Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Okužbe predhodnih sedem dni:

Sobota - 531
Petek - 933
Četrtek - 970
Sreda - 1028
Torek - 1339
Ponedeljek - 1037
Nedelja - 285

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Opravljenih je bilo tudi 7450 hitrih antigenskih testov, njihovi pozitivni izidi se dodatno preverjajo s PCR-testi.

V bolnišnicah se zdravi 431 covidnih bolnikov, od tega na intenzivni negi 122, piše Sledilnik za covid. Umrlo je osem covidnih bolnikov, pa sporoča vlada.

Nedeljo poprej so potrdili več, 285 okužb.

Po oceni NIJZ-ja je v državi trenutno 12.290 aktivnih primerov okužbe, kar je 68 manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb trenutno znaša 870, kar je devet manj kot dan prej. V zadnjih 14 dneh so potrdili v povprečju 580 okužb na 100.000 prebivalcev, kar je tri manj v primerjavi s povprečjem dan prej, kažejo podatki NIJZ-ja.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po podatkih NIJZ cepljenih 1.128.828 ljudi, z vsemi odmerki cepiva pa 1.008.190.

Poklukar: PCT ostaja ključno orožje

Potem ko je prejšnji teden ustavno sodišče ustavilo uvedbo pogoja PC v državno upravo, je zdaj zdravstveni minister Janez Poklukar napovedal vztrajanje pri pogoju PCT. Kot je dejal, imamo namreč "pomembno stagnacijo" števila dnevno okuženih, celo upadanje, in tudi upočasnjeno rast števila hospitaliziranih. Lani smo tak obrat dosegli z zaprtjem družbe, tokrat k temu pripomore pogoj PCT, ki ohranja družbo odprto, je poudaril. Državljane je minister ob obisku Splošne bolnišnice Murska Sobota pozval, naj ne glede na skepso pogoj upoštevajo, za analize bo čas po epidemiji.

Na epidemiološkem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) bi bila Slovenija po Poklukarjevih besedah lahko obarvana v zeleno barvo le ob popolnem zaprtju države, ki pa "si ga nihče ne želi". Izrazil je željo, da se ob učinkovitem izvajanju pogoja PCT zasedenost intenzivnih postelj ne bi povzpela do dveh tretjih skupnih kapacitet. Takrat namreč strokovna skupina za covid-19 predlaga uvedbo pogoja PC za vse.

Nasilje nad tistimi, ki preverjajo PCT-pogoj
Sorodna novica EMA: Obstaja možnost povezave med cepivom Janssen in globoko vensko trombozo

V pričakovanju odločitve o cepivu Janssen

Po smrti 20-letne ženske so pristojni začasno ustavili cepljenje s cepivom Janssen, dokler v prihodnjih dneh ne bodo znane podrobnosti tragičnega dogodka. Medtem je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ponovil priporočilo o prednostnem cepljenju s cepivi Pfizerja in Moderne. O tem, kakšna bo usoda vektorskih cepiv, kamor spadata Janssen in AstraZeneca, bo ta teden odločala skupina za cepljenje. Ker le priporočila glede prednostne uporabe mRNA-cepiv niso bila dovolj, vodja strokovne svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović napoveduje bolj zavezujoče predpise glede cepljenja in omejitve starosti. Očitno bi bilo bolje uvesti "tako zelo kritizirane in neželene" predpise in določiti starostne skupine ‒ in jih ne le priporočati, je povedala za Radio Slovenija.

Fafangel: Stroka ni sodelovala pri odločitvi, da pogoj PCT velja takoj po cepljenju

Naslov infografike: Primerjavi dnevnih okužb po letih covid19

Sorodna novica Dodatni odmerek za ranljivejše skupine, poživitveni za preostale

EMA o poživitvenem odmerku

Medtem ko tudi pri nas cepijo že s tretjim oziroma poživitvenim odmerkom cepiva, predvsem zdravstvene delavce in starejše, je Evropska agencija za zdravila (EMA) v ponedeljek predstavila podrobnejša navodila glede tretjega odmerka. Več o tem lahko preberete TUKAJ.

Naslov infografike: Hospitalizirani covid19