Vlada je omejitev na organiziranih javnih prireditvah in shodih v zaprtih prostorih s 30 spremenila na 20 kvadratnih metrov na udeleženca. Foto: Kulturni dom Gorica/Facebook
Vlada je omejitev na organiziranih javnih prireditvah in shodih v zaprtih prostorih s 30 spremenila na 20 kvadratnih metrov na udeleženca. Foto: Kulturni dom Gorica/Facebook
Okužbe predhodnih sedem dni:

Ponedeljek - 894
Nedelja - 209
Sobota - 362
Petek - 1017
Četrtek - 949
Sreda - 918
Torek - 398

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Opravljenih je bilo tudi 24.855 hitrih antigenskih testov, a pozitivne izvide teh pozneje preverjajo s PCR-testi.

V državi je trenutno 9688 aktivnih (znanih) primerov okužbe z novim koronavirusom, kažejo podatki sledilnika za covid.

Prejšnji torek so odkrili 389 okužb, toda to je bil praznični dan.

V bolnišnicah se zdravi 560 covidnih bolnikov, (24 manj kot v ponedeljek), od tega na intenzivni negi 140 (dva manj kot v ponedeljek), je sporočilo vlade na dopoldanski novinarski konferenci.

Umrlo je šest bolnikov s covidom-19.

Najvišjo 14-dnevno pojavnost na 100.000 prebivalcev ima primorsko-notranjska regija (674,3), najnižjo obalno-kraška (238,7), na ravni države znaša 425,2.

Sedemdnevno povprečje za celotno državo znaša 750 in se povečuje.

Glede vladnih ukrepov brez večjih sprememb

Glede na zadnje podatke o številu hospitaliziranih in sedemdnevnem povprečju potrjenih okužb s koronavirusom je država sicer še vedno v oranžni fazi, v zadnjih nekaj dneh je bilo več okužb kot teden pred tem. Tudi zato vlada na tokratnem sestanku večjih sprememb ni sprejela.

IJS: V rumeno fazo bi lahko prešli v drugi polovici maja

Epidemija predvidoma počasi upada, navaja Institut "Jožef Stefan". Ocenjeno reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži en okuženi, je po njihovih navedbah približno 0,96.

Ob enakem trendu razvoja epidemije covida-19 bi lahko v rumeno fazo prešli v drugi polovici maja, ugotavlja inštitut. Epidemiologi pa bodo lahko učinkovito spremljali stike šele v zeleni fazi, ki bi jo pri trenutnih pogojih lahko dosegli sredi junija, menijo.

Po poročanju Radia Slovenija podatki kažejo, da so se razmere v nekaterih regijah poslabšale, primorsko-notranjska je trenutno v rdeči fazi. Če bi vlada upoštevala postavljena merila, bi v tej regiji znova zaprla vrtove gostinskih lokalov ter omejila druženje in prehajanje te regije. A se je na koncu odločila, da večjih sprememb ne bodo sprejemali.

So pa poenotili odlok ministrstva za kulturo z odlokom ministrstva za gospodarstvo ter določili, da je lahko zdaj na 20 kvadratnih metrov v prostoru prisotna ena oseba. Trenutno je za organizirane javne prireditve in shode v zaprtih prostorih v veljavi omejitev en udeleženec na 30 kvadratnih metrov.

Spremenjeni odlok bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu. Vse preostale določbe ostajajo enake, tudi največje število udeležencev javnih prireditev in shodov ostaja 10 oseb, so sporočili z UKOM-a. Vlada je podaljšala tudi ukrepe o nošenju mask in obvezni namestitvi razpršilnikov v večstanovanjskih stavbah.