Melania in Donald Trump sta klicateljem odgovarjala iz Bele hiše. Foto: Reuters
Melania in Donald Trump sta klicateljem odgovarjala iz Bele hiše. Foto: Reuters

Trump je ob tem sedemletno klicateljico vprašal, ali še vedno verjame v Božička. S tem je požel številne kritike, označili so ga tudi za Grincha, ki je ukradel božič.

Predsednik in prva dama ZDA sta se pridružila pobudi ameriških radarskih sil, ki skrbijo za varnost neba nad Severno Ameriko na gori Cheyenne v Koloradu, v božičnem času pa spremljajo pot božička in odgovarjajo na klice otrok.

Trumpa so številni obtožili, da je otroku priskutil božič. Foto: Reuters
Trumpa so številni obtožili, da je otroku priskutil božič. Foto: Reuters

V Beli hiši sta odgovorila na klice več otrok, ki jih je zanimala Božičkova trenutna lokacija. Med njimi je poklicala tudi sedemletna Collman.

"Živijo, je to Collman? Vesel božič. Kako si? Koliko si stara?" jo je vprašal Trump. Ko mu je deklica odgovorila, da je stara sedem let, pa jo je predsednik vprašal: "Kaj, še vedno verjameš v Božička? Ker, pri sedmih letih si bolj v manjšini, kajne?"

Ko ni dobil takojšnjega odgovora, se je predsednik začel smejati.

Številne kritike na račun Trumpa

Trumpov nastop v božičkovi službi je na družbenih omrežjih požel številne kritike.

Eden od uporabnikov Twitterja je predsednikov nastop označil za žalostnega, a ne presenetljivega, medtem ko so drugi predsednika označili kar za Grincha, ki je ukradel božič.

Dolgoletna tradicija

Tradicija spremljanja Božičkove poti sega v leto 1955, ko je krajevni časopis v Koloradu objavil napačno številko za otroške klice Božičku. Klici so šli na vojaško številko Letalske obrambe Severne Amerike (Norad) in polkovnik Harry Shoup ni hotel razočarati otrok. Ukazal je podrejenim, naj odgovarjajo na klice ter otroke seznanjajo s položajem Božička na nebu.

Prvi par ZDA se je danes udeležil božične maše v Washingtonu. Foto: Reuters
Prvi par ZDA se je danes udeležil božične maše v Washingtonu. Foto: Reuters

Z leti se je zadeva razvila v veliko operacijo in danes Božička spremlja 1500 prostovoljcev, ki odgovarjajo na telefonske klice in elektronsko pošto.

Obstaja tudi interaktivna spletna stran www.noradsanta.org, na kateri se sproti označuje lokacija Božička, otroci pa lahko mimogrede izvedo še kaj o določenih krajih sveta.

Norad po lastnih navedbah Božička spremlja s sateliti, ki zaznavajo toplotno žarčenje rdečega smrčka jelena Rudolfa, znanega po tej pritiklini.