Foto: Reuters
Foto: Reuters

Skupaj z gospodarstveniki so na ministrstvu za gospodarstvo opredelili takojšnje interventne ukrepe, ki jih je mogoče uveljaviti že zdaj, in strateške ukrepe za preoblikovanje dobaviteljskih verig, je po sestanku povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Vrednost vseh ukrepov je 998 milijonov evrov. Od tega je 600 milijonov evrov iz obstoječega vira SID banke," je pojasnil minister.

Pripravljajo interventni zakon za sofinanciranje čakanja na domu, ki bo delavcu, ki je zdrav, a dela ne more opravljati od doma, država sofinancirala čakanje na delo v vrednosti 40 odstotkov izplačila nadomestila plače. Za kar je predvidenih skupaj 51,5 milijona evrov, ukrep pa bo veljal predvidoma do konca septembra, poroča STA. To bo sicer veljalo za zaposlovalce, ki zaradi slabega poslovnega položaja ne bi mogli zagotavljati dela najmanj 50 odstotkom zaposlenim delavcem hkrati in bi jih napotili na začasno čakanje na delo.

Za podjetja bodo na voljo kreditne linije SID banke, za mikro, mala in srednja podjetja pa posojila in sredstva Slovenskega podjetniškega sklada in Slovenskega regionalnega razvojnega sklada. Omogočali bodo, da bodo podjetja dražje kredite lahko zamenjala za ugodnejše in dolgoročnejše.

Podjetjem bo država pomagala na področju internalizacije, lahko bodo zaprosila za delno povračilo stroškov že dogovorjenih in plačanih stroškov promocije v tujini. Malim in srednjim podjetjem bodo povrnili tudi stroške udeležbe na virtualnih sejmih.

Sorodna novica Novi koronavirus vse bolj hromi turistične tokove. Brez pomoči ne bo šlo, pravijo.

Obročno odplačevanje ali odlog davščin

Počivalšek je predstavil tudi predlog odloga plačila davčnih obveznosti: možnost odloga plačila za največ 24 mescev ali obročno odplačevanje, a podjetja morajo izkazati, da jim grozi hujša gospodarska škoda. V to ne bodo zajeti prispevki za zaposlene, saj se lahko ti začasno urejajo po že obstoječi zakonodaji.

"Sem optimist, in če bomo realizirali preventivne ukrepe, bomo gospodarstvo zavarovali pred večjimi kriznimi vplivi zaradi novega koronavirusa," je prepričan minister.

Najhuje v turizmu

Posebno pozornost so namenili turistični panogi, saj je ta trenutno tudi najbolj prizadeta v nastalem položaju. Še posebej so na udaru turistične agencije in igralniška dejavnost na zahodni meji. A na ministrstvu se bojijo, da se bodo težave selile tudi v vse druge panoge.

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je povedala, bodo med drugim okrepili promocijo na domačem trgu, povečali so sredstva za promocijo za organizatorje potovanj in turistične agencije, poslovne dogodke prestavljajo na jesen in uvajajo tudi druge oblike predstavitve Slovenije, dinamiko globalne digitalne kampanje za promocijo na 16 tujih trgih pa bodo osredotočili v drugo polovico leta.

Paket interventnih ukrepov za gospodarstvo