Prizor z ene izmed tržnic v Mumbaju, kjer so ljudje nagneteni in brez zaščitnih mask. Foto: Reuters
Prizor z ene izmed tržnic v Mumbaju, kjer so ljudje nagneteni in brez zaščitnih mask. Foto: Reuters

Po štetju Univerze Johnsa Hopkinsa je Indija v četrtek presegla mejnik osmih milijonov okužb, v zadnjem dnevu je umrlo 517 ljudi. Največ okuženih je v ZDA, več kot 8,8 milijona, poroča Guardian.

Indijske oblasti se bojijo, da bi se epidemija v državi ob prihodu zime in začetku vrste verskih festivalov, med katerimi bo 14. novembra najpomembnejši hindujski festival luči divali, lahko še razmahnila. Kljub temu nekatere zvezne države rahljajo ukrepe – v vzhodni državi Bihar, v kateri živi 122 milijonov ljudi, so tako preklicali nujnost ohranjanja varne razdalje in celo izvedli volitve. Tudi drugod po državi se življenje počasi vrača v stare tirnice, saj so znova odprti trgovine, podjetja, podzemne železnice in kinodvorane.

Glede na podatke se namreč širjenje novega koronavirusa v Indiji, državi z 1,3 milijarde ljudi, upočasnjuje, saj so zadnji milijon okužb potrdili v 18 dneh, potem ko so prejšnji milijon našteli v samo 13 dneh.

Iran najbolj prizadeta država na Bližnjem vzhodu

Teheran je koronavirusu napovedal "popolno vojno z vsemi sredstvi", potem ko je v državi drugi dan zapored umrlo rekordno število ljudi. Zdravstveni sistem, ki ga močno ovirajo ameriške sankcije, pritiska na bolnišnice ne zmore več. 80-milijonski Iran je najbolj prizadeta bližnjevzhodna država, saj je do zdaj v državi umrlo 33.714 bolnikov s covidom-19, skupno se je okužilo že več kot pol milijona ljudi.

Na Kitajskem največ primerov od avgusta

O naraščanju števila okužb še naprej poročajo s Kitajske, a številke so zanemarljive v primerjavi s stanjem v evropskih državah. V zadnjih 24 urah so ugotovili 47 primerov okužbe, kar je največ v dveh mesecih. 23 okužb izvira iz žarišča v Sinkiangu, kjer so se prenesle prek nesimptomatskih ljudi, pri preostalih je šlo za vnesene primere iz tujine.

Na Kitajskem je število potrjeno okuženih od izbruha epidemije novega koronavirusa decembra lani trenutno 85.915, umrlo je 4634 bolnikov s covidom-19.

Svarilo ameriškim bolnišnicam pred kibernetskim napadom

V ZDA se ukvarjajo z drugačnimi grožnjami – zvezni preiskovalni urad (FBI) je ameriške bolnišnice posvaril pred mogočim kibernetskim napadom.

Marshallovi otoki so samostojna država, a ZDA skrbijo za njihovo obrambo in varnost in jim vsako leto namenijo več milijonov dolarjev finančne pomoči. Foto: AP
Marshallovi otoki so samostojna država, a ZDA skrbijo za njihovo obrambo in varnost in jim vsako leto namenijo več milijonov dolarjev finančne pomoči. Foto: AP

Prva dva primera na Marshallovih otokih

Odmaknjena tihomorska država Marshallovi otoki, na kateri živi 55.000 ljudi, je bila eden redkih kotičkov na Zemlji, kamor koronavirus ni prišel – do zdaj, ko so okužbo na otoke prinesli člani ameriške vojske, poroča BBC. Iz države tako poročajo o prvih dveh potrjenih primerih – okužena sta dva zaposlena v ameriškem oporišču na atolu Kwajalein, ki sta se v torek vrnila s Havajev. Oba so že osamili, strahu za prenos okužbe ni, so zagotovili pristojni.

Marshallovi otoki so podobno kot druge tihomorske države v boju proti virusu že marca zaprli svoje meje. Junija so prepoved omilili in od takrat lahko v državo vstopijo le zaposleni v ameriškem vojaškem oporišču, a morajo ob prihodu v tritedensko karanteno.

Brez potrjenih primerov okužbe so še otoške države Kiribati, Mikronezija, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu in Vanuatu.