Na Floridi guverner kljub številnim okužbam in hospitalizacijam nasprotuje nošenju mask in ne spodbuja k cepljenju. Foto: Reuters
Na Floridi guverner kljub številnim okužbam in hospitalizacijam nasprotuje nošenju mask in ne spodbuja k cepljenju. Foto: Reuters

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je do petka z novim koronavirusom v ZDA okužilo 35,65 milijona ljudi, umrlo pa je že skoraj 616.000 covidnih bolnikov. V ZDA so do petka opravili tudi skoraj 349 milijonov cepljenj.

V slabem položaju se je znašla Florida, katere republikanski guverner Ron DeSantis se prepira z zvezno vlado in zavrača nošenje mask ter spodbujanje k cepljenju. V zadnjem tednu dni do petka je bilo skupaj 134.506 novih okužb, kar je rekord za ves čas pandemije od marca lani.

Florida je imela v preteklem tednu do petka takoj za Louisiano največ okužb na število prebivalcev na dan, to je 90 okužb na 100.000 prebivalcev. Povprečje za celotne ZDA je bilo 30 okužb na 100.000 prebivalcev. Po hospitalizacijah vodi s 63 na 100.000 prebivalcev.

Vse več zahtev za cepljenje zaposlenih

Zvezna vlada ter državne in lokalne oblasti skupaj z zasebnimi podjetji zaradi širjenja delte uvajajo ukrepe za povečanje števila cepljenih. V petek je letalska družba United kot prva od večjih sporočila, da bodo morali biti vsi zaposleni do konca oktobra cepljeni. Doslej se je sicer cepilo že 90 odstotkov pilotov in 80 odstotkov stevardes. Od potnikov cepljenja ne bodo zahtevali.

Pred tem sta podjetji Disney in Walmart sporočili, da se bodo morali cepiti vsi delavci v upravi, Microsoft, Google in Facebook pa bodo od zaposlenih in obiskovalcev zahtevali potrdilo o cepljenju. Podobno je za vse zaposlene do novembra določilo podjetje Tyson Foods.

Kalifornija in mesto New York zahtevata cepljenje vseh javnih uslužbencev, v New Yorku ne bo mogoče v telovadnice, restavracije in večje javne prireditve brez potrdila o cepljenju. Po vseh ZDA so doslej z vsemi potrebnimi odmerki cepili nekaj več kot 50 odstotkov prebivalstva.

V delih Avstralije se spopadajo z najvišjim številom novih okužb doslej. Foto: Reuters
V delih Avstralije se spopadajo z najvišjim številom novih okužb doslej. Foto: Reuters

Po Avstraliji se krepi epidemija

V avstralski zvezni državi Novi Južni Wales so medtem že tretji zaporedni dan zaznali doslej najvišje število novih okužb. Potrdili so še 319 novih primerov prenosa virusa med prebivalstvom in pet smrtnih žrtev covida-19. Ker se virus zlasti v glavnem mestu te zvezne države, Sydneyju, hitro širi kljub že več tednom strogih omejitvenih ukrepov, zdravstvene oblasti opozarjajo na neupoštevanje omejitev.

Zdravstveni minister Brad Hazzard je ljudi pozval, naj ostajajo doma. "To je največ, kar lahko storite za vse nas in zase, da zagotovimo, da premagamo ta virus delta, ki pustoši po svetu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal minister.

Dodal je, da strogi ukrepi po novem veljajo tudi za mesto Armidale. To se tako pridružuje približno 60 odstotkom od 25 milijonov prebivalcev Avstralije, ki morajo trenutno upoštevati protikoronske omejitve, vključno z navodilom, naj razen v nekaterih primerih ostajajo doma.

Že šestič od začetka pandemije je v karanteno v četrtek vstopilo tudi mesto Melbourne, kjer si še vedno prizadevajo izslediti vir zadnjih izbruhov. Kot je ob novih 29 primerih okužb dejal premier Daniel Andrews, še vedno ne vedo, kje so se začeli.

Brisbane v zvezni državi Queensland naj bi v nedeljo odpravil omejitve, a oblasti svarijo ljudi, naj se ne sprostijo preveč.

Nizka stopnja cepljenja

V Avstraliji so doslej z vsemi potrebnimi odmerki proti covidu-19 cepili le 20 odstotkov prebivalcev, razlog sta tako pomanjkljiva dobava cepiv kot oklevanje številnih pred cepljenjem.

Državi se je v preteklih 18 mesecih v veliki meri uspelo izogniti najhujšemu v pandemiji, a učinkovitost njihovega pristopa je ob širjenju zelo nalezljive različice delta postavljena pod vprašaj, še piše AFP.

V Franciji novi protesti proti omejitvenim ukrepom

V Franciji novi protesti proti obveznemu covidnemu potrdilu

V več francoskih mestih potekajo novi protesti proti zakonu o obvezni uporabi covidnega potrdila za vstop v lokale, restavracije in medkrajevne vlake, ki začenja veljati čez dva dneva. Po do zdaj znanih podatkih se je zbralo več deset tisoč ljudi.

Na enem od več napovedanih protestnih shodov v Parizu so se ljudje začeli zbirati na postaji podzemne železnice Pont de Neuilly, od koder so se sprehodili do središča mesta z vzkliki "svoboda" in "ne zdravstvenemu potrdilu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protesti potekajo še v številnih drugih mestih po državi. V Lillu se je zbralo približno 3000 ljudi, v Nici se je po podatkih policije shoda udeležilo od 15.000 do 20.000 ljudi, v Marseillu pa po ocenah medijev približno 8000. Tako v Toulousu kot Lyonu je policija zaradi določenih nemirov že uporabila solzivec, na spletu poročata Le Figaro in BFMTV.

Protesti proti novim ukrepom potekajo že več zaporednih koncev tedna, nazadnje se je po vsej državi zbralo več kot 200.000 ljudi.

Novi zakon, ki ga zagovarja predsednik Emmanuel Macron, nalaga za sicer običajne dejavnosti ljudi, kot je obedovanje v restavraciji, obvezno potrdilo, da si cepljen z vsemi odmerki cepiva proti covidu-19, testiran z negativnim rezultatom ali nedavno prebolel to bolezen.

Nasprotniki vztrajajo, da gre za nesprejemljivo omejevanje človekovih svoboščin.