Skupno je bilo v soboto opravljenih 5364 PCR- in hitrih testov. Foto: BoBo
Skupno je bilo v soboto opravljenih 5364 PCR- in hitrih testov. Foto: BoBo

Delež pozitivnih izvidov PCR-testiranj je znašal 17 odstotkov, pri hitrih testih pa je bila okužba potrjena pri 2,5 odstotka testiranih.

V slovenskih bolnišnicah se zdravi 931 bolnikov s covidom-19, kar je pet več kot dan pred tem. Število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, se je povečalo za štiri in trenutno znaša 160.

V soboto je umrlo 11 bolnikov s covidom-19, doslej skupno 3623.

Zadnji podatkih vlade kažejo, da 7-dnevno povprečje potrjenih okužb znaša 1018. Za izpolnitev meril za prehod iz rdeče v oranžno fazo, ko je predviden nov sklop sproščanj ukrepov, mora povprečno število potrjenih primerov okužbe v zadnjih sedmih dneh pasti pod 1000. Prvi pogoj – pod 1000 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 – je že nekaj dni izpolnjen.

Po napovedih Inštituta Jožefa Štefana bi ob trenutnem trendu lahko oba pogoja za prehod v oranžno fazo izpolnili v torek. Do takrat bi lahko po predvidevanjih inštituta namreč povprečno število dnevno potrjenih primerov okužbe v zadnjih sedmih dnevih padlo pod tisoč. Vlada se bo z zadnjimi epidemiološkimi podatki seznanila v sredo, ko bo tudi odločala o nadaljnjih ukrepih in morebitnih spremembah.

Doslej je bilo z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 54.588 oseb, z dvema odmerkoma pa 42.450 oseb, navaja NIJZ. Gre sicer za podatke, ki so bili doslej že sporočeni v elektronski register cepljenih oseb.

V soboto potrjenih 498 okužb
Sorodna novica Opozorila o ukrepih "z danes na jutri". Zdravstvo: Kako naj vse to organiziramo?

Na množičnem testiranju bo v Ljubljani pomagala tudi vojska

Tako iz vrst trgovcev in ponudnikov storitev kot tudi zdravstvenih delavcev je bilo v soboto slišati precej opozoril in skrbi pred torkom, ko se pričakuje izjemno veliko povpraševanje po testiranju na novi koronavirus. V torek bodo v šole namreč odšli vsi učenci prvega triletja osnovnih šol, prav tako znova odpirajo vse vrtce po državi. Vsi zaposleni, razen tistih, ki so covid-19 že preboleli, se morajo ob vnovičnem prihodu testirati, prav tako tisti, ki so imeli pouk v šolah že pretekla dva tedna. Nekatera testiranja bodo predvidoma izvedli že v ponedeljek, preostali naj bi se testirali v torek.

Dodatno povečano testiranja s hitrimi testi je pričakovati tudi zaradi odprtja nekaterih dejavnosti, pri katerih bodo morali imeti zaposleni, v določenih primerih pa tudi stranke, negativen izvid testa na okužbo z novim koronavirusom. Od sobote so lahko ob tedenskem testiranju zaposlenih odprte prodajalne s površino do 400 kvadratnih metrov, ne glede na vrsto blaga, ter druge servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.

Sorodna novica Odpira se več trgovin in storitev, za zaposlene obvezno testiranje

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je v soboto sicer zagotovila, da bo hitrih testov dovolj, ker jih lahko izvajalci tudi sami nabavljajo zunaj skupnega naročila, a so izvajalci testiranja opozorili tudi na številne kadrovske in organizacijske izzive tako obširnega testiranja. V Ljubljani bo tako zdravstvenemu osebju na pomoč priskočila tudi vojska, ki se je odzvala na prošnjo Zdravstvenega doma Ljubljana. Od torka dalje bo tako vojska z osmimi medicinskimi tehniki na Gospodarskem razstavišču pomagala pri tedenskem presejalnem testiranju učiteljev, vzgojiteljev in drugih delavcev vzgojno-izobraževalnih institucij.

Prilagajanje velikim potrebam po testiranju

Na pričakovano povečanje ljudi, ki se bodo v torek odpravili na hitro testiranje, se z reorganizacijo že pripravljajo tudi v nekaterih zdravstvenih domovih.

Iz Zdravstvenega doma Velenje so sporočili, da bodo brezplačna testiranja s hitrimi antigenskimi testi, ki jih izvajajo v Rdeči dvorani Velenje, podaljšali in tako testiranje omogočili vsem, ki bodo to želeli in potrebovali. Tako bodo testiranja v velenjski Rdeči dvorani potekala od torka, 9. februarja, do petka, 12. februarja, med 7. in 17. uro.

V Novi Gorici bo testiranje za občane v torek med 14. in 18. uro ter nato od srede do petka med 9. in 13. uro na že običajni lokaciji na parkirišču pri sodišču. Praznični ponedeljek pa bo namenjen testiranju zaposlenih v šolah in vrtcih.

