Foto: Reuters
Foto: Reuters

Začetek dostave cepiva proti covidu-19 omenjenega podjetja je kot dobro novico pozdravila evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides. "To bo pomagalo pospešiti dostop do cepljenja za državljane in zagotoviti, da dosežemo cilj cepljenja 70 odstotkov odraslih prebivalcev do poletja," je zapisala na družbenem omrežju Twitter.

Začetek dostave je potrdila tudi tiskovna predstavnica podjetja Janssen Pharmaceutica na Nizozemskem, ki je razvilo cepivo. Današnje dostave naj bi bile prvi korak do "izpolnitve obvez podjetja o dobavi 200 milijonov odmerkov EU-ju, pa tudi Norveški in Islandiji v letu 2021", povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je cepivo družbe Janssen Pharmaceutica, ki je del ameriške skupine Johnson & Johnson, odobrila sredi marca. Pred tem so v EU-ju že odobrili uporabo cepiv Pfizerja in BioNTecha, Moderne in AstraZenece.

Unija se je z ameriškim podjetjem dogovorila za nabavo 200 milijonov odmerkov cepiva in dodatnih opcijskih 200 milijonov odmerkov. V prvem četrtletju EU pričakuje dobavo 55 milijonov odmerkov.

Cepivo učinkovito po prvem odmerku

Cepivo je prvo v EU-ju, ki nudi učinkovito zaščito že po prvem odmerku, obenem pa ga je lažje hraniti. Izkazalo se je kot učinkovito tudi pri britanski, južnoafriški in brazilski različici novega koronavirusa.

V Belgiji že danes po poročanju nacionalne tiskovne agencije Belga pričakujejo 36.000 odmerkov, v Avstriji ta teden pričakujejo prvih 16.800 odmerkov cepiva, v Italiji pa nekaj manj kot 185.000.

V Slovenijo naj bi glede na napovedi Nacionalnega inštituta za javno zdravje ta teden prišlo 7000 odmerkov cepiva. Na ministrstvu za zdravje so ob tem navedli, da ima do zdaj Slovenija, kakor tudi vse druge države članice EU-ja, podpisano eno pogodbo s podjetjem Johnson & Johnson, in sicer za dobavo 938.899 odmerkov.

Evropska agencija za zdravila je sicer prejšnji teden sporočila, da je začela preiskavo morebitne povezave med cepivom proizvajalca Johnson & Johnson in krvnimi strdki. Gre za štiri primere, od tega je bil en smrten.