Okužena oseba iz vodstva UKC-ja Ljubljana ni bila v stiku z bolniki. Foto: BoBo
Okužena oseba iz vodstva UKC-ja Ljubljana ni bila v stiku z bolniki. Foto: BoBo

Gre za sekundarno okužbo, medtem ko gre pri zadnjem potrjenem primeru za uvoženo okužbo. Za katerega vodilnega v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana gre, ni znano. Gre pa za sekundarno okužbo, povezano z enim od že znanih primerov.

Iz UKC-ja Ljubljana so sporočili, da je oseba zbolela ob koncu tedna in da bodo z ljudmi, s katerimi je bila ta oseba v stikih od konca tedna, večinoma naj bi šlo za zaposlene iz administracije, izpeljani ustrezni postopki.

Med doslej potrjenimi primeri okužb z novim koronavirusom je sedem zdravstvenih delavcev, 15 se jih je okužilo v tujini, največ v Italiji.

Ukrepi Sveta za nacionalno varnost

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder je po seji Sveta za nacionalno varnost, ki jo je sklical predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, predstavil sprejete "obsežne sklepe".

Med njimi je prepoved obiska gledalcev na vseh športnih prireditvah z več kot 500 potencialnimi obiskovalci, kar pomeni, da bodo Pokal Vitranc in poleti v Planici letos potekali brez gledalcev. Prav tako so prepovedane vse prireditve v zaprtih prostorih, kjer bi bilo več kot 100 obiskovalcev. Do zdaj je veljala prepoved za prireditve nad 500 obiskovalcev. Uredba naj bi veljala od torka.

Uvedena bosta tudi merjenje temperature za potnike na letališču Brnik in nadzor potnikov na meji z Italijo. V zdravstvenih ustanovah v Beli krajini in Novem mestu pa bodo sprejemali le akutne primere.

Obiski pri osebnih zdravnikih bodo tam mogoči le po dogovoru po telefonu. Delodajalci na tem območju bodo delavce z akutnimi dihalnimi motnjami opozarjali, naj ostanejo doma. Prav tako naj bi omogočili čim več dela na domu in omejili službene poti le na najnujnejše.

Poleg tega bo ministrstvo za finance po Šabedrovih napovedih sprostilo proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme. Naročili bodo pol milijona kosov zaščitnih mask. Vsa gospodinjstva po državi pa bodo prejela tiskane letake z navodili za ukrepanje.

Novinarska konferenca po seji Sveta za nacionalno varnost

Splošno zapiranje vrtcev in šol po mnenju Sveta za nacionalno varnost še ni potrebno in se bodo zapirali po presoji glede na število okužb na posamičnem območju.

Slovenija v prvi fazi

Direktorica NIJZ-ja Nina Pirnat je povedala, da je Slovenija v prvi fazi, fazi zadrževanja, ko se skuša ugotoviti izvor vseh okužb in najti stike, da se virus ne bi širil po skupnosti. V drugi fazi pa se virus širi po skupnosti, kar se bo po njenih besedah zagotovo zgodilo tudi v Sloveniji. Zato je treba preprečiti hitro širjenje in eden izmed ukrepov je preprečitev zbiranja in prireditev.

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi novi predsednik vlade Janez Janša. Foto: BoBo
Na novinarski konferenci je sodeloval tudi novi predsednik vlade Janez Janša. Foto: BoBo

Tretja faza pa je prehod v epidemijo, kar pomeni, da se bolezen pojavi v tako velikem številu, da se ne more več obvladovati. Takrat se izvedejo drastični ukrepi, kot sta zapiranje šol in vrtcev ter nadzor javnih prevozov.

Ukrepi so po njenih besedah podobni ukrepom v drugih državah. Vendar ker imamo še vedno malo primerov in ker govorimo o manjšem širjenju, bo Slovenija vseeno ukrepe zaostrila, da bi širjenje okužbe zadrževala na meji, ko lahko zadeve še obvlada.

Število okužb po njenih besedah narašča, vendar počasneje kot v sosednjih državah. Vse okužene osebe se počutijo dobro in imajo blago klinično sliko.

Trenutno je 11 okuženih oseb v ljubljanski regiji, tri na Štajerskem, ena v slovenski Istri, deset na Dolenjskem. Vse se počutijo dobro, hospitalizirane so v UKC-ju Ljubljana ali UKC-ju Maribor in v Splošni bolnišnici Novo mesto. NIJZ je predlagal karanteno za okoli 50 ljudi, ta številka pa se bo še spreminjala.

Šarec je po seji Sveta za nacionalno varnost povedal, da so obravnavali vse vidike in mogoče situacije. Ugotovili so, da je Slovenija v t. i. fazi ena, ko širjenje virusa ustavljamo in v tej fazi ravnamo sorazmerno.

