Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Za zdaj je o hudih napakah predvsem veliko govora, pravi Gantar, ki meni, da morajo nabave zaščitne in medicinske opreme pregledati profesionalci.

Morda je prav, da se spregovori o tem in se to ne bo vleklo v nedogled, je dejal o vloženi interpelaciji proti ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku, za katerega je prepričan, da mu bo s svojimi argumenti uspelo večino stvari tudi ovreči.

Z ministrom se je pogovarjala Rosvita Pesek.

110 medicinskim ventilatorjem se torej odpovedujete, 20 jih boste vrnili ... Kaj je pretehtalo pri odločitvi za razvezo pogodbe?

Predvsem je pretehtalo to, da imamo na razpolago v tem trenutku dovolj ventilatorjev, da smo se na začetku, ob veliki rasti števila okuženih, v resnici bali scenarija nekaterih drugih držav in predvidevali tudi bistveno večjo uporabo oziroma potrebo po ventilatorjih. Glede na razmere, glede na učinkovitost ukrepov jih imamo na razpolago dovolj, tudi nekaj rezerve, in zato jih v resnici v takšnem številu v tem trenutku niti ne potrebujemo.

Zahtevali ste podatke od zavoda za blagovne rezerve. Kakšno je pravzaprav stanje? Imate zdaj neko celotno sliko, koliko medicinskih ventilatorjev je dobavljenih po vseh bolnišnicah?

Blagovne rezerve so dobile oz. nabavile 163 ventilatorjev. 136 je bilo razdeljenih bolnišnicam, od tega 90 teh siriusmed. Poleg tega jih je zdaj še 20 na blagovnih rezervah in še sedem neke druge vrste, ne vem točno, katere.

Sorodna novica Država bo obdržala 90 ventilatorjev, pogodbo za še nedobavljene pa prekinila

Ocenjujete, da to zadošča, tudi če bi sledil tisti drugi val, ki se ga epidemiologi najbolj bojijo?

V tem trenutku je zagotovo rezerve precej. Treba je namreč vedeti, da imamo tudi omejeno število intenzivnih postelj. Na drugi strani pa je predvidena dobava še 50 ventilatorjev konec junija, to je še v dogovarjanju. Odprto imamo pogodbo zaradi prijave na Evropsko komisijo, kjer pa smo si nekako rezervirali 300 dodatnih ventilatorjev, če bi jih potrebovali. To pa pomeni dejansko zadostno rezervo, tudi če bi bil položaj bistveno težji, recimo ob morebitnem drugem valu.

Tomislav Mirković z UKC-ja Ljubljana je povedal, da je ventilatorje siriusmed mogoče uporabljati, če se nabavita še kompresor in vlažilec zraka, ker bi to omogočalo, da se lahko bolniki zdravijo tudi v prostorih zunaj intenzivne nege. Medtem v Celju pravijo, da niso potrebovali nobene dodatne opreme. Imate vi kakšen odgovor na to vprašanje?

Na tehnične karakteristike se pač ne spoznam do te mere. Ampak tudi za zdravljenje covida-19 evropsko združenje za intenzivno medicino te ventilatorje obravnava kot primerne, kot dobre. Niso najvišjega ranga, so pa to varni ventilatorji, ki jih uporabljajo v številnih drugih državah. Vsi dobavljeni ventilatorji po zagotovilu dobavitelja imajo kompresor. To pomeni, da jih lahko uporabljamo tudi v prostorih, kjer ni priključka za stisnjen zrak, se pravi tudi v nekih improviziranih prostorih. Če so težava samo filtri in vlažilci, se bo verjetno to pač dalo nabaviti, kdor bo to potreboval. Treba je vedeti, da to niso edini ventilatorji v državi, se pravi, da imamo na razpolago že obstoječe. Verjamem, da je mogoče glede na potrebe bolnikov tudi kombinirati uporabo ventilatorja.

Vlada je danes obravnavala poročilo ministrov o nabavi zaščitne opreme za čas epidemije. Kakšno je sporočilo, kaj ugotavljate ministri?

Danes ni bilo vlade, bil je samo Svet za nacionalno varnost in smo obravnavali bolj načrte, ki so potrebni, če pride do ponovitve te epidemije, da pač spremenimo ustrezne pravne akte, zakonodajo, kjer je to potrebno. Nismo pa razpravljali o sami opremi.

Sorodna novica Vložena interpelacija proti Počivalšku, ta meni, da je cilj predlagateljev padec vlade

Kako to, da vlada že toliko časa pripravlja to poročilo, ki ga je že kar nekajkrat obljubila?

Poročilo sestavlja več resorjev in mislim, da se to pač zbira in sestavlja. Naš delež pri tem je bil razmeroma majhen glede na to, da je šlo za prijavo na razpis Evropske komisije. Znotraj posameznih ministrstev so zahteve bistveno večje, tudi angažiranost je bila večja in verjetno je to razlog.

Bi bilo dobro pripraviti nekaj časovnice glede sproščanja ukrepov? Prejšnji premier Marijan Šarec pravi, da je bilo kar nekaj stihije. Muzealcem ste kar čez noč dovolili, da odprejo, in to jih je spravilo v neko določeno stisko. Ali se ne bi dalo narediti neke časovnice, da bi se vsaj nekaj dni vnaprej vedelo, kaj se bo zgodilo?

Časovnica obstaja. Ob tem je treba vedeti, da je tudi upoštevanje te časovnice odvisno od tega, kako bosta ob sproščanju ukrepov okuženost in obolevnost potekali v nadaljevanju. Namreč med sproščenim ukrepom in oceno njegovega učinka je po navadi vsaj 14 dni. Upoštevane so tudi stiske, recimo če govorimo o teh domovih za starejše občane, kjer je bila sprememba nenadna. Dejansko je bilo poročano o hudih stiskah starejših oskrbovancev v domovih in zato se je poskušalo najti neki kompromis.

Govorimo o obiskih, kdaj bi jih svojci smeli obiskati?

To je bilo dejansko hitro sprejeto, medtem ko je bila večina ukrepov načrtovanih. Podobno ravnajo številne države. Iščemo primerjave, iščemo možnosti, kako to delati, in hkrati moramo zagotavljati vsem tudi ustrezna navodila, kako ravnati ob tem, ko sprostiš neko dejavnost. Mislim, da smo bili kar v redu.

Opozicija brez SNS-a je spisala interpelacijo proti ministru Zdravku Počivalšku. Kakšno je vaše mnenje o utemeljenosti očitkov, da je šlo za hude napake pri nabavi opreme?

Za zdaj je o hudih napakah predvsem veliko govora. Bilo je nekaj oddaj. Moje mnenje je, da res morajo to profesionalci pregledati. Šlo je za ogromne denarje pri nabavah. In če gledam na primeru ventilatorjev in vseh očitkov v povezavi s tem, jih ne jemljem kot utemeljene. Ne vem, kaj se je na drugih področjih dogajalo. Morda je prav, da se to ne bo vleklo v nedogled, da se pač o tem spregovori. Prepričan sem, da bo ministru Počivalšku, tudi s svojimi argumenti, uspelo večino stvari tudi ovreči.

Kako odločna je koalicija, da ga brani? DeSUS tu ni nepomembna stranka in vi ste eden izmed pomembnih ljudi v tej stranki.

Če bo vse potekalo normalno oziroma z ustreznimi dokazili, da nepravilnosti ni bilo, potem ni nobene težave tudi za stranko DeSUS.

Seja sveta za nacionalno varnost

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.