V Slovenijo je prispela druga pošiljka cepiva, namenjena pretežno zdravstvenim delavcem. S prvo pošiljko so cepili starostnike in zaposlene v DSO-jih ter zdravstvene delavce. Po novem letu bodo postopoma začeli cepiti tudi starejše, ki živijo doma. Foto: Reuters
V Slovenijo je prispela druga pošiljka cepiva, namenjena pretežno zdravstvenim delavcem. S prvo pošiljko so cepili starostnike in zaposlene v DSO-jih ter zdravstvene delavce. Po novem letu bodo postopoma začeli cepiti tudi starejše, ki živijo doma. Foto: Reuters

Najstarejše, ki ne živijo v domovih za starejše, bi proti covidu-19 po napovedih pristojnih lahko začeli cepiti sredi januarja. Ministrstvo za zdravje je zdravstvene domove zato pozvalo k zbiranju prijav za cepljenje ljudi, ki sodijo med prednostne skupine. Skladno z nacionalno strategijo cepljenja bodo postopoma glede na dostopnost cepiva najprej cepili starejše od 80, 70 in 60 let, nato pa kronične bolnike.

V nekaterih zdravstvenih domovih in ambulantah družinske medicine že zbirajo informacije o interesu za cepljenje. Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) bo prijave začelo zbirati prihodnji teden prek spletnega obrazca in telefona, so pojasnili za STA. Ko bosta znana datum prihoda in količina cepiva, ki bo na voljo, bodo prijavljeni obveščeni o datumu in uri cepljenja. "Pri vrstnem redu cepljenja bodo upoštevana prednostna merila, predvsem starost in morebitne pridružene bolezni. Če bo čas dopuščal, bomo tudi aktivno iz ambulant klicali ljudi, naj pridejo na cepljenje," so zapisali. Cepilna mesta bodo organizirali v vseh večjih enota OZG-ja, in sicer v zdravstvenih domovih (ZD) Kranj, Jesenice, Bled, Tržič, Radovljica in Škofja Loka.

Cepljenje brezplačno za vse

Cepljenje bo brezplačno in prek zdravstvenih domov oziroma Nacionalnega inštituta za javno zdravje dostopno vsem prebivalcem Slovenije s stalnim ali začasnim prebivališčem, tudi tistim, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika.

Opažajo, da je pri posameznikih, ki že kličejo v ambulante, interes kar velik. "Upamo, da čim več in da bi lahko do aprila precepili večino tistih, ki so bodo za cepljenje odločili. Bo pa veliko odvisno tudi od tega, koliko cepiva bo na voljo in kdaj," so ob tem še opomnili.

Ljubljana: Prijave po telefonu ali e-pošti in v ambulanti

Tudi v ZD-ju Ljubljana pacienti interes za cepljenje že sporočajo v svojo ambulanto družinske medicine tako po telefonu kot po elektronski pošti ali pa se interes dokumentira ob pregledu v ambulanti, so pojasnili za STA. Nadaljnja navodila glede cepljenja bodo prijavljeni prejeli od osebnega zdravnika, ko bo cepljenje glede na prednostne skupine izvedljivo. Cepiti bodo začeli takoj, ko bodo prejeli cepivo, so še pojasnili v ljubljanskem zdravstvenem domu.

Številke zainteresiranih za cepljenje so po posameznih ambulantah različne, saj imajo nekatere številčnejšo starejšo starostno populacijo opredeljenih pacientov. V ljubljanskem ZD-ju upajo, da se bo interes za cepljenje tudi v prihodnje povečeval.

Sorodna novica V torek skupno potrjenih 2410 okužb, v Slovenijo prispela druga pošiljka cepiva

Maribor: Informacije začenjajo zbirati v četrtek

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor pa bodo sprejemanje prijav za cepljenje proti covidu-19 začeli v četrtek, so sporočili. Občani se lahko za cepljenje prijavijo od 7. do 15. ure na telefonski številki 02 22 86 200, nato izberejo številko 1, ali na elektronskem naslovu cepljenje.covid@zd-mb.si. Ob prijavi morajo navesti ime, priimek, datum rojstva in kontaktno telefonsko številko. Nepopolnih prijav žal ne bodo mogli upoštevati, so opozorili.

O terminih cepljenja bodo občane obveščali prek medijev in spletne strani zdravstvenega dom. Časovni potek cepljenja je odvisen od števila prejetih odmerkov cepiva.

Po poročanju Radia Slovenija so prijave že začeli zbirati v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica, prijaviti se je treba pri osebnem zdravniku. Zdravniki ptujskega zdravstvenega doma pa bodo prijave začeli zbirati 5. januarja.

V Slovenijo prispela nova pošiljka cepiva