Foto: EPA
Foto: EPA

Hrvaška vlada je namreč odločila, da se bodo po državi 11. maja odprli gostinski lokali, ki pa morajo upoštevati varnostna priporočila za omejitev širjenja covida-19. Med mizami mora biti dva metra razdalje, število gostov za mizo je omejeno na dva. To za gostince, ki jih je karantena že tako močno prizadela, pomeni, kot da so šli z dežja pod kap, saj bodo imeli veliko manj gostov, zaradi česar bodo morali tudi odpuščati.

Zato so se tudi mestne oblasti v Pulju in Bjelovarju odločile za podoben ukrep kot v Vilni, da bodo mestne površine začasno odstopile gostincem. Na Hrvaškem je za covidom-19 zbolelo 2088 ljudi, 77 jih je umrlo. Ozdravelo je 1463 okuženih. Največ primerov okužb je bilo v Zagrebu (593), sledijo Split (498), Krapina (133) in Osijek, najmanj pa v Zadru (85).

V šolah do devet otrok

11. maja se odpirajo tudi vrtci in nižji razredi osnovnih šol. Priporočilo staršem je, naj ne pošiljajo otrok v vrtce in šole, če lahko zagotovijo varstvo, sicer bodo morali prvi dan predložiti tako potrdilo, da nihče v gospodinjstvu ni zbolel za covidom-19, kot tudi izjavo, da zaradi delovnih obveznosti nimajo druge možnosti kot poslati otroke v vrtec ali šole.

Priporočene skupine so devetih otrok in enega vzgojitelja oziroma učitelja. Ob tem spodbujajo, naj bodo čim več na odprtem. Vsaka skupina naj bi imela svoje stranišče, tudi prehrano jim bodo posebej prinesli pred vhod v prostor. Skupnih prostorov naj ne bi uporabljali hkrati z drugimi skupinami. Učence v šolah opozarjajo, naj ne delijo svoje šolske opreme in pribora s sošolci. Če bo to mogoče organizirati, naj bi starši ob petkih prinesli torbo z opremo, ki bi jo nato uporabili šele po od 48 do 72 urah.

Razdalja dveh metrov tudi v vrtcih

V Avstriji konec tedna odprtje hotelov

Pri delu v vrtcih in šolah je treba med otroki in zaposlenimi zagotoviti medsebojno razdaljo dveh metrov, pa tudi okrepiti osebno higieno in higieno prostorov. Otroci si bodo morali pred začetkom varstva in pouka obvezno umiti roke. Zaščitnih mask jim ne bo treba nositi. Ob tem dodajajo, da bo treba pri otrocih spodbujati medsebojno fizično razdaljo, čeprav se zavedajo, da bo to neizogibno glede na razvojne značilnosti, ki so primerne starosti otrok.

K zdravniku le po predhodni najavi

S 4. majem po državi odpirajo tudi zdravstvene domove, kjer bo obvezno nošenje zaščitnih mask, razkuževanje rok, merjenje telesne temperature in socialna razdalja. K zdravniku pa bo lahko bolnik prišel po predhodni najavi. Pregledi se bodo opravljali z vmesnimi od 15- do 30-minutnimi premori za prezračevanje in razkužitev ordinacije.

Množično testiranje v Srbiji

Srbija pa bo s ponedeljkom začela množično testiranje okoli 7000 ljudi, da bi s pregledanim vzorcem ugotovili stopnjo okužbe v državi. Kot je za portal B92 pojasnil imunolog Srđa Janković, bodo lahko potrdili tudi to, koliko ljudi je razvilo protitelesa na novi koronavirus oziroma koliko jih je bilo okuženih, a niso imeli simptomov covida-19.

V Srbiji še vedno veljajo izredne razmere, ki so že sprožile proteste državljanov, zaradi nekaterih strogih ukrepov, kot je omejevanje gibanja. Starejši imajo prepoved izhoda, razen v določenih terminih, policijska ura velja od 18.00 do 5.00, razen koncev tedna. Lastniki psov gredo lahko na sprehode le od 23.00 do 1.00, ob koncih tedna pa od 8.00 do 10.00. V državi je okuženih 9362 ljudi.