Vrsta za cepljenje pred stadionom Camp Nou v Barceloni. Foto: Reuters
Vrsta za cepljenje pred stadionom Camp Nou v Barceloni. Foto: Reuters

V Uniji je bilo preseženih tudi 25 milijonov cepljenj na teden, je v Bruslju povedal govorec Evropske komisije Stefan de Keersmaecker.

Skupno je bilo doslej dobavljenih skoraj 358 milijonov odmerkov cepiva, uporabljenih pa okoli 311 milijonov odmerkov, je razvidno iz zadnjih podatkov na spletni strani komisije.

Po zagotovilih komisije naj bi bilo na voljo zadostno število odmerkov cepiva, da se doseže zastavljeni cilj precepljenosti 70 odstotkov odraslih v EU-ju v prihodnjem mesecu, je še povedal govorec.

Komisarka za zdravje na turnejo

Vendar so glede precepljenosti med članicami razlike, zato bo komisarka za zdravje Stela Kiriakides v prihodnjih dneh obiskala več držav, da si ogleda položaj in pravilno razume izzive članic.

To bo pomagalo določiti, kolikšno podporo lahko komisija ponudi, da bi zagotovili, da bodo članice sposobne cepiti dovolj ljudi za doseganje cilja 70-odstotne precepljenosti, je še pojasnila. Kiriakides je prejšnji teden že obiskala Sofijo, v torek bo v Atenah, v petek pa v Parizu.

V Sloveniji je po podatkih, ki jih je danes na Twitterju objavila vlada, s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 46 odstotkov starejših od 18 let. Z drugim odmerkom pa je cepljenih 34,4 odstotka starejših od 18 let.

Kuba razvija več cepiv proti covidu-19. Foto: EPA
Kuba razvija več cepiv proti covidu-19. Foto: EPA

Kubansko cepivo 62-odstotno učinkovito

Kubansko cepivo v razvoju Soberana 2 je pokazalo 62-odstotno učinkovitost po dveh odmerkih od treh, je sporočilo državno biofarmacevtsko podjetje BioCubaFarma, ki navaja podatke preizkusov.

Kuba, ki desetletja izvaža svoja cepiva, ima pet kandidatov za cepivo proti covidu-19, ki prestajajo klinične preizkuse. Dve cepivi, Soberana 2 in Abdala, sta v končni fazi preizkusov.

"V nekaj tednih naj bi imeli rezultate glede učinkovitosti s tremi odmerki, za katero pričakujemo, da bo višja," je dejal Vicente Vérez, direktor Inštituta za cepiva Finlay, ki razvija cepivo Soberana 2.

Na Kubi se sicer spopadajo z najhujšim izbruhom od začetka pandemije, saj v državo prihajajo bolj nalezljive različice novega koronavirusa.

Kuba se je odločila, da ne želi biti odvisna od tujih cepiv, ampak se želi zanašati na lastna, poroča Al Džazira. Strokovnjaki pravijo, da gre za tvegano potezo, a če ji uspe, bi lahko Kuba okrepila svojo podobo znanstveno uspešne države, pridobila potrebna sredstva z izvozom cepiv in okrepila kampanje cepljenja po svetu.

Več držav je izrazilo zanimanje za nakup kubanskih cepiv, med njimi Argentina, Jamajka, Mehika in Venezuela. V okviru preizkusov cepivo Soberana 2 proizvajajo tudi v Iranu.

Na Kubi so že začeli množično uporabljati poskusna cepiva v upanju, da bodo upočasnili širjenje virusa.

Po uradnih podatkih so v Havani dnevna števila okužb prepolovili od začetka kampanje cepljenja, a razlog za to bi lahko bili tudi strožji omejitveni ukrepi.

Skoraj po vsej Italiji najmilejši ukrepi

Medtem od danes po vsej Italiji z izjemo Doline Aoste veljajo najmilejši ukrepi za zajezitev novega koronavirusa.

Z belo barvo, ki pomeni najmilejše ukrepe za zajezitev virusa, so zdaj označene tudi dežele Bazilikata, Kalabrija, Kampanja, Marke, Sicilija in Toskana ter provinca Bolzano. Rumena ostaja zgolj dežela Dolina Aoste, ki bo v belo fazo predvidoma prešla prihodnji ponedeljek, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Po skoraj vsej Italiji tako od danes ne velja več nočna omejitev gibanja med polnočjo in 5. uro zjutraj. So pa še vedno povsod obvezne zaščitne maske v zaprtih prostorih in tudi na prostem. Še naprej je obvezno tudi ohranjanje medsebojne razdalje.

