V zadnjih mesecih poročajo o pojavu tromboz in sočasne trombocitopenije po cepljenju z vektorskimi cepivi proti covidu-19. Foto: Pixabay
V zadnjih mesecih poročajo o pojavu tromboz in sočasne trombocitopenije po cepljenju z vektorskimi cepivi proti covidu-19. Foto: Pixabay

Krvni strdki po cepljenju z vektorskimi cepivi proti covidu-19 so zelo redki, ob hitrem prepoznavanju pa jih je mogoče učinkovito zdraviti, je razvidno iz navodil, objavljenih na spletišču NIJZ-ja.

Kot so spomnili, v zadnjih mesecih poročajo o pojavu tromboz in sočasne trombocitopenije po cepljenju z vektorskimi cepivi proti covidu-19 (AstraZeneca, Johnson & Johnson). Zaplet je zelo redek, nastopi le pri eni osebi na 100.000 cepljenih (0,001 odstotka), so zapisali.

Dodali so, da ni dokazov, da bi bilo tveganje za ta zaplet povečano pri osebah, ki so že imele trombembolične dogodke, na primer vensko trombozo, pljučno embolijo ali možgansko kap, ali imajo izraženo aterosklerotično bolezen, zato osebna ali družinska anamneza trombemboličnih dogodkov v venskem ali arterijskem povirju ne predstavljata zadržka za cepljenje.

Cepljeni proti covidu-19 naj bodo po cepljenju pozorni na izrazit glavobol, ki ne mine v 48 urah ali se izrazito stopnjuje. V tem primeru je treba čim prej poiskati zdravniško pomoč. Prav tako, če se pojavi bolečina ali oteklina predvsem v spodnjih okončinah, če se pojavijo hujše bolečine v trebuhu ali modrice po koži, je v nedavnem spletnem pogovoru STAkluba pozvala infektologinja Mateja Logar.

Preventivno jemanje protitrombotičnih zdravil (aspirin, nizkomolekularni heparini in druga zdravila) po cepljenju odsvetujejo, saj ni nobenih dokazov o koristnosti takšnih ukrepov. Po drugi strani pa naj bolniki, ki redno prejemajo protitrombotična zdravila, zdravljenja zaradi cepljenja ne prekinjajo.

"Pomembno je, da zaplet hitro prepoznamo, saj ga znamo učinkovito zdraviti. Če od pet do 28 dni po cepljenju s cepivom AstraZenece ali Johnsona & Johnsona nastopijo simptomi in znaki, ki nakazujejo nevarnost tromboze v venskem ali arterijskem povirju, je potrebna takojšnja obravnava," so še zapisali v sporočilu na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).