Uporaba in namestitev zaščitne obrazne maske (in najpogostejše napake pri uporabi)

Kako pravilno uporabljati zaščitno masko?
- Masko nadenemo in odstranimo s čistimi rokami.
- Prekriti mora obraz od korena nosu do brade.
- Če imate očala, naj bodo čez rob maske.
- Ko je maska nameščena, se je ne dotikamo več.
- Ko se navlaži, jo je treba zamenjati zaradi povečane prepustnosti.
- Maske se običajno navlažijo v roku od pol ure do dveh ur.

Nasveti za ohranjanje duševnega miru

Preverite, koliko ste v stresu
(vprašalnik programa OMRA)

Nov način življenja, ki je seveda začasen, zahteva prilagoditve, ukrepi kriznega štaba pa se, da bi zajezili širjenje okužb, le še zaostrujejo. Tako že prihaja do trenj, prepirov in slabe volje med člani družin, med prijatelji ali znanci, morda samo zato, ker nekdo ne spoštuje ukrepov ali pa sploh ne verjame v obstoj epidemije in s svojimi ravnanji ogroža druge.

Duševno zdravje v času izolacije

Otroci bodo obremenjeni s spremembami vsakdana in trenutnim dogajanjem okrog koronavirusa. Kako prepoznati njihovo nelagodje in smiselno ravnati? "Pomembno je, da situacije otrokom ne zanikamo z izjavami 'saj ni nič'," svetuje razvojna psihologinja.

Praktični nasveti za mladostnike

Cel svet se je znašel v precej čudnem obdobju, ki ga nihče ni pričakoval, niti predvidel. Vrtci, šole, javne prireditve, gledališča, kinodvorane, knjižnice in mnogi drugi objekti so zaprti, mi pa ves čas, kje drugje kot - doma. Zagotovo pridejo trenutki, ko je tudi vam hudo, kajne? Zato smo za vas izbrali nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali prebroditi duševne stiske in čustva kot so žalost, potrtost, morda osamljenost, razočaranje in pogrešanje prijateljev.

Nasveti za nakupe v trgovini

Pri hrani oziroma živilih, ki jih kupimo v trgovini, je potrebno vzdrževati visoko stopnjo higiene. Kako praktično ravnati s kupljeno hrano, ko jo prinesemo iz trgovine?

Navodila za ravnanje z odpadki okuženih

Za preprečevanje širjenja okužb je ključno tudi pravilno ravnanje z odpadki. Na ministrstvu za okolje so zato dopolnili sporočilo. Osebne odpadke okuženih oseb je treba odvreči v črn zabojnik in jih pred tem še tri dni hraniti doma.

Praktični nasveti za razkuževanje večstanovanskih stavb

Za dezinfekcijo površin je v Sloveniji registriranih veliko biocidnih proizvodov, vendar vsi niti niso primerni za takšno uporabo niti ne učinkujejo proti virusom. Kako v boj proti virusu?

Pravice in dolžnosti delavcev med epidemijo koronavirusa

Epidemija novega koronavirusa spreminja delovne procese. Veliko zaposlenih dela od doma, nekateri delavci pa iz različnih razlogov ne morejo na delo. Številna podjetja so zaprta, nekatera odpuščajo. Zaposlenim se v teh okoliščinah poraja veliko vprašanj.

Prepoved gibanja zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča

Vlada je sprejela nov odlok omejitve gibanja. Razdeljen je v tri ključne segmente. Gibanje ostaja neomejeno na celotnem območju Republike Slovenije za prihod/odhod na delo, za opravljanje gospodarske, kmetijske in gozdne dejavnosti, za dostop do lekarn, za nujne primere, ko je treba poskrbeti za domače, sorodnike, za nujne primere, ko potrebujete neko storitev, ko vam npr. začne teči voda na vikendu. V drugem delu omejujemo gibanje izključno na ozemlje vaše občine – to se nanaša na dostop do trgovin, bencinskih servisov, lekarn, kmetijskih proizvodov itd.
Odlok omogoča, da če storitve v vaši občini ni, lahko po javni poti oz. cesti po najkrajši razdalji pridete v sosednjo ali še sosednjo občino.