Tina Maze - rekorderka, vpisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Foto: Reuters
Tina Maze - rekorderka, vpisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Foto: Reuters

Najboljša slovenska smučarka je, kot je znano, v sezoni 2012/13 osvojila največ točk v sezoni svetovnega pokala v ženskem smučanju, s čimer si je zagotovila tudi vpis v slovito knjigo rekordov.

Letos je v knjigo sicer vpisanih 5.220 novih ali izboljšanih rekordov (pri čemer so pri Guinnessovi knjigi prejeli več kot 50.000 prijav oz. prošenj za priznanje svetovnega rekorda), med njimi pa so tudi najvišja (233,3 centimetra) in najmanjša ženska (62,8 centimetra) na svetu, skok z največje višine Felixa Baumgartnerja (38.969 metrov), najmanjši pes (9,65 centimetra) in vrsta izjemnih dosežkov s področja zabave, športa, znanosti in tehnologije.

Raznoliki slovenski rekordi
Med slovenskimi rekordi je poleg Tine Maze mogoče najti še denimo Matjaža Ferariča z največ osvojenimi naslovi svetovnega prvaka v natančnem pristajanju z jadralnim padalom, ki sam niti ni vedel, da je zapisan v knjigi, na to so ga opozorili padalski kolegi, je pojasnil na predstavitvi slovenske različice knjige.

V knjigo sta se z največjo razglednico (52,48 kvadratnega metra) vpisala Andrej Maver in Glasbena agencija GIG, z največjim natisnjenim Koranom pa podjetje ARC Group Gorica. Nedjan Brataševec iz omenjenega podjetja je pojasnil, da je knjigo naročila vlada neodvisne ruske republike Tarstan za mošejo Kul Šarifa v Kazanu, ki je tudi poskrbela za njen vpis v knjigo.

Najbolj prodajana knjiga vseh časov
Guinnessova knjiga rekordov je, odkar je prvič izšla leta 1955, postala glavna "avtoriteta" na področju svetovnih rekordov po vsem svetu. Velja tudi za najbolje prodajano knjigo vseh časov. Do zdaj je bilo prodanih več kot 130 milijonov izvodov vključno s 400.000 elektronskimi izdajami v več kot 100 državah in v 20 jezikih.