Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sorodna novica Beović: Tretji poživitveni odmerek je smiseln tudi za polno cepljene prebolevnike

V sredo je bilo opravljenih tudi 101.643 hitrih antigenskih testov.

Dnevno število potrjenih okužb še naprej pada, trenutno je potrjenih približno toliko okužb, kot jih je bilo sredi oktobra.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 624 bolnikov, 203 so na intenzivni negi. S covidom-19 je umrlo deset bolnikov.

Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev znaša 791, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dnevih pa 1114.

Slovenija ostaja temnordeča

Evropski center za nadzor (ECDC) je objavil nov zemljevid okužb po EU-ju. Slovenija je, kot večina EU-ja, obarvana temnordeče. Edini "zeleni" del Evrope je jugozahod Romunije, v rumeno pa so obarvani drugi deli Romunije z izjemo Bukarešte ter tri italijanske dežele, Molize, Apulija in Sardinija.

O omikronu se še ne ve veliko

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Različica koronavirusa omikron ima tako močno potenco, da bo najbrž našla vsakega, ki še ni cepljen, je med pogovorom Omikron in epidemija opozoril vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani Roman Jerala.

V Sloveniji naj bi imeli januarja veliko okuženih, že cepljeni pa naj bi prestali blažjo obliko bolezni, je dodal in dodal, da lahko pričakujejo, da bo v Sloveniji najbrž februarja ali marca dosežena ali praktično 100-odstotna precepljenost ali pa prekuženost.

Gre sicer za stanje, ki bi slej ko prej prišlo tudi z delta različico, v nasprotju s to pa naj bi ga z omikronom dosegli hitreje, je poudaril.

Ob doseženi t. i. čredni imunosti je sicer napovedal, da v nadaljevanju in ob umiritvi epidemije mlajši in zdravi verjetno ne bodo več potrebovali cepljenja proti covidu-19, starejši in ranljivejši pa naj bi se proti temu vsako leto cepili podobno, kot se zdaj cepijo proti gripi.

O različici virusa omikron po njegovem mnenju sicer še ne vedo veliko. Sicer so nekateri znaki, da bi bila lahko nekoliko blažja od prejšnjih različic, in močno upa, da se bo izkazalo, da je vsaj nekoliko manj nevarna. Seveda pa se zelo hitro širi, s čimer lahko nadomesti tudi to, da je potek bolezni nekoliko blažji.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Njeno hitrejše širjenje je po njegovem mnenju v glavnem tudi posledica tega, da ta oblika virusa že ustvarjena protitelesa v človekovem telesu nevtralizira in skoraj resetira ter tako lahko vnovič okuži vso populacijo.

Glede zaščite s cepivi lahko po njegovih besedah zatrdijo, da lahko okužba s koronavirusom pri necepljenih povzroči veliko hujše bolezenske posledice kot pri cepljenih ljudeh. Zaupa tudi mnenju pediatrov, da je smiselno tudi cepljenje otrok.

Ker naj bi bil pri okužbi proti različici omikron najučinkovitejši tretji oz. t. i. poživitveni odmerek cepiva, je dejal, da je to veljalo že za različico delta. Izkazalo se je tudi, da je ena od pomembnih stvari to, da daljši razmik med drugim in tretjim odmerkom cepiva dejansko omogoči, da v telesu pride do več protiteles oz. zorenja imunskega odziva. Kakovost protiteles je večja tudi zaradi daljše selekcije v bezgavkah, je dodal.

V Ljubljani je prišlo do spremembe glede testiranja

Vstopno točko za odvzem brisov za PCR-testiranje, ki je bila do zdaj na Metelkovi, so preselili v garažno hišo Stožice. Kot so pojasnili v Zdravstvenem domu Ljubljana, so se za to odločili zaradi boljše dostopnosti nove lokacije. Način dela ostaja enak.

