Otroški oddelki v bolnišnicah so že polni, infekcijska klinika je polno zasedena, prav tako je močno obremenjena pediatrična klinika, opozarja strokovni direktor Pediatrične klinike UKC-ja Ljubljana Marko Pokorn. Foto: BoBo
Otroški oddelki v bolnišnicah so že polni, infekcijska klinika je polno zasedena, prav tako je močno obremenjena pediatrična klinika, opozarja strokovni direktor Pediatrične klinike UKC-ja Ljubljana Marko Pokorn. Foto: BoBo

Namestnik predstojnika pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Homan je v izjavi za medije povedal, da so do torka zjutraj na kliniki zdravili 99 otrok, še 45 otrok pa je bilo naročenih za sprejem. "Za zdaj skušamo z obstoječim kadrom ohranjati ves program," je pojasnil Homan.

Na intenzivni enoti pediatrične klinike po Homanovih besedah zdravijo devet otrok. Kapaciteta intenzivnega oddelka je 14 hospitaliziranih, skupna kapaciteta na navadnih oddelkih pa je 170 bolnikov. Nekaj rezerv je še, a večji problem kot v številu postelj je v kadru, ki ga primanjkuje, saj ga prerazporejajo na druga delovišča, je povedal Homan. "Po standardu zdravstvene nege zelo bolnih otrok, ki potrebujejo mehanično ventilacijo v intenzivni enoti, za enega otroka skrbijo tri medicinske sestre," je opomnil.

Razloge za povečanje števila bolnih otrok Homan išče v zaprtju šol in vrtcev v preteklih valovih covida-19. Virusi, ki se v tem času niso mogli prenašati kot sicer, zdaj krožijo med otroki. V ospredju je po Homanovih besedah respiratorni sincicijski virus (RSV), ki ogroža otroke, mlajše od 12 mesecev, še posebej dojenčke, mlajše od treh mesecev, zaradi velikosti njihovih dihalnih poti.

Poleg njih pa tudi dojenčke s pridruženimi boleznimi, med njimi otroke s prirojenimi srčnimi napakami in prezgodaj rojene otroke. "Če smo prej dnevno sprejeli okoli 15 takih otrok, jih zdaj do 30," je opozoril Homan.

Otroci okuženi z novim koronavirusom in respiratornimi okužbami

Omenjeni otroci po besedah vodje službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjane Mrvič pozimi preventivno prejemajo monoklonska protitelesa. "Običajno začnemo novembra, letos bomo začeli že oktobra, da jih bomo zaščitili," je pojasnila Mrvičeva. Mrvičeva staršem vrtčevskih otrok, ki imajo v družini tudi otroka, mlajšega od enega leta, zato svetuje, naj vrtčevskega otroka začasno zadržijo doma, saj so dojenčki zelo ogroženi za težji potek bolezni.

Na infekcijski kliniki po besedah Mrvičeve sicer zdravijo tudi otroke, ki so okuženi tako z virusom RSV kot s koronavirusom: "Trenutno zdravimo štiri otroke s covidom-19, dva dojenčka, eno predšolsko deklico in najstnika, ki je zdravljen z dodatnimi zdravili, ker ima covidno pljučnico."

Na pediatrični kliniki pa po Homanovih besedah zdravijo dva otroka s potrjenim tako virusom RSV kot koronavirusom. Eden od njiju je dojenček, drugi pa fant z limfoblastno levkemijo, ki preventivno prejema zdravilo regeneron, z namenom skrajšanja poteka bolezni covid-19.

Sorodna novica J. Golobič na čelu UKC Ljubljana: Načrt je imeti rdečo nit "najprej pacienti"

Primanjkovanje ustreznega kadra

V. d. generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana Jože Golobič je v ponedeljek poudaril, da je za oskrbo teh bolnikov potrebnega več zdravstvenega kadra, ki ga zato začenja zmanjkovati pri izvajanju rednih zdravstvenih programov. "V naslednjih dneh bomo zato pred dilemo, v kolikšni meri začasno omejiti elektivne programe, da bomo lahko pokrili vsa delovišča," je napovedal Golobič, ki ga je svet na ponedeljkovi seji sicer imenoval za novega direktorja največje slovenske bolnišnice. Pred nastopom mandata sicer potrebuje še soglasje vlade.

Golobič v ponedeljek sicer ni imel podatkov, ali bo za zdravljenje covidnih bolnikov treba odpirati dodatne oddelke. Povedal je še, da je v torek sklican redni sestanek z ministrstvom za zdravje, kjer bodo bolnišnice uskladile svoje potrebe.

