Maske iz
Maske iz "netkanega blaga" je večina občin vrnila, tega niso storile le posavske in zahodnoštajerske občine ter ena koroška. Foto: MMC RTV SLO

Sredi aprila je precejšnje razburjenje med nekaterimi koroškimi župani in člani občinskih štabov civilne zaščite povzročila pošiljka 19.800 zaščitnih mask, ki so jih koroške občine prejele od Uprave za zaščito in reševanje. Maske, izdelane iz štirislojnega materiala airlaid in dveh elastik po mnenju tamkajšnjih županov niso primerne za uporabo, zato so med drugim v Črni na Koroškem in Dravogradu takoj napovedali, da jih bodo vrnili upravi oz. da jih ne bodo delili med občane. Pozneje je sicer glede na pogovore med koroškimi župani kazalo, da bodo občine maske obdržale, a so se, kot je jasno zdaj, odločile za vrnitev večjega dela dobavljenih tovrstnih mask.

Sorodna novica Za maske iz prtičkov država plačala 860 tisočakov

Maske obdržali le v Mežici

Skupno so koroške občine vrnile 16.800 mask. Nekatere so vrnile celotne pošiljke, nekatere so del obdržale, vse maske pa je obdržala in razdelila le občina Mežica. Po besedah župana Dušana Krebla so jih v nekaj dneh razdelili med občane, javne zavode in trgovce. Občine, ki so maske vrnile, so v zameno prejele enako količino trislojnih kirurških mask. Večino teh jim je slovenjgraška območna izpostava uprave razdelila pretekli ponedeljek, je pojasnil vodja slovenjgraške izpostave Alan Matijevič.

Kot so pojasnili na republiški upravi za zaščito in reševanje, so koroške občine maske vrnile na lastno pobudo. Župan občine Vuzenica in aktualni predsednik sveta koroške regije Franjo Golob pa je v zvezi s tem ponovil, da je svet regije na videokonferenci 16. aprila sprejel sklep, da bodo občine maske zadržale, in da občina Vuzenica ni bila pobudnik, da se maske vračajo. Ker pa se je ponudila možnost menjave mask, so se v Vuzenici odločili, da bodo od 800 prejetih mask zamenjali 600, kar so tudi storili.

Sicer pa so tovrstne maske po podatkih uprave vračale tudi druge slovenske občine, razen iz goriške, zahodnoštajerske in posavske regije. Notranjsko-primorska regija teh mask občinam ni razdelila.

SAB: Upokojencem 15 brezplačnih mask na mesec

Stranka SAB je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona, po katerem bi država vsakemu upokojencu ob prejemu pokojnine brezplačno zagotovila 15 zaščitnih mask na mesec. Ukrep bi trajal do preklica obveznega nošenja mask v zaprtih javnih prostorih, so sporočili iz stranke. Finančne posledice so za leto 2020 ocenili na 36 milijonov evrov.

Občine vrnile 62.000 mask

Doslej so slovenske občine na upravo vrnile skupno 62.000 tovrstnih mask, dodatno jih je mariborska izpostava uprave sama vrnila in zamenjala še 30.300. Kot so še pojasnili na republiški upravi za zaščito in reševanje, ne gre samo za maske enega proizvajalca, temveč za vse, od katerih so prejeli štirislojne maske in jih nato razdelili iz državnega logističnega centra Roje. "Za zdaj še ni znano, kaj se bo naredilo z vrnjenimi maskami," so še navedli na upravi.

Gre za maske iz materiala airlaid oz. "netkanega blaga", kot ga je opisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki ga je dobavilo kranjsko podjetje Seti, za Zavod RS za blagovne rezerve pa so maske iz tega materiala in elastik izdelali v podjetjih Korez-Sorting Group in Zaščita Lukač. Skupna vrednost pogodb s tema dvema podjetjema naj bi znašala 860.000 evrov za 1,1 milijona tovrstnih mask. Iz podjetja Seti so v zvezi s tem sporočili, da je airlaid ustrezen in certificiran material za uporabo pri izdelavi mask za splošno populacijo.