. obletnico delovanja edine slovenske tovarne čokolade. Zanimiva pridobitev prodajalne je muzej čokolade. "Čokolada je predstavljena na bistveno boljši način in istočasno smo se spomnili tudi zgodovine, zakaj smo sploh na tem mestu," je za Radio Slovenija povedal Tevž Tavčar.

Svoje mesto v muzeju je tako dobil ustanovitelj tovarne čokolade Adolf Zavrtanik, ki je obrat za proizvodnjo v Lescah odprl leta 1922, med drugimi pa so pri Gorenjki posebej spomnili na Mikija Mustra, ki je veliko sodeloval s podjetjem, pa tudi na družino Karađorđević, ki je bila v svojem času resen odjemalec slovenske čokolade. Muzej želijo v prihodnje še dopolnjevati, morda tudi z delavnicami, že v kratkem pa ga bodo dopolnili z razstavo starih čokoladnih embalaž.

V muzeju čokolade je prikazan razvoj proizvodnje skozi zgodovino. Foto: BoBo
V muzeju čokolade je prikazan razvoj proizvodnje skozi zgodovino. Foto: BoBo

"Prikazan je razvoj čokolade. Hočemo pokazati, da smo tehnološki leaderji slovenske čokolade tudi danes," je povedala Nina Rus Turuk. S prenovljeno prodajalno in muzejem si želijo pri Gorenjki slovensko čokolado predstaviti tudi tujcem.

"Zelo velikokrat smo imeli tudi prej obiske celih avtobusov. Z novim konceptom pa računamo tudi na več individualnih turistov, ki preživijo na Bledu in v njegovi okolici nekaj dni," je dejal Tavčar. Med novostmi, ki jih obljubljajo še to poletje, je gravirni stroj, s katerim bo iz muzeja vsak lahko odšel s svojo unikatno čokolado.