Priznanja in medalje je zaslužnim za inciativo, s katero želijo spodbujati enakost na delovnem mestu med moškimi in ženskami, podelil vladar Dubaja in podpredsednik ZAE Šejk Mohamed bin Rašid Al Maktum. Nagrade so bile razdeljene v več kategorij najboljša vladna pobuda, najboljša državna pobuda in najboljši predlog za spodbujanje enakosti med spoloma, piše Guardian. Prav vsi nagrajenci so moškega spola.

Ko so oblasti na družbenih omrežjih objavile kombinacijo štirih fotografij, na katerih Al Maktum podeljuje nagrado štirim moškim, so se pojavili cinični komentarji kot: "Uau, res pravi prikaz pestrosti. En moški je oblečen v sivo." in "Hvala za tale smeh, čeprav nenameren."

Na fotografijo dodali pet žensk

A oblasti se niso dale. V naslednjem tvitu so zapisali, da je "enakost med spoloma postala steber vseh vladnih institucij v državi" in da so "ponosni na uspehe emiratskih žensk, saj je njihova vloga ključna za oblikovanje prihodnosti države". Kljub temu pa je nato dubajski urad za komuniciranje objavil še eno fotografijo, na kateri ob Al Maktumu in štirih nagrajencih stoji tudi pet žensk a jih niso poimenovali.

Aprila lani so v ZAE sprejeli zakonodajo, po kateri morajo biti ženske za enako delo enako plačane kot moški, Združeni narodi pa so ZAE uvrstili v sam vrh zalivskih držav glede na enakost med spoloma.

Kljub temu pa se država v poročilu Svetovnega gospodarskega foruma za leto 2018 še vedno uvršča na komaj 121. mesto izmed 149 glede na razlike med moškimi in ženskami po priložnostih in vključenosti v delovni proces. Tudi pravni sistem daje moškim mnogo več pravic glede poroke, družine in skrbništva nad otroki.