"Po sklepu ministrstva za zdravje UKC Ljubljana zagotavlja v tej fazi epidemije 100 akutnih (25 odstotkov vseh slovenskih posteljnih kapacitet) in 45 intenzivnih postelj (38 odstotkov vseh slovenskih posteljnih kapacitet)," so v ponedeljek navedli v UKC-ju Ljubljana. Kljub prerazporeditvam kadra na delo v covidnih oddelkih pa elektivni program deluje, a v manjšem obsegu, ko bi si želeli, so pojasnili v UKC-ju Ljubljana.

Načrti o razbremenitvi UKC-ja Ljubljana

O porastu števila hospitaliziranih otrok zaradi respiratornih obolenj so se po navedbah ministrstva za zdravje pogovarjali tudi na sestanku z vodstvi bolnišnic. Dogovorili so se, da bodo razbremenili UKC Ljubljana, ki ima največji porast in posledično kadrovske potrebe.

Po pojasnilih ministrstva se covidne bolnišnice sicer nahajajo v modificirani četrti fazi aktivacije. "Zapiramo covidne oddelke v bolnišnici Brežice in odpiramo covidni oddelek z 10 posteljami v bolnišnici Sežana," so pojasnili na ministrstvu. Po njihovih besedah so bolnišnice trenutno sposobne na navadnih oddelkih zdraviti do 395 bolnikov, na oddelkih intenzivne terapije pa 117 bolnikov.

Začasna ukinitev pediatrične ambulante v Novem mestu

V Splošni bolnišnici Novo mesto zaradi močno povečanega porasta respiratornih okužb pri otrocih začasno ukinjajo specialistično pediatrično ambulanto, saj z obstoječim kadrom ne morejo več opraviti takšnega obsega dela. Ob tem navajajo, da še vedno opravljajo ultrazvočne preglede kolkov dojenčkov in preglede v pediatrični kardiološki ambulanti.

Vse starše zato prosijo, naj v čim večji meri iščejo pomoč pri osebnih pediatrih na primarni ravni, v bolnišnico pa pridejo po pomoč takrat, ko gre za resna, življenjsko ogrožajoča stanja, oz. takrat, ko bolniki potrebujejo hospitalizacijo. Na otroškem oddelku zdravijo 27 otrok, oddelek je torej poln.

Kot navajajo v novomeški bolnišnici, je vse večji naval tudi v urgentnem centru. V veliki meri prihajajo bolniki iz drugih regij, zato v bolnišnici prosijo bolnike, naj se obrnejo na svojega osebnega zdravnika oz. naj se po nujno medicinsko pomoč odpravijo v kraju, kjer živijo. V novomeško urgenco pa naj prihajajo le takrat, ko nimajo druge možnosti.

Stanje na otroških oddelkih podobno kot sredi zime

Strokovni direktor Pediatrične klinike UKC-ja Ljubljana Marko Pokorn je pred dnevi pojasnil, da so respiratorna obolenja otrok posledica zaprtja države zaradi epidemije covida-19: "V sezoni 2019/20 smo imeli kar hudo epidemijo gripe, ki je predvsem otroško populacijo zelo prizadela. Takoj ko je bilo te epidemije konec, je prišel covid. Ukrepi, ki so sledili, so omejili širjenje covida, a so hkrati preprečevali tudi širjenje vseh drugih virusnih okužb med otroki. V sezoni 2020/21 tako nismo imeli epidemije gripe, tudi ne okužb z respiratorno sincicijskim virusom, ki sicer napolni bolnišnice."

Sorodna novica Otroške bolnišnice polne, a ne zaradi covida-19

Kot je še navedel, so se okužbe začele pojavljati poleti, zdaj so se razmahnile v polni meri, zato je glede na število okužb stanje že podobno kot sredi zime. Otroški oddelki v bolnišnicah so že polni, infekcijska klinika je polno zasedena, prav tako je močno obremenjena pediatrična klinika.

Na pediatrični kliniki so po njegovih besedah covidni oddelek odprli predvsem zato, ker covid-19 lahko poteka huje predvsem pri otrocih, ki imajo pridružene ali kronične bolezni, obenem pa lahko pride tudi do poslabšanja osnovne bolezni.

Otroci pa imajo lahko tudi respiratorni sincicijski virus (RSV) in ob tem še okužbo z novim koronavirusom. "Praviloma pa imamo na kliniki otroke z osnovnimi boleznimi, ki imajo še covid in so potrebovali pomoč predvsem zaradi covida, na primer so imeli covidno pljučnico. Imeli smo tudi otroke z rakom, ki so imeli covid. Nekateri so to dobro prenesli, pri drugih so težave trajale zelo dolgo, je dodal." Zdravi otroci so le redko v bolnišnici zaradi covida-19, trenutno jih je v bolnišnicah veliko več zaradi drugih virusov.