Nekateri izmed kupljenih medinskih ventilatorjev. Foto: Televizija Slovenija
Nekateri izmed kupljenih medinskih ventilatorjev. Foto: Televizija Slovenija

Slovenija razpolaga z več kot 400 medicinskimi ventilatorji oz. respiratorji, koliko jih je primernih za bolnike s covidom-19, našim televizijskim kolegom ni znal odgovoriti nihče.

Sorodna novica Gantar: V Sloveniji je za bolnike s covidom-19 na razpolago 439 ventilatorjev

Za bolnike, ki bi potrebovali intenzivno terapijo, je na voljo 257 postelj, torej manj, kot je respiratorjev. A te postelje bi lahko uporabili le, če bi znova odpovedali vse druge posege.

"Ključni problem v intenzivnih enotah je pomanjkanje kadra, zato se bojim, da je ta številka 257 bolj teoretična kot praktična. Zlasti bi izpostavil pomanjkanje medicinskih sester, ki je kronično, in seveda v vsaki krizi se te stvari še dodatno stopnjujejo," je za TV Slovenija opozoril zdravnik Marko Noč, član vladne posvetovalne skupine.

Vlada je zaradi epidemije kupila 148 medicinskih ventilatorjev. Od teh kar 46 medicinskih ventilatorjev Bellavista ali tretjina nima dovoljenja za uporabo, ker proizvajalec ne jamči za njihovo delovanje. 90 respiratorjev Sirius MED R30 bi za zdravljenje bolnikov s covidom-19 uporabili le, če zmogljivejših ne bi bilo več na voljo, več bolnišnic bi moralo dokupiti opremo.

Brez omejitev je torej uporabnih 12 od 148 medicinskih ventilatorjev, ki jih je vlada kupila med epidemijo.

Od ponedeljka so novinarji Dnevnika Televizije Slovenija pri pristojnih in v bolnišnicah poizvedovali, kje so. Odgovor so iz uprave za zaščito in reševanje dobili dve uri pred nocojšnjo oddajo – sporočili so jim, da jih še hranijo v skladišču.

Koliko ventilatorjev in postelj je na voljo?