Slovenska aplikacija za sledenje okužbam s covidom-19 bo temeljila na nemški aplikaciji Corona-Warn-App. Foto: Pixabay
Slovenska aplikacija za sledenje okužbam s covidom-19 bo temeljila na nemški aplikaciji Corona-Warn-App. Foto: Pixabay

Ministrstvo za zdravje je v dopisu z dne 23. junija naložilo ministrstvu za javno upravo naloge pri vzpostavitvi aplikacije po nemškem modelu v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), navajajo na ministrstvu za javno upravo v tehničnih specifikacijah, ki so jih priložili k pozivu. Tako ministrstvo naroča izdelavo odjemalske aplikacije za NIJZ, ki bo povezava med laboratoriji oziroma NIJZ-jem in zalednim sistemom opozorilne aplikacije covid-19, in prilagoditev nemškega modela aplikacij, ki so za operacijske sisteme IOS in android objavljene pod odprtokodnim licenčnim modelom. Poleg tega naročajo vzdrževanje aplikacije NIJZ-ja in mobilne aplikacije.

"Naročnik pričakuje pri prilagoditvi aplikacij agilen pristop," so navedli na ministrstvu, kjer bodo ponudbe zbirali do srede do 12. ure. V to javno naročilo ne spadajo varnostni pregledi kode, zaledni sistem, na katerega se bo mobilna aplikacija povezala, enotni kontaktni center ter funkcionalno in varnostno testiranje mobilne aplikacije. Za te dejavnosti oz. sisteme bo poskrbelo ministrstvo.

Celotna rešitev mora delovati do avgusta

Rešitve na ministrstvu zahtevajo do začetka avgusta, medtem ko bo sklenjena pogodba s proizvajalcem rešitve veljala do konca leta. Izbrano podjetje bo moralo aplikacijo objaviti v obeh spletnih trgovinah – App Store in Google Play. Izbrali bodo ekonomsko najugodnejšo ponudbo, pri čemer bodo poleg cene upoštevali vsebino ponudbe, ki jo bodo točkovali, in reference podjetja.

Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, ki predvideva uvedbo omenjene aplikacije za sledenje okužbam z novim koronavirusom, je začel veljati v soboto.
Da bi preprečili širjenje okužb, zakon določa vzpostavitev in zagotavljanje delovanja aplikacije za pametne telefone, katere namen je obveščanje uporabnikov o stikih z okuženimi in osebami, ki jim je bila odrejena karantena.

Uporaba aplikacije bo prostovoljna, za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne pa obvezna, kar je sprožilo kritike o nedopustnem nadzoru države nad državljani in grobem posegu v ustavne pravice. Opozicija je zato napovedala ustavno presojo teh določb.