V Italiji so pospešili cepljenje. Foto: EPA
V Italiji so pospešili cepljenje. Foto: EPA

"Da bi ta cilj dosegli, pa ne smemo zapravljati virov, časa in sredstev," je dejal vladni komisar Francesco Paolo Figliuolo, nacionalni koordinator akcije cepljenja.

V Italiji sicer medtem že vse glasneje govorijo o tretjem, poživitvenem odmerku. Vse bo sicer odvisno od epidemičnih razmer, po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA opozarjajo pristojni.

Vendarle naj bi po končani akciji cepljenja to decentralizirali in cepljenje prepustili družinskim zdravnikom, je povedal Figliuolo.

Italija je sicer akcijo cepljenja močno pospešila. Samo v petek in soboto so cepili več kot 1,2 milijona ljudi. V preteklem tednu pa so povprečno na dan cepili pol milijona ljudi.

Ta teden v Italiji pričakujejo 4,1 milijona novih odmerkov cepiv proti covidu-19, ki naj bi jih namenili predvsem mladim. Od prejšnjega tedna so namreč odpravili starostne omejitve in cepijo vse od 12. leta starosti naprej.

Epidemične razmere v državi se medtem še naprej izboljšujejo. V ponedeljek so potrdili 1273 novih primerov okužbe, 65 ljudi pa je zaradi covida-19 umrlo. To so sicer najnižje številke od 15. septembra lani.

Od ponedeljka je sedem od skupno 20 italijanskih dežel označenih z belo barvo, ki označuje najnižjo stopnjo nevarnosti okužbe z novim koronavirusom. V teh deželah so odpravili tudi nočno policijsko uro. Druge dežele pa za zdaj ostajajo v rumeni fazi še vsaj do 21. junija.

Indija: Prvič po 63 dneh manj kot 100.000 okužb v enem dnevu

V Indiji so medtem prvič po 63 dneh potrdili manj kot 100.000 okužb v enem dnevu, in to občutno manj, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Po podatkih ministrstva za zdravje so jih v zadnjih 24 urah potrdili nekaj več kot 86.000, delež pozitivnih izvidov testov pa je bil 4,62-odstotni.

Kot kaže, se epidemija covida-19 v Indiji umirja. V aprilu in maju so dnevno potrjevali celo po več kot 400.000 primerov okužbe. To je povzročalo velike težave v zdravstvu, ki se je spoprijemalo z velikim pomanjkanjem postelj, zdravniške opreme in celo kisika za oskrbo najbolj bolnih. Indiji so na pomoč priskočile tudi druge države.

Težave je povzročalo tudi počasno cepljenje. V državi z 1,3 milijarde prebivalcev so do zdaj cepili le okoli 3,5 odstotka ljudi, poroča DPA.

Sinovac bo kmalu objavil študijo o uporabi cepiva pri najmlajših. Foto: Reuters
Sinovac bo kmalu objavil študijo o uporabi cepiva pri najmlajših. Foto: Reuters

Kitajska odobrila cepljenje otrok, starejših od treh let

Kitajska je odobrila izredno uporabo cepiva proti covidu-19 tudi za otroke, starejše od treh let, so sporočili iz kitajskega farmacevtskega podjetja Sinovac. S tem je Kitajska postala prva država, ki je tako znižala starostno mejo za cepljenje.

Podjetje Sinovac je potrdilo, da je uspešno izvedlo prvo fazo poskusov svojega cepiva proti covidu-19 na majhnih otrocih in mladoletnikih. Študijo nameravajo objaviti v kratkem v medicinski znanstveni reviji Lancet, je povedal predstavnik podjetja.

To je prvo cepivo, ki so ga odobrili za uporabo pri tako majhnih otrocih. V Evropski uniji, ZDA in Združenem kraljestvu so do zdaj odobrili uporabo Pfizerjevega cepiva za otroke, ki so stari najmanj 12 let, in starejše.

To pomeni možnost cepljenja mlajših otrok, ni pa jasno, ali jih bodo na Kitajskem tudi začeli cepiti. Na Kitajskem namreč zaradi nezadostnih dobav cepiv izvajajo cepljenje po prednostnih starostnih skupinah. Napovedujejo pa, da bodo do konca leta cepili 70 odstotkov prebivalstva, ki šteje okoli 1,4 milijarde ljudi.