Sorodna novica Kdo je upravičen do bolniškega nadomestila zaradi novega koronavirusa?

Govorili so tudi o ukrepanju posameznih ministrstev. Kot je dejal Šarec, imajo svoje načrte ukrepanja in so pripravljena na spopad s koronavirusom. Šarcu se zdi pomembno, da so ministri v odhajanju začeli sodelovati z novimi ministri, da bo prehod čim bolj gladek in da se zagotovi potrebna kontinuiteta.

Novi predsednik vlade Janez Janša pa je povedal, da smo v občutljivi fazi, ko poteka bitka s časom in predvidevanji. Jasno je, da širjenja virusa ni mogoče ustaviti z danes na jutri. "Gre za vprašanje, ali virus lahko upočasnimo in omejimo, da nevarnost ne bo presegla kapacitet našega zdravstvenega sistema," je dejal.

Novi ukrepi UKC-ja Maribor

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so, da bi preprečili možnosti širjenja novega koronavirusa, svoje zaposlene pozvali, naj za zdaj ne gredo na dopust oz. ne potujejo v tujino. Vse zdravstvene delavce so tudi poslali na ponovno testiranje za koronavirus.

"Na današnjem sestanku kriznega štaba smo sprejeli še dodatne ukrepe za vse zaposlene v UKC-ju Maribor, da bi s tem preprečili možnost širjenja med zdravstvenimi delavci oziroma v bolnišnici," je povedal vodja centra za odnose z javnostmi in marketing UKC-ja Maribor Janez Lencl.

Svet za nacionalno varnost. Foto: BoBo
Svet za nacionalno varnost. Foto: BoBo

Med sprejetimi ukrepi je tudi prepoved organizacije in udeležbe strokovnih srečanj. "Osebe, ki so bile v tujini ali zdaj prihajajo z rizičnega območja, naj se odstranijo z delovnega mesta. Naj počakajo določeno obdobje doma in se šele potem vrnejo na delovno mesto," je pojasnil.

Ker podatke o tem, kje so se njihovi zaposleni v zadnjih dneh gibali, še zbirajo, Lencl danes še ni mogel povedati, koliko ljudi bi lahko manjkalo v delovnem procesu. Večjih težav sicer ne pričakujejo. "Delo je za zdaj neokrnjeno. Pri nas normalno delujemo, tako ambulante kot programi. Najnovejši ukrepi so sprejeti prav zato, da bi tako tudi ostalo," je dejal Lencl.

Premalo zaščitne opreme za zdravnike

V Zdravniški zbornici Slovenije so v stiku z zdravniki, ki so okuženi z novim koronavirusom. Vedno več zdravnikov jim sporoča, da bi se na delovnih mestih, ko so v stiku z bolniki, želeli zaščititi, a da za vse ni dovolj zaščitne opreme. V težavah so zlasti tisti, ki jim narava dela ne dopušča, da bi bolnika lahko obravnavali z večje razdalje.

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik je dejala, da se nanje obračajo številni zdravniki z vprašanji, kako naj ravnajo na delovnih mestih, da ne bodo sami nosilci in prenašalci novega koronavirusa, pa tudi, kako naj se zaščitijo, da se sami ne bi okužili med delom.

Sorodna novica Kranjska Gora in Planica brez gledalcev

Po njenih besedah so iskali navodila za zaposlene, a jih niso našli. Zato so na ministrstvo za zdravje poslali povezavo do navodil, ki so jih konec februarja pripravili za zdravstvene delavce v Združenem kraljestvu. Ministrstvo prosijo, naj se do teh navodil opredeli in sporoči, ali jih lahko zbornica priporoča svojim članom.

Pri svojem delu bi po njenih besedah morali imeti na razpolago zaščitno opremo predvsem tisti zdravniki in zaposleni v zdravstvu, ki zaradi narave dela in specialnosti ne morejo držati razdalje do bolnika, ki se priporoča za preprečitev prenosa virusa. Gre zlasti za zobozdravnike, okuliste, otorinolaringologe itd.

Čebašek Travnikova je tudi pojasnila, da je govorila s strokovno vodjo Zdravstvenega doma v Metliki, kjer danes opravljajo samo administrativna opravila. To nekateri bolniki razumejo, nekateri ne, položaj pa je večkrat neprijeten, je dejala. Tako so se dogovorili z okoliškimi zdravstvenimi enotami, da jim pomagajo v tem času, ko v Metliki nimajo aktivnih zdravnikov.

Zdravniki in na zbornici prejemajo tudi neprijetna sporočila, tudi zmerljivke, ko se na zdravnike vali odgovornost, da so bolniki zboleli. Ob tem je poudarila, da so vsi zdravniki, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, delovali v skladu z navodili, ki so jim bila sporočena. V stiku z bolniki so bili do takrat, ko niso še imeli bolezenskih znakov.

