Foto: BoBo
Foto: BoBo
Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji
Okužbe predhodnih sedem dni:

Četrtek - 122
Sreda - 195
Torek - 255
Ponedeljek - 220
Nedelja - 57
Sobota - 157
Petek - 245

Opravljenih je bilo tudi 44.380 hitrih antigenskih testov, a pozitivne izide teh se naknadno preverja s PCR-testi. V državi je trenutno 2853 aktivnih (znanih) primerov okužbe, kažejo podatki sledilnika.

Po bolnišnicah se zdravi 138 covidnih bolnikov, od tega na intenzivni negi 44.

Prejšnji petek so potrdili precej več, 245 okužb.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije so umrli trije covidni bolniki.

Sedemdnevno povprečje okužb je znašalo 161. To je za 17 manj kot dan prej.

Z enim odmerkom cepljenih več kot 750.000 prebivalcev

Z enim odmerkom cepiva je bilo doslej cepljenih 756.380 prebivalcev. Popolno je precepljenih 538.230 prebivalcev.

Tudi danes je tako po državi potekalo cepljenje brez naročanja – v Domžalah s cepivom Janssen, ki omogoča zaščito že po enem odmerku, v Postojni, Ilirski Bistrici, Cerknici, Hrpeljah in Murski Soboti pa so se lahko nenaročeni cepili s cepivom Astrazenece. Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so cepili naročene; od danes je tam mogoče tudi oddati vlogo za pridobitev mobilne identitete smspass.

Dnevi odprtih vrat za cepljenje

Janez Poklukar. Foto: MMC RTV SLO
Janez Poklukar. Foto: MMC RTV SLO

Minister za zdravje Janez Poklukar je v izjavi za medije napovedal "dneve odprtih vrat", ki bodo potekali v cepilnih centrih po vsej državi. Zagotovil je, da bodo cepilni centri dobili dodatne odmerke cepiv, in državljanom svetoval, naj se za cepljenje ne vozijo v druge kraje, temveč počakajo na dan odprtih vrat v svojem kraju. Državljane je znova pozval k cepljenju.

"Številke so pomemben napredek v obvladovanju epidemije, vendar te še zdaleč ni konec. Rezultat, ki ga ugotavljamo, je ugoden in je zmaga vsakega prebivalca. Tisti, ki so se že cepili ali se še nameravajo, in tisti, ki upoštevajo priporočila stroke, so pripomogli k tej zmagi. Epidemija je pokazala, da je cepljenje najpomembnejši javnozdravstveni ukrep poleg čiste vode. Brez tega si ne moremo predstavljati prihodnosti," je še poudaril.

Približujemo se štirim odstotkom pozitivnih. 14-dnevna incidenca je 140 okuženih na 100.000 prebivalcev. Zato lahko govorimo, da prihajamo v drugačno zastopanost virusa v družbi.

Minister Poklukar

Težava digitalnega potrdila

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je pojasnil stanje glede obdelave vlog smsPASS. "Gre za digitalizacijo Slovencev in Slovenije. Epidemija je pokazala, da res potrebujemo solidarnost," je povedal. Poudaril je, da je bilo v preteklem tednu obdelanih in vnesenih v sistem več kot 25.000 prijavnih vlog za smsPASS, kar pomeni, da je tega dobilo že 25.000 Slovencev.

Koritnik je še dodal, da bodo lahko državljani vloge za smsPASS v prihodnjih dneh vložili na vložišče ministrstva za pravosodje, prav tako potekajo pogovori s Pošto. "Iščemo čim več mest za oddajo vlog. Samo v sredo smo prejeli več kot 10.000 vlog, naval je res velik. To pomeni tudi veliko obremenitev za uradnike," je dodal.

Marsikje cepijo brez naročanja