Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ljudje, ki so prejeli odmerke obeh cepiv, so pogosteje poročali o mrzlici, glavobolu in bolečinah v mišicah, poroča BBC. Stranski učinki so bili sicer kratkotrajni, varnostnih pomislekov pa ni bilo.

Desetina prostovoljcev, ki so prejeli dva odmerka cepiva AstraZenece v razmiku štirih tednov, je poročala o vročini. Pri tistih, ki so prejeli odmerek cepiva AstraZenece in Pfizerja, pa je bil ta odstotek 34. Takšna razlika se je pojavila tudi pri drugih stranskih učinkih.

Glavni raziskovalec profesor Matthew Snape iz skupine za raziskavo cepiv, ki deluje na Univerzi v Oxfordu, je dejal, da niso pričakovali takšnih izsledkov raziskave.

Raziskavo so sprožili februarja, njen namen pa je bil ugotoviti, ali uporaba odmerkov različnih cepiv podaljša imunost ali izboljša zaščito pred novimi različicami novega koronavirusa oziroma ali zdravstvenim delavcem omogoči zamenjavo cepiva v primerih pomanjkanja.

Raziskavo je vodila Univerza v Oxfordu, v njej pa je sodelovalo 830 prostovoljcev, starejših od 50 let. Aprila so raziskavo razširili in vanjo vključili dodatnih 1050 prostovoljcev, da so testirali še kombinacije cepiv Moderne in Novavaxa.

Celoviti rezultati raziskave naj bi bili objavljeni junija, preliminarne izsledke pa so že objavili v reviji Lancet.

Kanadski provinci Ontario in Quebec sta že napovedali, da bosta mešali odmerke cepiv v bližnji prihodnosti.