Demenca lahko hudo prizadene tako obolele kot svojce. Foto: Pixabay
Demenca lahko hudo prizadene tako obolele kot svojce. Foto: Pixabay

Predlog strategije je na seji sveta za obvladovanje demence, ki ga organizira predsednik republike Borut Pahor, predstavil državni sekretar Tadej Ostrc. S prihajajočo strategijo sporočajo širši skupnosti, da je demenca predvsem družbeni in tudi politični fenomen. "S strategijo se obvezujemo, da bomo v Sloveniji preučili epidemiologijo te bolezni, se pravi postavili ogledalo, koliko nas je, kakšni so problemi, obravnava in potem se bomo seveda dotaknili tudi t. i. nefarmakološke obravnave," je dejal.

Sorodna novica "Bolnika z demenco ne smemo prepričevati, da je z njim kaj narobe - to je nesmiselno!"

Pojasnil je, da je to obravnava, ki ni odvisna od zdravil, je pa za kakovost življenja bolnika z demenco in za njegovega skrbnika zelo pomembna. Omenil je, da so v zadnjih tednih dobili zelo pozitivne in optimistične novice o novem zdravilu, ki bo zelo dramatično in zelo globoko poseglo na področje obravnave teh bolnikov, predvsem pri demenci v zgodnji fazi.

Ostrcu se zdi, da strategija poudarja veliko potreb v družbi, kot je slovenska, ki je dovolj majhna z dvema milijonoma ljudi, da se problema demence lahko lotimo krovno in multidisciplinarno. Kot je dejal, z veliko optimizma zre v strategijo in si želi, da bi med javno razpravo vzbudili zanimive in spodbudne pripombe. Ko bo sprejeta, se bo Slovenija po njegovem mnenju znova uvrstila med najbolj napredna okolja za obravnavo demence.

Načrtovanje in usklajevanje številnih nujnih dejavnosti

Štefanija Lukič Zlobec je leta 2018 od predsednika države Boruta Pahorja prejela red za zasluge, ker je v okviru združenja Spominčica – Alzheimer Slovenija naredila veliko za razumevanje Alzheimerjeve demence, za borbo z njo in za življenje z njo. Foto: BoBo
Štefanija Lukič Zlobec je leta 2018 od predsednika države Boruta Pahorja prejela red za zasluge, ker je v okviru združenja Spominčica – Alzheimer Slovenija naredila veliko za razumevanje Alzheimerjeve demence, za borbo z njo in za življenje z njo. Foto: BoBo

Predsednica društva Štefanija Lukič Zlobec je pozdravila predlog strategije, ki bo omogočila načrtovanje in prepotrebno usklajevanje številnih nujnih dejavnosti za obvladovanje demence v Sloveniji. Veseli jo, da je strategija v javni obravnavi, da "bomo v Sloveniji tudi uresničevali cilje, ki so zapisani, in bomo pomagali tako svojcem, bolnikom in stroki".

Kaj počne Svet za obvladovanje demence

Kot so sporočili iz urada predsednika, bo Pahor s priporočilom sveta za široko javno razpravo in čim hitrejše uresničevanje nacionalne strategije seznanil predsednika vlade.

Pahor je prisotne še obvestil, da je sprejel predlog združenja Spominčica – Alzheimer Slovenija in z današnjim dnem (sreda) predsedniška palača postaja do demence prijazna točka. Do demence prijazne točke pripomorejo k ozaveščanju o demenci, k razumevanju ljudi z demenco in njihovih svojcev, jim zagotavljajo pomoč v lokalnem okolju in jih po potrebi usmerijo po nadaljnjo pomoč.

Svet za obvladovanje demence deluje pod okriljem predsednika republike in združuje strokovnjake in odločevalce, da skupaj oblikujejo stališča, priporočila in predloge, s katerimi poskušajo vplivati na ureditev področja obvladovanja demence ter javnost ozaveščati o naraščajočem problemu demence, so še dodali v uradu.