Foto: BoBo
Foto: BoBo

Državljani so upravne enote zasuli z vlogami za pridobitev certifikata. Da bi jih razbremenila, je država obljubila, da bo do njih mogoče priti tudi drugje, na primer v cepilnih centrih. A v največjem v Ljubljani, kot kaže, še ne.

Številni se še vedno odpravijo na upravno enoto

Za pridobitev digitalnega potrdila o covidu-19 na portalu zVEM je treba najprej pridobiti osebno digitalno identifikacijsko potrdilo. To je lahko potrdilo SIGEN-CA ali mobilna identiteta smsPASS. Vlada je za lažji dostop do potrdil obljubila dodatna prijavna mesta, in sicer v cepilnih centrih, na finančnih uradih, centrih za socialno delo in ministrstvu za pravosodje.

"Zavezanci se najavijo in potem najpogosteje že v naslednjih dneh dobijo termin, ko lahko oddajo vlogo za pridobitev tako imenovanega smsPASS-a," je za TV Slovenija povedal Stojan Glavač iz Finančne uprave Republike Slovenije (Furs).

Ob tem se morajo identificirati z osebnim dokumentom s fotografijo. Številni pa se še vedno odpravijo na upravno enoto. Povpraševanje je tam zato veliko.

"Iz dneva v dan je večji naval, veliko težje je priti do upravne enote, predvsem do številke za naročanje, prav tako je v tem mesecu porast najmanj dvakratni. Aprila smo imeli 2500 strank, zdaj jih imamo že 6000," pravi Ernest Mencigar iz Upravne enote Ljubljana.

"Bistveno več ljudi je od 31. maja, ko je bilo objavljeno, da bo spletno digitalno potrdilo pogoj za pridobitev potrdila o cepljenju," dodaja Bojan Žiberna, načelnik Upravne enote Piran.

Kako je v cepilnih centrih?

Sašo Dolenc je poskušal staršem dostop do mobilne identitete smsPASS zagotoviti prek ljubljanskega cepilnega centra. "Po navodilih sem ju za zadnji korak te avtentikacije poslal na cepilni center z vsemi dokumenti. Danes dopoldne pa sta me poklicala, da tam nimajo nobenih informacij o tem, da bi tam potrjevali to elektronsko identiteto."

Iz cepilnega centra pojasnil nismo prejeli. Nekateri starejši tudi sicer opozarjajo, da pogosto niso kos digitalnim nalogam. Upajmo, da bo do začetka uporabe evropskega zelenega digitalnega potrdila izdajanje takšnih potrdil bolj dostopno.

Poklukar: Dodatne točke iz dneva v dan širimo

"Gre za postopno uvajanje tega sistema. Zavedati se moramo, da v ta proces na številnih točkah vstopajo javni uslužbenci, ki to opravljajo poleg svojega rednega dela. Ta trenutek imamo že odprtih približno 60 dodatnih točk in jih iz dneva v dan širimo. V teh dneh bomo odprli tudi točke na območnih enotah zavoda za zdravstveno zavarovanje, dogovarjamo se tudi s Pošto Slovenije," je v oddaji Odmevi pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Celoten pogovor si lahko ogledate v spodnjem videu.

Pogovor z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem v Odmevih
Težave s pridobitvijo digitalnega spletnega potrdila