Naraščanje pojavnosti različice omikron. Foto: NLZOH
Naraščanje pojavnosti različice omikron. Foto: NLZOH

Glede na zadnje dostopne podatke, objavljene na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), so v Sloveniji od 10. do 28. decembra 2022 skupaj potrdili šest primerov podrazličic koronavirusa XBB. Od tega so potrdili po dva primera podrazličic XBB.2 in XBB.1 ter po en primer podrazličice XBB.3 in XBB.1.5.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Predtem so od 25. novembra do 9. decembra 2022 potrdili en primer podrazličice XBB.3.

O podrazličicah XBB je na sestanku v torek razpravljala strokovna skupina za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

"Zaradi trenutnega poznavanja značilnosti različice virusa XBB.1.5 in ravni imunosti slovenskega prebivalstva naj za zdaj dodatni ukrepi ne bi bili potrebni, pri čemer cepljenje proti covidu-19 ostaja ključni ukrep za preprečevanje hujšega poteka bolezni. Situacijo, vezano na XBB.1.5, bomo pozorno spremljali," so zapisali v zapisniku, objavljenem na spletni strani NIJZ-ja.

V Sloveniji sicer trenutno prevladujeta koronavirusne podrazličice BQ.1 in BA.5.

Lažje prenosljiva kot vse doslej znane različice

Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je nova podrazličica koronavirusa XBB.1.5 v Evropi v porastu. Na to kažejo zadnji podatki iz nekaterih držav, je v torek dejal regionalni direktor za Evropo pri WHO Hans Kluge. Ob tem je zagotovil, da si prizadevajo proučiti morebitni vpliv te nove podrazličice omikrona.

Nova podrazličica XBB.1.5, ki so jo odkrili oktobra lani v ZDA, je bistveno lažje prenosljiva kot vse doslej znane različice.