Dodatni ukrepi UKC-ja Maribor

Opozorila pri obiskih zobozdravnika

Predsednik odbora za zobozdravstvo pri zbornici Krunoslav Pavlović pa je vse bolnike, ki so naročeni pri zobozdravniku in kažejo znake okužbe zgornjih dihal, pozval, naj svojega zobozdravnika pokličejo in prestavijo termin obiska. Tisti, ki so bolni in imajo hkrati hude bolečine zoba in oteklino, pa naj najprej pokličejo ambulanto ali jim pišejo prek elektronske pošte ter počakajo na nadaljnja navodila. Nikakor pa naj ne obiščejo ambulante ali vstopajo v čakalnice brez predhodne napovedi ali pogovora z zobozdravnikom.

Opozoril je, da v zobozdravstvu opravljajo storitve, ki predstavljajo največje tveganje za prenos okužb. Izpostavljeni so namreč aerosolu, ko so kapljice iz ustne votline pomešane z zrakom. Ambulante večinoma ne razpolagajo z ustrezno zaščitno opremo, po priporočilih pa bi bilo treba po obravnavi takega bolnika površine v prostoru razkužiti z razkužilnimi robčki, opremo pa sterilizirati.

Klicni center za informacije o koronavirusu

Vlada je s pristojnimi službami vzpostavila klicni center. Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.
Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov medicinske fakultete pod mentorstvom strokovnjakov.

36 zabojnikov za jemanje brisov

Uprava za zaščito in reševanje bo za pomoč pri omejevanju širjenja okužb zagotovila 36 zabojnikov, ki bodo pred zdravstvenimi ustanovami po državi namenjeni odvzemu brisov bolnikov s sumom na okužbo. Več zabojnikov so že konec preteklega tedna postavili pred UKC-jem Ljubljana in UKC-jem Maribor, preostale pa bodo do konca tega tedna pred vstopnimi točkami. Te so v zdravstvenih domovih v Murski Soboti, Mariboru, Slovenj Gradcu, Kopru (ponoči in konec tedna pri Splošni bolnišnici Izola), Ljubljani, Postojni, Kočevju, Velenju, Trbovljah, Brežicah, Novem mestu, na Jesenicah, v Kranju, Novi Gorici, Tolminu in Celju.

Bolniku bodo v zabojniku vzeli bris, z njim se bo pogovoril zdravstveni delavec, na izvid pa bo bolnik počakal doma. Zabojniki ne bodo namenjeni hospitalizaciji.

Odpovedujejo prireditve, okrogle mize ...

Od sobote so prepovedana zbiranja več kot 500 ljudi v zaprtih prostorih, od torka pa za več kot 100 ljudi. Minister za zdravje Šabeder je napovedal, da so za kršitve te prepovedi predvidene globe od minimalno 10.000 do 100.000 evrov. Prihajajo odpovedi več dogodkov, okroglih miz, predavanj, ki bi jih v zaprtih prostorih morali izvajati te dni.

Fakultete omejujejo študijski proces

Vse več fakultet prilagaja delo

Vse več fakultet odpoveduje ali prilagaja pedagoški proces. Trenutno je to naredilo že najmanj sedem fakultet Univerze v Ljubljani, saj je vodstvo univerze fakultetam predlagalo, naj ukinejo vsaj predavanja v predavalnicah, kjer se lahko zbere 100 in več ljudi. Informacije podajajo fakultete same na svojih spletnih straneh, pedagoški proces so prilagodili na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, fakulteti za arhitekturo, pravni fakulteti, fakulteti za strojništvo, filozofski fakulteti. Na medicinski fakulteti ne bodo izvajali določenih oblik pedagoškega dela, ki potekajo zunaj fakultete, in na fakulteti za socialno delo, kjer so tudi ukinili vsa srečanja, kjer se zbere več ljudi.

Na Univerzi v Mariboru do zdaj predavanj in vaj ni odpovedala nobena izmed fakultet, bo pa kolegij dekana univerze sprejel priporočila.

Sorodna novica Vlada s skoraj milijardo težkimi ukrepi v pomoč gospodarstvu

Zaradi bližine Italije so odpovedana predavanja na fakultetah primorske univerze. Predavanj do petka prav tako ne bo na Univerzi v Novem mestu.

Na Univerzi v Novi Gorici pedagoški proces za zdaj poteka normalno, v čim večji meri pa uporabljajo poučevanje na daljavo.

Več težav v gospodarstvu

Pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku so se sešli predstavniki slovenskih podjetij in razpravljali glede vplivov razmer na gospodarstvo. Na težave že opozarja vse več podjetij, predvsem v turizmu, gostinstvu, logistiki, storitvah, trgovini. Počivalšek je sporočil, da so pripravili sveženj ukrepov v vrednosti 998 milijonov evrov za blažitev posledic.

Metlika je zaradi novega koronavirusa opustela