Obveznost nošenja mask na prostem bi lahko odpravili prihodnji ponedeljek ali čez dva tedna, poroča Ansa.

Število okužb s koronavirusom in smrtnih žrtev covida-19 v državi še naprej upada. V nedeljo so poročali o 881 novih okužbah in 17 smrtnih žrtvah v zadnjih 24 urah.

Nemčija: Prvič po 10 mesecih manj kot 500 novih okužb

V Nemčiji so prvič v zadnjih desetih mesecih potrdili manj kot 500 novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Nemški Inštitut Roberta Kocha (RKI) je sporočil, da so v zadnjih 24 urah potrdili 346 novih okužb. Nazadnje so manj kot 500 novih okužb na dnevni ravni v Nemčiji potrdili 10. avgusta lani, in sicer 436.

Ponedeljkovi podatki o novih okužbah so običajno nižji, saj ob koncu tedna opravijo tudi manj testov na okužbo. Pred tednom dni so v Nemčiji potrdili 549 novih okužb, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Sedemdnevna incidenca v Nemčiji je po podatkih RKI-ja 8,6 nove okužbe na 100.000 prebivalcev (dan prej je bila 8,8, pred tednom dni 16,6 in pred mesecem dni 67,3).

Po podatkih inštituta so v Nemčiji od začetka epidemije covida-19 potrdili 3.722.327 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 90.395 covidnih bolnikov. V zadnjem dnevu jih je umrlo deset, enako kot pred tednom dni.

V Italiji rahljajo ukrepe po vsej državi. Foto: Reuters
V Italiji rahljajo ukrepe po vsej državi. Foto: Reuters

V Indiji vsem odraslim na voljo brezplačno cepljenje

V Indiji je od danes vsem odraslim na voljo brezplačno cepljenje proti covidu-19. Gre za ukrep oblasti, da bi pospešili cepljenje, ki se je v zadnjih mesecih bistveno upočasnilo. Brezplačno cepljenje sovpada z mednarodnim dnevom joge, za katero je indijski premier Narendra Modi ocenil, da ima preventivne lastnosti pred virusom.

V Indiji se je cepljenje proti covidu-19 v zadnjih mesecih zelo upočasnilo zaradi pomanjkanja cepiv in oklevanja med prebivalci, čeprav se je država aprila in maja letos spopadala z velikim porastom novih okužb, ki je marsikje v Indiji preobremenil tamkajšnji zdravstveni sistem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjem času je v Indiji sicer opazen padec novih okužb, zaradi česar so oblasti že sprostile številne ukrepe za zajezitev okužb, to pa je sprožilo bojazni pred novim valom epidemije covida-19.

Vlada je 1. maja razširila cepljenje tudi na odrasle, mlajše od 45 let, a je zaradi nabav cepiv za mlajše starostne skupine tako na državni ravni kot ravni zasebnih bolnišnic nastala zmeda, kar je vodilo v pomanjkanje odmerkov cepiv. Vlada je pozneje spremenila pristop in napovedala, da bo priskrbela 75 odstotkov zalog cepiv in jih razdelila posameznim indijskim zveznim državam, kjer bo cepljenje brezplačno.

V Indiji so doslej razdelili 275 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Popolnoma cepljeni so le štirje odstotki prebivalcev. Cilj indijske vlade je sicer, da do konca leta cepi približno 1,1 milijarde odraslih prebivalcev.

Modi: Zdravniki jogo uporabljajo za zdravljenje covida-19

Današnji začetek brezplačnega cepljenja proti covidu-19 za vse odrasle v Indiji sovpada z mednarodnim dnevom joge, ki se je začel z Modijevim nagovorom narodu navsezgodaj zjutraj. Kot je dejal indijski premier, se je joga znova izkazala za vir "notranje moči".

"Ko govorim s tistimi, ki so v prvih vrstah v boju proti virusu, mi povedo, da so jogo sprejeli kot ščit v svojem boju proti novemu koronavirusu. Zdravniki so se okrepili z jogo in jogo uporabljali tudi za zdravljenje svojih bolnikov," je še dejal Modi.