Dosti dobra zaščita po tretjem odmerku

Pri omikronu je sicer problematično, ker ima ta oblika veliko mutacij ravno na virusni bodici, prek katere se virus poveže s protitelesi in jih skuša nevtralizirati. Sicer pa, čeprav ima virus veliko mutacij, pri cepljenih v telesu ostanejo še protitelesa, ki se veliko slabše povezujejo z virusom. Če posameznik dobi tretji odmerek cepiva, pa se tudi raven protiteles dvigne za stokrat. Tako je po tretjem odmerku zaščita pred okužbo še "dosti dobra" oz. približno 75-odstotna, je ocenil.

Sicer pa je raven protiteles visoka tudi po približno dveh tednih od drugega cepljenja, kar pomeni, da cepljeni z le enim ali dvema odmerkoma dobijo nekaj prednosti pred virusom. Tudi če gre za le en teden, bo imelo telo nekaj časa, da vzpostavi določen imunski sistem, ki sicer ne bo dovolj dober za popolno zaščito pred boleznijo, lahko pa bo predstavljala razliko med blago ali resno obliko bolezni, ki terja zdravljenje v intenzivni negi, je še dejal Jerala.

Sorodna novica Silvestrovanj na prostem ne bo, lokali odprti brez omejitev, a potreben negativen izvid testa

Danes se izteka akcija Dnevi cepljenja.

Na 62 cepilnih mestih po državi se bo mogoče cepiti proti covidu-19 brez naročanja vse do 20. ure.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v sredo ob obisku Zdravstvenega doma Postojna v sklopu akcije Dnevi cepljenja poudaril, da je zadovoljen s potekom akcije.

Delo v zdravstvenih domovih, ki jih obiskuje v sklopu cepilne akcije, je Poklukar označil za "enoten orkester". Ob tem se je vodstvom domov in zaposlenim zahvalil za organizacijo cepilnih mest, za znanje, ki ga predajajo ljudem in za izvedbo cepljenja.

Prepričan je, da so novico o Dnevnih cepljenja med ljudi razširili lokalne skupnosti in zdravstveni domovi. Ob tem je vse, ki še oklevajo, pozval k cepljenju.

Nove oznake na covidnih potrdilih

Poklukar je komentiral tudi zmedo glede različnih veljavnosti covidnih potrdil. EU je v torek namreč sprejel pravila o devetmesečni veljavnosti potrdil v državah članicah EU-ja od februarja prihodnje leto. Do zmede pa v tem trenutku prihaja, ker članice pravila veljavnosti določajo ločeno. Tako se lahko zgodi, da potrdilo, ki velja v Sloveniji, druga država označi za neveljavno.

EU je v torek prav tako prilagodil enotne oznake poživitvenih odmerkov na potrdilih. Z oznako 3/3 se bodo označevali prejeti poživitveni odmerki po osnovni shemi cepljenja, z oznako 2/1 pa poživitveni odmerki po cepljenju s cepivom Janssen. Tudi ta sprememba bo po pričakovanjih odpravila del zmede zaradi različnih pravil po državah.

Odbor za pravno-etična vprašanja zdravniške zbornice zavrnil očitke o nevarnostih cepljenja otrok proti covidu-19

Odbor za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije je zavrnil očitke Iniciative slovenskih zdravnikov, ki je pozvala k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov s cepivi proti covidu-19 v Sloveniji. V iniciativi so namreč namreč navajali strokovno neutemeljena dejstva o cepivih, so zapisali člani odbora.

Strokovno mnenje odbora so pripravili zdravniki in znanstveniki Alojz Ihan, Tadej Avčin in Janez Tomažič. V njem so zavrnili navedbe Iniciative slovenskih zdravnikov, da bi cepljenje povzročilo 100 smrti na milijon cepljenih otrok, kar bi v Sloveniji pomenilo nekaj deset mrtvih otrok.

Po navedbah odbora je iniciativa napačno interpretirala medicinsko raziskavo, v kateri je med 43.448 odraslimi v trimesečnem opazovanem obdobju umrlo šest ljudi, od tega dva med cepljenimi in štirje med necepljenimi. "Nobena od teh smrti ni povezana s cepljenjem," so poudarili člani odbora.

