Foto: EPA
Foto: EPA

Torek - 1089
Ponedeljek - 899
Nedelja - 247
Sobota - 416
Petek - 956
Četrtek - 910
Sreda - 872

Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Potrjenih okužb je bilo manj kot prejšnjo sredo, ko jih je bilo 872.

Po podatkih sledilnika za covid je v državi 10782 aktivnih (potrjenih) okužb z novim koronavirusom.

Po podatkih vlade je v sredo umrlo sedem covidnih bolnikov.

V bolnišnicah se zdravi 546 bolnikov s covidom-19, na intenzivni negi 103. Iz bolnišnic jih je bilo odpuščenih 50.

V obalno-kraški regiji zaprtje nekaterih trgovin in storitev, taksisti na test enkrat tedensko

V zadnjih dneh se je v povprečju dnevno (potrjeno) okužilo 763 ljudi.

Še vedno smo v oranžni fazi, obalno-kraška regija pa se je vrnila v rdečo fazo.

Tam bodo po besedah vladne govorke za covid-19 Maje Bratuša tako zaostreni tudi ukrepi pri začasni omejitvi gibanja in zbiranja ljudi. Podrobneje jih bo v petek predstavil notranji minister Aleš Hojs.

Na vprašanje o tem, ali je vlada odločitve sprejela v celoti v skladu s predlogi svetovalne skupine, je Bratuša odgovorila, da je svetovalna skupina predlagala, da se ničesar dodatno ne sprošča. Ob tem je po njenih besedah skupina ocenila, da so razmere v obalno-kraški regiji bistveno slabše kot v preostalih, "zato je bilo predlagano, da se ta vnovič obarva v rdeče".

Sprejemi v bolnišnice so po besedah Bratuševe v zadnjih treh dneh na nekoliko višji ravni kot v preteklih dneh.

Novo naročilo za Majbert Pharm

Novo veliko javno naročilo za hitre teste je Združenje zdravstvenih zavodov oddalo podjetju Majbert Pharm. Ponudba tega podjetja naj bi bila najugodnejša in najprimernejša, pravijo. Skupna vrednost naročila je 1,5 milijona evrov za dve leti. V tem času bo to podjetje hitre teste dobavljalo več zdravstvenim ustanovam.

Majbert Pharm bo teste dobavljal tudi več zdravstvenim zavodom, vrednost posla 1,5 milijona evrov

Spremenjen seznam rdečih držav

Vlada je s spremembami odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja pandemije covida-19 v sredo nekoliko spremenila rdeči seznam držav in seznam epidemiološko slabših držav.

Še vedno je za vse, ki v Slovenijo pridejo iz držav na rdečem seznamu – na katerem so tudi vse slovenske sosede – obvezna karantena na domu, prišleki pa se temu lahko izognejo s predložitvijo negativnega izvida testa na novi koronavirus. PCR-test ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa, hitri antigenski test pa ne starejši od 24 ur od odvzema brisa. Test pa mora biti opravljen v državi članici EU-ja ali schengenskega območja.

Brez obvezne karantene lahko v Slovenijo vstopijo tudi tisti, ki so preboleli covid-19 ali so bili cepljeni. To lahko dokazujejo s potrdilom zdravnika ali pa tudi s potrdilom o pozitivnem hitrem ali PCR-testu, ki je starejši od 21 dni, a hkrati mlajši od šestih mesecev.

Na rdečem seznamu držav članic EU-ja oziroma schengenskega območja so spremembe pri administrativnih enotah Francije, Grčije in Italije, pri tretjih državah pa je na rdeči seznam dodana Antigva in Barbuda.

Na rdečem seznamu so celotna Francija in vsa njena čezmorska ozemlja, razen Francoske Gvajane, Martiniqua in Reuniona. Na rdečem seznamu je tudi celotna Italija razen Doline Aoste in Sardinije, v Grčiji pa so na rdečem seznamu administrativne enote Atika, Osrednja Grčija in Zahodna Grčija.

Na seznamu epidemiološko slabših držav članic EU-ja ali schengenskega območja, to je držav z višjo 14-dnevno incidenco primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev kot v Sloveniji, ostaja Češka, dodana je Estonija, po novem pa ni več Španije in Portugalske.

Ukrepi in omejitve pri vstopu v Slovenijo iz teh držav pa ostajajo nespremenjeni, so sporočili po seji vlade.