Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Pred jesenjo, ko naj bi se po napovedih povečalo število okuženih z nevarnim virusom, so na Televiziji Slovenija poizvedeli, kaj je s spornimi medicinskimi ventilatorji oz. respiratorji, ki jih je državi dobavilo podjetje Geneplanet.

Kot je znano, bi jih morali dobaviti 220, a po razkritju, da naprave niso ustrezne za zdravljenje bolnikov z boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, je država naročilo zmanjšala na 90.

Koliko teh respiratorjev bolnišnice uporabljajo, je ugotavljala Breda Štivan Bonča.

Video: Koliko nabavljenih respiratorjev je v uporabi?

90 ventilatorjev siriusmed R30 za 12 bolnišnic in koncesionarja Marka Bitenca. Skupno vsem je: niti ena bolnišnica ventilatorja ni uporabila za bolnika s covidom-19.

"Neuradno naj bi v eni od bolnišnic ugotovili, da ventilator nepravilno prikazuje podatke o vsebnosti kisika v krvi bolnika, to pa je za zdravljenje lahko usodno," je opozorila novinarka.

Kupovanje boljših ventilatorjev

Sorodna novica Zakaj je država naročila 220 manj primernih respiratorjev podjetja Geneplanet?

Koliko so jih sploh uporabili? UKC Ljubljana: en ventilator enkrat, devet jih čaka. Za bolnike s covidom-19 bi jih uporabili le, če bi bili zasedeni vsi zmogljivejši. V UKC-ju Maribor so štiri uporabljali krajše obdobje na kirurški intenzivni terapiji, šest jih čaka. V Celju bolnike zdravijo na 12 ventilatorjih na različnih oddelkih, dobili so jih 20. Spomnimo, da so prav v celjski bolnišnici takoj po prejemu ventilatorjev siriusmed R30, kupili drag rabljen ventilator maquet za 55.000 evrov – denar je donirala Obrtna zbornica Celje. V nobeni od omenjenih bolnišnic pred kamero niso želeli.

Med manjšimi bolnišnicami bolnike z njihovo pomočjo zdravijo na Ptuju in v Brežicah. "Uporabljamo ventilatorje predvsem za tiste bolnike, ki ne potrebujejo posebej zahtevne ventilacije ali za neinvazivne ventilacije," pojasnjuje direktorica brežiške bolnišnice Anica Hribar. In zakaj jih ne uporabljajo za druge stvari? "Ker bi bilo za to treba kupiti dodatno opremo," odgovarja Hribarjeva. Kar pomeni dodatne stroške.

Sorodna novica Država bo obdržala 90 ventilatorjev, pogodbo za še nedobavljene pa prekinila

Vodstvo bolnišnice v Slovenj Gradcu: ventilatorje siriusmed R30 bi vrnili – kupili so boljše. V Trbovljah, Izoli, Novi Gorici, Sežani, Topolšici in v Murski Soboti jih prav tako ne uporabljajo, dodatne opreme niso kupili. Tudi koncesionar Marko Bitenc ga do zdaj ni potreboval na intenzivni terapiji.

"Vlada je Geneplanetu za kitajske ventilatorje odštela skoraj 3,6 milijona evrov. Od 90 jih 60 do danes v bolnišnicah še niso uporabili. Na preostalih 30 pa so priključeni bolniki, ki niso okuženi s covidom-19," je strnila Štivan Bonča.