Tudi v Posočju bo (za vse tri občine Tolmin, Kobarid in Bovec) testiranje za šolnike in zaposlene v vrtcih organizirano že v ponedeljek. Za preostale občane, prav tako vseh treh občin, pa bo hitro testiranje na voljo: v torek, 9. 2., in to že od 6.30 do 10.30, v sredo popoldne med 14. in 18. uro ter v petek dopoldne med 8. in 12. uro. Lokacija ostaja ista, športna dvorana v Šolskem centru v Tolminu.

Tudi ekipa ZD-ja Ajdovščina bo večino zaposlenih v šolstvu in izobraževanju, kar 430, na tem območju testirala že v ponedeljek, in sicer na treh lokacijah: v Dobravljah, v Ajdovščini in v Vipavi. V torek zjutraj, v terminu med 7. in 10. uro, pa bo testiranje izvedeno še za manjšo skupino zaposlenih. Za vse preostale prebivalce obeh občin (Ajdovščina in Vipava) bo testiranje na voljo v torek med 10. in 12. uro, v sredo med 12. in 14. uro, v četrtek med 16. in 19. uro in v petek med 12. in 14. uro. Testiranje bo kot doslej potekalo v Domu krajanov.

Tudi v Idriji bodo prve na testiranje sprejeli v torek že ob 6.30. Do 11. ure bo to namenjeno samo za zaposlene v vzgoji in izobraževanju oziroma šolstvu. Za druge občane pa bodo vrata v prostorih podhoda Magazin odprta od 11. do 14. ure. V sredo in petek pa med 11. in 16. uro. Hitro testiranje ob četrtkih pa bo, zdaj že uveljavljeno, v Cerknem med 11. in 16. uro v prostorih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti.

Seznam ni popoln. Za točne informacije obiščite spletno stran posameznega zdravstvenega doma.

Vodstva zavodov prepuščena sebi, posledice občutijo izvajalci na terenu

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) ob tem pristojne poziva, naj uredijo razmere pri testiranju na novi koronavirus. Kot v odprtem pismu, v soboto objavljenem na spletni strani sindikata, piše predsednica sindikata Slavica Mencingar, je do "kaosa in praktično kolapsa sistema" privedla zahteva po obveznem testiranju dnevnih čezmejnih migrantov. Vlada je to zahtevo uveljavila v petek, nato pa v soboto ukrep omilila, tako da morajo negativni izvid testa predložiti samo tisti, ki pridejo iz države EU-ja s slabšo epidemiološko sliko od Slovenije.

"Vodstva zavodov so prepuščena sebi in zato prihaja do različnih praks v posameznih zavodih, kar ni niti prav niti pošteno do ljudi, ki so lahko zgolj še bolj zmedeni in jezni, posledice tega pa spet 'pokasiramo' mi, nič krivi in že tako preobremenjeni izvajalci na terenu," opozarja predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi. Foto: BoBo

Po navedbah sindikata so prebivalci klicali na vse telefonske številke zdravstvenih domov po Sloveniji, tudi dežurne in urgentne ambulante. "Klici oziroma pogovori so vse prej kot kratki in prijetni, kar je po svoje sicer tudi razumljivo, saj so včeraj (v petek, op. p.) ob vračanju prek meje domov mnogi naši državljani prejemali odločbe o karanteni, ker niso imeli opravljenega negativnega testa," je zapisala Mencingerjeva. Po odločitvi vlade, da se v soboto oz. torek odprejo določene trgovine in storitvene dejavnosti, pri čemer bodo morali imeti negativni test zaposleni, v določenih primerih pa tudi stranke, so se "obupanim klicem dnevnih migrantov" pridružili še trgovci in trgovke ter drugi posamezniki, ki bodo po dolgem času spet lahko delali.

"In zdaj vas kot zaposlena in kot predsednica SDZNS-ja sprašujem: kdo smo mi, izvajalci vsega tega?! Smo res tako ničvredni, da si pred sprejetjem in uveljavitvijo vseh teh 'nebuloz' ne zaslužimo niti, da bi nas nekdo s tem vsaj seznanil in poučil, kako zadeve ustrezno izpeljati? Tudi vodstva zavodov so prepuščena sebi in zato prihaja do različnih praks v posameznih zavodih, kar ni niti prav niti pošteno do ljudi, ki so lahko zgolj še bolj zmedeni in jezni, posledice tega pa spet 'pokasiramo' mi, nič krivi in že tako preobremenjeni izvajalci na terenu," je v pismu predsedniku vlade Janezu Janši, ki opravlja tudi naloge ministra za zdravje, ter drugim pristojnim ministrstvom in strokovnim službam ogorčena pisala predsednica sindikata.

V sindikatu pozivajo, naj se vlade posameznih držav vnaprej dogovorijo glede ukrepov, ki naj jih nato jasno skomunicirajo in naj veljajo obojestransko za vhod v državo znotraj EU-ja in izhod iz EU-ja, in dodajajo, naj tudi za vse druge dejavnosti znotraj naših meja sprejmejo razumne in izvedljive ukrepe, ki jih bodo izvajalci lahko tudi izpeljali.