Prav tako so pojasnili, da je covid-19 bolezen, ki je za razliko od prepričanja iniciative zdravnikov lahko nevarna tudi za otroke. Ob tem so spomnili na podatke iz Združenih držav Amerike (ZDA), kjer se je od konca junija do sredine avgusta število tedenskih hospitalizacij otrok in mladostnikov zaradi covida-19 povečalo za skoraj petkrat, kar sovpada s povečanim kroženjem koronavirusa.

V Sloveniji je bilo po podatkih članov odbora do novembra s covidom-19 hospitaliziranih 40 otrok. Nekateri od njih so imeli precej hud potek bolezni, umrl pa na srečo ni nihče od njih. Medtem je v ZDA zaradi covida-19 do novembra umrlo 700 otrok, kar je covid-19 uvrstilo na deseto mesto vzroka smrti otrok v tej državi.

Pri najstnikih so ob cepljenju opazili redek pojav prehodnega miokarditisa, vendar je po okužbi s koronavirusom potek miokarditisa težji. Pri otrocih, mlajših od 16 let, je miokarditis 30-krat pogostejši pri okuženih s koronavirusom kot pri cepljenih proti covidu-19, so zapisali. Ob tem v odboru dodajajo, da se je do začetka novembra v ZDA proti covidu-19 cepilo 360.000 otrok, umrl pa ni nihče od njih.

Spomnili so tudi na sicer redko posledico covida-19, ki jo predstavlja večorganski vnetni sindrom, ki nastopi od dva do šest tednov po okužbi in je življenjsko ogrožujoča bolezen.
Zavrnili so tudi očitke iniciative, da otroci ne morejo biti superprenašalci virusa. "Znani so dobro dokumentirani primeri, ko so otroci, mlajši od 12 let, okužili večje število sošolcev, ki so nato okužili svoje bližnje," so pojasnili Ihan, Avčin in Tomažič.

Člani iniciative so med drugim očitali še, da morebitnih srednjeročnih in dolgoročnih učinkov cepiv še ne poznamo, da so sestave cepiv proti covidu-19 skrivnost, da niso bile opravljene študije genotoksičnosti in kancerogenosti cepiv in da gre pri novih cepivih za gensko terapijo. Vse očitke so člani odbora zavrnili.

Inšpektorat ugotovil še 36 primerov cepljenja mladoletnih z vektorskimi cepivi

Zdravstveni inšpektorat je ugotovil še 36 primerov cepljenja mladoletnih z vektorskimi cepivi, ki so jih v obravnavo odstopili zdravniški zbornici.

Globe zaradi nespoštovanja pogoja PCT

Med 13. do 19. decembrom so inšpektorji pri nadzoru ukrepov, povezanih z obvladovanjem epidemije covida-19 sicer izrekli za 61.800 evrov glob, od tega 38.200 evrov zaradi nespoštovanja pogoja PCT.

Kot so po seji še zapisali pri ministrstvu za zdravje, so inšpekcijski organi skupno opravili 9598 nadzorov. Izrekli so 63 prekrškovnih sankcij, 392 opozoril po zakonu o prekrških in 601 upravni ukrep. Izdali so tudi sedem odločb o prepovedi dejavnosti.

Vlada je obravnavala tudi poročilo policije. Od 14. do 20. decembra je policija prejela 77 prijav o nespoštovanju epidemioloških ukrepov, ob tem so policisti izrekli 72 opozoril. V tem obdobju je policija izvedla tudi 12 skupnih poostrenih nadzorov z inšpekcijskimi službami ter na javnih shodih je izdala 25 opozoril ali ukazov po zakonu o nalogah in pooblastilih policije.

Policija je v tem obdobju na meji vročila 128 izjav o napotitvi v karanteno na domu. V 15 primerih so osebe zavrnile podpis izjave in je policija njihove podatke posredovala ministrstvu za zdravje za izdajo odločbe o karanteni na domu. Glede na državo prihoda je bilo največ napotitev v karanteno na domu izročenih za osebe, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine (62), Hrvaške (25), Srbije (24) in Kosova (10).

Na mejnih prehodih so policisti obravnavali štiri primere, pri katerih obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin, v notranjosti države pa en primer cepljenja s podatki druge osebe, kjer je podan sum storitve kaznivega dejanja overitev lažne vsebine, so zapisali na ministrstvu za notranje zadeve.